21 °C Budapest
Cropped shot of empty seats on a public bus

Vége, ennyi, elfogyott a buszsofőrök türelme: újabb szrájk jöhet vidéken, még a választások előtt

2024. március 14. 08:16

A négynapos sztrájk ellenére továbbra sem született megállapodás a múlt héten a Tüke Busz, és a sofőrök többségét tömörítő Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) között. A Tüke Busz közleményében azt írta, hogy a sofőrállományának "jelentős többsége" a sztrájk napjain is dolgozott, így a buszok az elégséges szolgáltatást meghaladó menetrend szerint közlekedtek. Dobi István a lap megkeresésére elmondta, hogy eredményesnek tartja a bérharcukat, mivel azt az autóbuszvezetők több mint 70 százaléka támogatja. A SZAKSZ vezetője a HelloVidéknek arról is beszélt, hogy nem tartja kizártnak, hogy még az önkormányzati választások előtt újabb munkabeszüntetésre kerüljön sor.

Március 4. és 7. között ismét sztrájkba léptek a pécsi Tüke Busz buszvezetői, azért, hogy kiharcolják a 20 százalékos bérkövetelést, holott már 25 százalékról léptek vissza a sofőrök. Ezt az emelést azért kérték, hogy mert ugyan még így is csak a konkurens volánbuszos bérek után szaladnak, de legalább nem nyílt volna túlságosan az olló.

Február végén a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója saját hatáskörben úgy döntött, hogy a korábbi tárgyalásokon az általa bejelentettnél valamivel magasabb, de még mindig csak 18,5 százalékos azonnali és 2024 januárig visszamenőleges alapórabér-emelést hajt végre. A sztrájk során a munkáltató nem volt hajlandó tárgyalni a buszoksokat képviselő szakszervezettel. A SZAKSZ ezért automatikusan visszaállt a korábbi a 25 százalékos követelésre.

Eredményesnek tartom a bérharcunkat, mivel azt az autóbuszvezetők több mint 70 százaléka támogatja, a 20, később pedig a 25 százalékos alapbérfejlesztése igényünket. A részvétel kb. 60 százalékos volt, mivel a másik szakszervezethez tartozó autóbuszvezetők dolgoztak, elvégezték azokat a járatokat is, amelyek elvileg a sztrájk ideje alatt, az elégséges szolgáltatás biztosítása mellett, kimaradhattak volna

- kezdte Dobi István. A SZAKSZ vezetője elmondta, hogy a két nagy, a Főpálya és Uránváros állomásokon lévő állomány majdnem teljes létszáma csatlakozott a sztrájkhoz, a Kertvároshoz tartozó állomáson ugyanakkor fordított volt a helyzet, ott majdnem mindenki dolgozott, ez magyarázza a 70 százalékos támogatottságát a munkabeszüntetésnek. Itt többségben vannak a másik szakszervezetnek a tagjai, viszont összességében az autóbuszvezetők körében a tagságuk csak egyharmada a SZAKSZ tagjainak.

A munkáltató azért nem tárgyalt a szakszervezetünkkel a béremelésről, mert a tulajdonos önkormányzat konkrétan a polgármester ezt megtiltotta, zsarolásnak tartja a sztrájkot és presztízskérdésként kezeli a SZAKSZ nyomásgyakorlását. Szerintem a polgármester döntését az is befolyásolja, hogy tudja, hogy nem kap még egy lehetőséget arra, hogy újrázzon és ezért kitart makacsul azon döntése mellett, hogy nem enged a SZAKSZ követelésének

- folytatta tovább.Természetesen a lap kíváncsi volt arra, hogy mi az oka annak, hogy a másik helyi rivális szakszervezet, a Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) miért nem támogatta a SZAKSZ sztrájkát. Ezzel kapcsolatban Dobi István arról beszélt, hogy a másik szakszervezettel nem lehet semmilyen egységet megvalósítani, mivel a valamikori FDSZ teljesen szétesett, alig van 60 tagja, a valamikori 230 tagból és ez arra vezethető vissza, hogy az FDSZ vezetésében a munkavállalók csalódtak és elhagyták a szakszervezetet.

Ezzel párhuzamosan alakult meg a SZAKSZ helyi szervezete, aminek már 110 tagja van és velük folytattuk a társaságnál a bérharcunkat. Az FDSZ véleményem szerint a vezetéssel azért alkot szövetséget, mivel az elnök abban bízik, hogy a munkáltató segítségével, a SZAKSZ jelenlétét elsősorban gyengíteni, majd felszámolni tudja. Továbbá az FDSZ egyáltalán nem érdekelt abban, hogy eredményeket tudjon a SZAKSZ felmutatni

- tette hozzá. A pécsi buszvezetők azután kezdtek sztrájkba, hogy a Volánbusznál sztrájkkal sikerült kiharcolniuk a dolgozóknak a három évre szóló 28,4 százalékos, az idei évre 17 százalékos béremelést. A pécsi szakszervezet a tárgyalások során 5 százalékot engedett a 25 százalékos béremelésből, azonban kikötötte, hogy ha március 7-ig nem tudnak megállapodni, azután automatikusan visszaállnak a 25 százalékos követelésre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dobi István a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy a Volánbusznál a munkavégzés nem annyira feszített, mint a Tüke Busznál és a kereset, valamint a jövedelem is jóval magasabb mértékű. A társaság dolgozóinak a munkakörülményei régóta rendezetlen. A romlást az okozza, hogy az autóbuszvezetői létszámhiány fokozza az autóbuszvezetők terhelését, vagyis egyre feszítettebb a munkavégzés, kevesebb a kiállási idő, sokszor 4 óra vezetés után van annyi kiállási idő, amikor ehetnek, mosdót használhatnak, vagy egy kis pihenőidőt töltsenek el.

A munkáltató a járatkiadásokat kevesebb járművezetővel oldja meg, ez okozza a jelentős és folyamatos járművezetést, amiben egy műszak alatt nagyon elfáradnak az autóbuszvezetők

- magyarázta.

Aggodalomra ad okot, hogy a Tüke Busz dolgozóinak órabére a 25 százalékos béremelés után is alacsonyabb lenne, mint egy Volán-buszvezetőé.

Becslések szerint a 25 százalékos béremelés után 2250 forintra emelkedne a Tüke-buszvezetők órabére, amely így is alacsonyabb lenne, mint a Volánbusz jelenlegi, 2358 forint körüli órabére. Emellett az is gondot okoz a munkavállalóknak, hogy a havi munkaórák száma a kétszázat is elérheti, és a munkatempó is gyors, a sofőrök gyakran épphogy csak el tudnak menni vécére két forduló között.

A SZAKSZ vezetője szerint éppen ezért nagy az esélye az újabb sztrájknak, hiszen a polgármester nem enged. Abban az esetben, ha lesz újabb munkabeszüntetés, akkor azt az önkormányzati választások előtti közeli időpontban fogják megtartani. Raposa Gábor, a szervezet pécsi elnöke szerint március 22-én döntenek az újabb munkabeszüntetésről, addig is felmérik a tagság véleményét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem