21 °C Budapest

Egy kisebb karambol is végzetes lehet ezekben a kocsikban: te is ilyet vettél? + videó

2019. június 29. 13:00

Rémisztő felvételeken mutatták be, mennyire sérülékenyek az öreg autók - olyanok, amelyekből rengeteg fut a magyar utakon. Sokan nem is tudják, mekkora veszélyt rejt egy-egy 10-15 éves kocsi: az idő múlásával az anyagok elfáradnak, nehezebben viseli a baleseteket a karosszéria. A magyarok jellemzően 1,5 millió forintnál kevesebbet szánnak egy-egy autóra, de ennek megvan a böjtje. Egy kicsit nagyobb befektetéssel elkerülhetőek lennének a súlyos kimenetelű karambolok.

Még mindig az idősebb autók fogynak a legjobban a magyar használtautó-piacon, legalábbis az általunk megkérdezett kereskedők szerint.

Sokan keresik az egy-másfél millió alatti kocsikat, de ez már évek óta így van. Egyébként nem is azért, mert ne lenne pénze a vevőknek: többen is mondták, hogy ennél agyobb összeget egyszerűen nem hajlandóak autóra áldozni, mert úgyis csak arra kell nekik, hogy eljussanak A-ból B-be

- összegezte a helyzetet az egyik használtautós, akinek több telepe is van a főváros szélén. Mint mondta, általában 3-4, az említett árkategóriában forgó autónak mindenképpen kell lennie a kereskedőknél, "hogy legyen választék is."

Szeretnél újabb autót venni? Használd a Pénzcentrum autóhitel-kalkulátorát!

Azt már egy korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy mik a legfőbb buktatói a használtautó-vásárlásnak, de - ahogyan többen is felhívták a figyelmünket - egy fontos dologról nem esett szó benne. Ugyanis a tíz buktatón felül még a biztonság is egy nagyon fontos aspektusa a dolognak! Hiszen a fentebb már említett árkategóriába sorolt gépjárművek alsó hangon 8-10 évesek, egymillió forint alatt például szinte lehetetlen 2009-nél hamarabb gyártott gépjárművet vásárolni - legalábbis a legnagyobb hirdetési oldalon kb. a fehér hollóval egyenértékűek.

Nem is baj, ha valaki 10+ éves autót vásárol, ez egy szabad ország, mindenki azt csinál a pénzével, amit akar. De egyáltalán nem ajánlom, senkinek sem, hogy romhalmazokkal közlekedjen

- ezek már egy fényező-karosszérialakatos intelmei. A szaki szerint ugyanis az évek során komoly változás megy végbe az autókon, még azokon is, amiket nem törtek össze az évek során:

a rozsda, az anyagok öregedése mind-mind növelik annak a kockázatát, hogy egy balesetben komolyabban megsérüljön a kocsi, és rosszabb esetben az utasai is. Ha a kocsi törve volt, rosszabb a helyzet: ha csak összegányolják, hogy valahogy el lehessen adni, az mégnagyobb kockázatot jelent. Ha pedig a légzsákokat nem cserélték ki szakszerűen, azok nem védenek meg senkit a karambolban. Emellett, bár a gyártók mindig törekedtek a biztonságra, azért 10-20 év alatt sokat fejlődött a technika, összegezve: nem feltétlenül a legbiztonságosabbak ezek a régi autók, sőt.

Biztonságosabbra cserélnéd a régi kocsit? Használd a Pénzcentrum autóhitel-kalkulátorát!

Súlyos sérüléseket kockáztatnak a magyarok

Az interneten is rengeteg olyan töréstesztet találni, amelyekben egy régi és egy új kocsit engednek össze. Itt van például az ANCAP (az ausztrál-régió autós minősítő intézete) videója, amelyben egy 1998-as és egy 2015-ös Toyota Corolla ütközik. Hát, az eredmény eléggé sokkoló:

a 64 kilométer per órás, féloldalas-frontális ütközés után nem sok esélye maradt a régi Corolla sofőrjének.

Ezalatt az újabb kocsi vezetőjét nemcsak a modern biztonsági öv, és a kormánylégzsák, de a függönylégzsák is védi.

A 2015-ös Corolla sofőrje sem perdülne táncra egy ilyen karambol után, de látható, hogy őt legalább megvédte a kocsi a súlyosabb sérülésektől.

A régi Toyota gyakorlatilag összegyűrődött, mint egy kólás doboz: a videóban a szakértő is kiemeli, hogy ebben az autóban szinte semmi esély a túlélésre.

Az ütközéstől a műszerfal a vezetőre robbant, a kormánynak, majd az ablaknak ütközött a feje - és még csak eztán jött be az utastérbe az első kerék és a motor, löncshússá roncsolva a sofőr lábait.

Válogass az ajánlatok között a Pénzcentrum autóhitel-kalkulátorában!

A Folksam nevű biztosító tesztje pedig remekül szemlélteti, mi történik, ha egy régebbi, korrodált kocsival szenvedünk balesetet. A teszt alanyai itthon is elég népszerűek: egy 2003-as, illetve egy 2004-es Mazda 6-ost vettek górcső alá. A töréstesztek magukért beszélnek: bár a frontális ütközést sem nagyon lehetne megúszni súlyos sérülések nélkül, az igazi sokk mégis az oldalról érkező becsapódáskor jött.

Bár a légzsákok kinyílnak, de látható, hogy az ütközés oldalán a Mazda megroppant, az egyik tartóoszlop egyszerűen kiszakadt, a padlólemez pedig jóval feljebb nyomódott. A vezető ülése ettől megbillent, feje nem a légzsákba, hanem a kormányba csapódott, majd a B-oszlopot is telibe kapta:

ez így akár már egy halálos ítélettel is felérhet, de a súlyos agykárosodás szinte garantált.

Guruló roncsok országa lettünk

A súlyos következmények ellenére a magyar autóállomány egyre csak öregszik: Frank György szerint a vásárlók nem biztos, hogy hosszú távon jól járnak az idős autókkal, mert előbb-utóbb Magyarországon is szigorításokat fognak bevezetni a magas károsanyag-kibocsátású kocsikra. Néhány éve még 10,5 év volt a hazai autók átlagéletkora, ám ez 2018-ra 14,5 évre nőtt, főleg azért, mert sok idős autó került be az országba - mondta korábban a Das WeltAuto márkaigazgatója.

Környezetvédelmi és biztonsági szempontból is az lenne a legjobb, ha az emberek minél fiatalabb autókat tudnának vásárolni

- vélte, Frank György, aki szerint vásárláskor érdemes inkább a magyar piacon nézelődni, mert az itteni autók adatai az ügyfélkapun keresztül ingyenesen lekérdezhetőek. Ha valaki mégis ragaszkodik a külföldi használtautókhoz, olyan cégtől vásároljon, amely régóta foglalkozik értékesítéssel, megbízható dokumentumokat tud adni a jármű állapotáról, és vizsgáltassa át az autót szakértővel is - tette hozzá.

Így érdemes autót venni

Le kell győzni azt a berögződést, hogy a kereskedőtól nem szabad autót venni, mert tuti átver - ezt még korábban mondta nekünk egy szakmabeli.

Ez egyrészt azért marhaság, mert egy magánszemély is lehet simlis. ő is ugyanúgy át tud verni. Másfelől pedig az internet korában már bármelyik céget le lehet informálni, lehet keresgélni vásárlói visszajelzéseket. Ezekből le lehet szűrni, hogy ki a becsületes és kitől nem ajánlott vásárolni. De akár magánembertől, akár használtautóstól venne kocsit az ember, ugyanazokat kell megnézni az autón

- húzta alá az autókereskedő. Hogy mire kell figyelni azt ebben a cikben megírtuk, ha kocsit vennél, mindenképpen taulmányozd!

Akár magánszemélytől, akár kereskedőtől vásárolnál kocsit, a fenti videók alapján lehet, hogy nem kellen pont a biztonságon spórolni. 2-2,5 millióért például már teljesen jó, 4-5 éves kocsikat találni a hirdetési portálokon.

Nulla forinttal belevághatsz!

Ugyan nem mindenki teheti meg, hogy saját erőből ennyiért autót vegyen ,de megoldás lehet erre a problémára például egy személyi hitel, hiszen a lízinggel ellentétben itt még önerőt sem kell betenned a kölcsönbe! Ha hitelre veszel autót, a legfontosabb kérdések egyike, hogy mennyibe kerül a kölcsön, amit felveszel. A példa kedvéért megnéztük a Pénzcentrum személyi köcsön kalkulátorával, hogy milyen elérhető ajánlatokból válogathatsz, ha 2 500 000 forintos kölcsönre van szükséged. Ötéves futamidőt néztünk, hiszen 9-10 évesen azért már ismét ajánlatos lenne lecserélni az autót.

Nos, a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján - 2,5 millió forintos hitelösszeg, és60 hónapos futamidő esetént - az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja, náluk 50 545 forintos törlesztőt ígér a 8,17%-os THM. De nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen ajánlata sem, ahol 50 631 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, az MKB Bank, valamint az Erstekonstrukcióit is.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem