26 °C Budapest

Siess, százezreknek kell most azonnal pénzt átutalniuk!

Pénzcentrum
2013. március 29. 11:08

Legkésőbb kora délután el kell utalniuk a vállalkozásoknak a kötelező kamarai hozzájárulást, hogy a március 31-ei határidőig teljesítsék az idei évi kötelezettségüket. Minden Magyarországon bejegyzett vállalkozásnak évi 5 ezer forintot kell fizetnie. Százezrek még a tavalyi összeget sem utalták át.

Még mindig meghaladja a százezret azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek ugyan a múlt évben elindították a kamarai regisztrációt, de nem fizették meg a kötelező hozzájárulást. Tavaly 622 ezren kezdték meg a regisztrációt, közülük a legfrissebb adatok szerint 502 ezer vállalkozás fizette meg az 5 ezer forintot, amiből összesen 2,51 milliárd forint bevételre tettek szert a gazdasági kamarák. Összesen 308 ezerre rúg azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek szerepelnek az állami nyilvántartásban, de nem regisztrálta őket a kamara. Ezeknek jelentős hányada nem is működik - tudtuk meg Dunai Pétertől, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkárától.

A tartozás adók módjára behajtható közteher. Az érintetteknek már kiküldték az értesítéseket, hogy jelentkezzenek be a területileg illetékes kamarákhoz, és azokat a vállalkozásokat is értesítették, amelyek ugyan regisztráltak, de nem fizették meg a hozzájárulást. A meg nem fizetett kamarai hozzájárulás behajtását a területi kamarák kezdeményezhetik a területileg illetékes adóhatóságnál. Erre a mai napig még nem került sor. A 2012-13 évekre be nem fizetett kamarai hozzájárulás behajtását a kamarák várhatóan május vége körül fogják kezdeményezni - válaszolta kérdésünkre a főtitkár.

Arra vonatkozó adatot viszont nem tudott mondani, hogy hány bejegyzett vállalkozás kért ingyenes segítséget a kamaráktól. A törvény alapján a kamarai nyilvántartásba bejegyzett vállalkozások a következő térítésmentes szolgáltatásokat igényelhetik: tanácsadás pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, üzleti partnerkeresés, pályázatfigyelés.

A kötelező kamarai hozzájárulás megfizetésével nem válik kamarai taggá a vállalkozás. Azok a vállalkozások, amelyek az önkéntes kamarai tagságot választják, térítésmentesen kaphatnak jogi tanácsokat, részt vehetnek a különböző kamarai fórumokon, rendezvényeken, segítséget kaphatnak a Széchenyi Kártya Program termékeinek ügyintézésében, Kamarai Tag- és Kedvezménykártyát kapnak, és különböző, jelszóhoz kötött információkat és szolgáltatásokat érhetnek el a kamarai portálon.

A területi kamara alapszabályában tagjai részére további térítésmentes szolgáltatásokat állapíthat meg. Részt vehetnek kamarai fórumokon, rendezvényeken, hazai és külföldi szakmai programokon, segítséget kaphatnak az okmányhitelesítésben, származási- és vis maior igazolások kiadásában, igénybe vehetnek hirdetési lehetőségeket a nyomtatott és elektronikus hírlevelekben, kamarai kiadványokban, rendezvényeken, tanácsokat kérhetnek különféle pályázatokhoz, és a közbeszerzésekről szóló külön törvény alapján gyakorolhatják a kereskedelmi és iparkamarát megillető jogosultságokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) honlapján található tájékoztatóból kiderül, hogy a BKIK létrehozott egy ingyenes közösségi hálózatot, az Innoinfo-t (www.innoinfo.eu), amely az üzleti partnerkeresést segíti. Honlapjukon (www.bkik.hu/palyazatfigyelo címen) pedig folyamatosan frissített pályázatokat ígérnek, de a palyazatkereso.mkik.hu oldalon is keresgélhetnek a vállalkozások. Üzleti partnerek után pedig a www.uzletahalon.hu/hu oldalon is kutathatnak.

A regisztráció menetéről ITT OLVASHATSZ: Itt az újabb sarc a vállalkozások nyakán: mit kapnak cserébe?

 

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM