12 °C Budapest

Vége az építőipari mutyiknak? Itt a minimális rezsióradíj

Pénzcentrum
2013. március 29. 17:06

Jelentősen csökkenhet az alvállalkozóknak éves szinten mintegy 400 milliárd forintos veszteséget jelentő lánctartozások összege. a jövőben egyebek mellett soron kívüli bírósági úton is el lehet majd érni a tartozások kifizetését.

Az Országgyűlés hétfőn megszavazta az építmények tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos egyes viták rendezésében közreműködő szervezetről, és egyes törvényeknek az építésügyi lánctartozások megakadályozásával, valamint a késedelmes fizetésekkel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot, a kormány pedig szerdán fogadta el annak végrehajtási rendeletét. Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára sajtótájékoztatón elmondta: problémát jelent, hogy a tartozások kifizetését célzó bírósági perek évekig húzódnak, és mire a jogerős döntés megszületik, sok alvállalkozó, kivitelező tönkremegy. A jogszabály új lehetőségként biztosítja az alvállalkozó számára, hogy egy - a kamara keretében működő - teljesítésigazoló szakértői szervhez fordulhat; e szervnek 30, illetve 60 napon belül döntést kell majd hoznia az ügyben.

A határozattal szemben - újabb 60 napon belül - bírósághoz lehet fordulni, a bíróság pedig iratok alapján, soron kívül, tanúk meghallgatása és újabb szakértők bevonása nélkül dönt, egy azonnal végrehajtható ideiglenes intézkedéssel lezárja az ügyet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2014. január 1-jétől az eddigi több év helyett 3-4 hónapon belül megszületik majd a végrehajtható döntés, így az alvállalkozók korábban hozzájuthatnak a pénzükhöz. Ha a bíróság az ideiglenes végzésében megállapítja a tartozást, ám a vállalkozó 6 hónapon belül mégsem fizeti ki az alvállalkozóját, akkor akár 5 évre törölhetik a kamarai nyilvántartásból, tehát nem végezhet építőipari tevékenységet - ecsetelte az államtitkár.

Az államtitkár a lánctartozások elleni küzdelem egy másik elemének nevezte az elektronikus építési napló bevezetését (október 1-jétől). Tájékoztatása szerint az e-naplóba mindenki - beleértve az ellenérdekű feleket és a különböző hatóságokat - be tud tekinteni, így követni lehet például, kit foglalkoztatnak, illetve hogy hol tart éppen a munka.

A jövőben miniszteri rendelet minimális rezsióradíjat állapít majd meg, így elkerülve, hogy valaki áron alul vállaljon el egy munkát. A minimális rezsióradíjra a munkáltatók és munkavállalók képviselőiből álló Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság tesz ajánlást. Tapasztalatok szerint az ár alatt vállalt munkákat sokszor csak feketén tudták elvégeztetni, vagy utólag próbálták meg feltornázni az árakat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A kormány döntése értelmében irreálisan alacsony árnak minősül az az ár, ami az ágazati párbeszéd bizottság által kialakított rezsióradíjat nem éri el. A jövőben automatikusan semmisnek minősül majd az a szerződés, amelyben meghatározott rezsióradíj nem éri el a bizottság által meghatározott összeget.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?