Luxusvonatokat vett a MÁV: mutatjuk, merre járnak majd

2017. augusztus 19. 12:30

11 darab nagykapacitású motorvonat beszerzéséről írt alá szerződést Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója és Dunai Zoltán, a Stadler Bussnang AG országigazgatója. Ez az újabb állomása annak a magyar vasút életében kiemelt jelentőségű keretmegállapodásnak, amelyet áprilisban kötött meg a két vállalat. A rugalmas lehívási lehetőséget biztosító keretszerződésnek köszönhetően 40 darab nagykapacitású motorvonatot szerezhet be a MÁV-START a következő nyolc évben - a forráskeretek rendelkezésre állásának függvényében.

A mostani lehívási megállapodás aláírását még megelőzte a támogatási szerződés is, amelyet augusztus 8-án kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a MÁV-START - a nagykapacitású motorvonatok beszerzésére irányuló közbeszerzési eljárás minőségbiztosítását és a fejlesztés EU Bizottság szakértői előtt történt bemutatását követően. A 60,5 milliárd forint értékű támogatási szerződés tárgya 11 darab új, emeletes motorvonat beszerzése és a projekthez kapcsolódó feladatok ellátása. A kétszintes járművek fajlagos beszerzési ára 16,7 millió euró. Az első lehívási csomag (11 darab jármű) tartalmazza az üzemeltetési készlet és az oktatások költségét is.

Az elővárosi forgalomban közlekedő járművekkel szemben a következő elvárások fogalmazódtak meg: villamos motorvonati üzem, 160 km/h engedélyezett sebesség, a kerékpárszállítási igények szezonalitásának figyelembe vétele (12-36 hely vonatonként), utasszámláló rendszer megléte, leszállásjelző és szintbeli beszállás emelt peronmagasságnál. A kétszintes motorvonatok a kor követelményeinek megfelelő utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas utastérrel, WIFI-vel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek majd. Az emeletes motorvonatokon három hagyományos és egy mozgássérültek által is használható WC lesz, a multifunkciós terek pedig négy kerekes szék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi szállítására alkalmasak. A járművek nagy belépő terekkel rendelkeznek az optimális utasáramláshoz, a gyártó - a gyors utascsere biztosítása érdekében - oldalaként 12 ajtót alakít ki. A szolgáltatás színvonalát növeli a kivételesen csendes futás, a tágas és világos belső terek, a fejlett légkondicionáló rendszer. A Stadler KISS-eket a gyártó ellátja az ETCS L2 vonatbefolyásoló rendszerrel is, amely lehetővé teszi, hogy az európai uniós forrásokból felújított vasútvonalakon - a pályaparaméterektől függően - a 160 km/h engedélyezett sebesség ténylegesen kihasználható legyen.

A KISS vonatok a legújabb biztonsági - ütközési és szilárdsági - szabványoknak megfelelő, könnyű alumínium kocsiszekrényekkel készülnek. Üzemeltetési szempontból kivételes rugalmasságot biztosítanak a vasúttársaság számára, ugyanis a járművek a MÁV-START kötelékében üzemelő 123 darab - szintén Stadler-gyártmányú - FLIRT motorvonattal is illeszkednek, ezért akár szinkronüzemben is összekapcsolhatók.

A vasúttársaság a nagy forgalmú Budapest-Vác-Szob és Budapest-Cegléd-Szolnok elővárosi vasútvonalakon állítja forgalomba a KISS vonatokat, 2019 és 2020 között. A tervek szerint a hétvégi időszakban az utasok nemcsak Budapest elővárosában találkozhatnak az új motorvonatokkal, hanem egyes kiemelt forgalmú távolsági vonatok esetében is: iskolaidőszakban egyes kelet-magyarországi IC vonatokon (a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon és a kör-IC járatain), a nyári menetrendi szezonban pedig a Balaton déli partján, illetve a Velencei-tónál.

A továbbiakban a minimális lehívási mennyiség három darab jármű lehet. A későbbi lehívási ütemekkel érkező kétszintes motorvonatok a Budapest-Újszász-Szolnok és a Budapest-Hatvan-Gyöngyös vonalszakaszokon is közlekedhetnek a tervek szerint. A MÁV-START az emeletes motorvonatokat saját szolnoki telephelyén fogja karbantartani. A korszerű motorvonatok 95% feletti rendelkezésre állással üzemeltethetőek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem