Vége az építőipari mutyiknak? Itt a minimális rezsióradíj

Pénzcentrum
2013. március 29. 17:06

Jelentősen csökkenhet az alvállalkozóknak éves szinten mintegy 400 milliárd forintos veszteséget jelentő lánctartozások összege. a jövőben egyebek mellett soron kívüli bírósági úton is el lehet majd érni a tartozások kifizetését.

Az Országgyűlés hétfőn megszavazta az építmények tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos egyes viták rendezésében közreműködő szervezetről, és egyes törvényeknek az építésügyi lánctartozások megakadályozásával, valamint a késedelmes fizetésekkel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot, a kormány pedig szerdán fogadta el annak végrehajtási rendeletét. Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára sajtótájékoztatón elmondta: problémát jelent, hogy a tartozások kifizetését célzó bírósági perek évekig húzódnak, és mire a jogerős döntés megszületik, sok alvállalkozó, kivitelező tönkremegy. A jogszabály új lehetőségként biztosítja az alvállalkozó számára, hogy egy - a kamara keretében működő - teljesítésigazoló szakértői szervhez fordulhat; e szervnek 30, illetve 60 napon belül döntést kell majd hoznia az ügyben.

A határozattal szemben - újabb 60 napon belül - bírósághoz lehet fordulni, a bíróság pedig iratok alapján, soron kívül, tanúk meghallgatása és újabb szakértők bevonása nélkül dönt, egy azonnal végrehajtható ideiglenes intézkedéssel lezárja az ügyet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2014. január 1-jétől az eddigi több év helyett 3-4 hónapon belül megszületik majd a végrehajtható döntés, így az alvállalkozók korábban hozzájuthatnak a pénzükhöz. Ha a bíróság az ideiglenes végzésében megállapítja a tartozást, ám a vállalkozó 6 hónapon belül mégsem fizeti ki az alvállalkozóját, akkor akár 5 évre törölhetik a kamarai nyilvántartásból, tehát nem végezhet építőipari tevékenységet - ecsetelte az államtitkár.

Az államtitkár a lánctartozások elleni küzdelem egy másik elemének nevezte az elektronikus építési napló bevezetését (október 1-jétől). Tájékoztatása szerint az e-naplóba mindenki - beleértve az ellenérdekű feleket és a különböző hatóságokat - be tud tekinteni, így követni lehet például, kit foglalkoztatnak, illetve hogy hol tart éppen a munka.

A jövőben miniszteri rendelet minimális rezsióradíjat állapít majd meg, így elkerülve, hogy valaki áron alul vállaljon el egy munkát. A minimális rezsióradíjra a munkáltatók és munkavállalók képviselőiből álló Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság tesz ajánlást. Tapasztalatok szerint az ár alatt vállalt munkákat sokszor csak feketén tudták elvégeztetni, vagy utólag próbálták meg feltornázni az árakat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kormány döntése értelmében irreálisan alacsony árnak minősül az az ár, ami az ágazati párbeszéd bizottság által kialakított rezsióradíjat nem éri el. A jövőben automatikusan semmisnek minősül majd az a szerződés, amelyben meghatározott rezsióradíj nem éri el a bizottság által meghatározott összeget.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem