10 °C Budapest
Erre figyelj: komoly változás élesedik a közlekedésben április 3-tól

Erre figyelj: komoly változás élesedik a közlekedésben április 3-tól

2022. április 3. 10:08

A 2021 decemberétől érvényes menetrend számos fejlesztést, az utasok számára kedvező változást hozott a  MÁV és a Volánbusz hálózatán. Április 3-tól, a szokásos évi első menetrendmódosítással további újításokat, új járatokat, jobb csatlakozásokat, finomhangolásokat vezet be a MÁV-Volán-csoport. Ezzel az autózás helyett zöld, környezetbarát közösségi közlekedést kínál. Az újdonságok között szerepel, hogy a könnyebb megjegyezhetőség miatt a Budapest–Győr–Szombathely közötti InterCity vonatok Savaria, a Budapest–Szerencs–Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest között közlekedő InterCity vonatok Tokaj és a Budapest–Nyíregyháza–Záhony közötti InterCity vonat pedig egységesen Nyírség InterCity neveken közlekednek áprilistól. 

A decemberi menetrendváltáskor a MÁV és a Volánbusz az integrációja révén összehangolta, javította a vasúti és buszos csatlakozásokat, melyek a közösségi közlekedési rendszer versenyképességét szolgálják. A szokásos év közbeni menetrendmódosítástól a korábbinál még jobb, gyorsabb és magasabb színvonalú szolgáltatással az autós közlekedésnél is kényelmesebb eljutást biztosít a közlekedési társaság számos viszonylaton.

Az április 3-tól hatályos fejlesztések eredményeképpen – a lakossági igényeket figyelembe véve – az esztergomi vonalon munkanapokon a reggeli időszakban Budapest felé, illetve a délutáni, esti időszakban Esztergom felé közlekedő G72-es vonatok Piliscséven, egyes Z72-es vonatok Magdolnavölgy megállóhelyen is megállnak. Több közülük emeletes KISS motorvonat. Esztergom és Almásfüzitő között tavaly decemberben megtöbbszörözte a vonatok számát a vasúttársaság. Április 3-tól három pár járat fél órával később közlekedik, így jobban alkalmazkodik a menetrend a munkába, iskolába járási, illetve a hazautazási szokásokhoz.

Hétvégén és ünnepnapokon, a Déli pályaudvarról 1:40-kor és 2:40-kor induló járatokkal késő éjszaka is el lehet jutni Székesfehérvárra. Szintén elővárosi fejlesztésként új S80-as személyvonat indul este 20:05-kor Budapestről Gödöllőre.

Győrből Hegyeshalomba 18:21-kor indul új járat munkanapokon a délutáni csúcsidő meghosszabbításaként. A Keleti pályaudvarról 17:01-kor induló emeletes KISS motorvonatból álló, G10-es gyorsított vonat Győrből 18:46-kor tovább közlekedik Hegyeshalomba. Nyíregyháza és Debrecen környékén több új elővárosi vonat fog járni munkanapokon a reggeli időszakban: Záhonyból 6:19-kor indul személyvonat Nyíregyházára, míg Nyíregyházáról Debrecenbe 7:10-kor, ez utóbbi az iskolakezdéshez igazodva 7:53-kor érkezik a hajdúsági megyeszékhelyre. A reggelenként Püspökladányból – Debrecenen és Miskolcon át – Budapestre közlekedő Tokaj InterCity Szolnokról fog indulni 5:01-kor, Szolnok és Debrecen között személyvonatként felármentesen igénybe vehető. Tiszakécskéről 4:57-kor is indul vonat Kecskemétre.

A hétvégi fővárosi gyors kapcsolat megteremtése érdekében, vasárnapi közlekedési rend szerint új közvetlen vonat közlekedik Kazincbarcika és Budapest között 16:35-ös indulással. Miskolcon a Tiszai pályaudvar helyett Miskolc-Gömöri állomáson áll meg, ezenkívül Sajószentpéteren, Sajóecsegen és Nyékládházán fog utasokat felvenni.

Bővül a Göcsej InterCity vonatok száma is; Budapestről vasárnap kivételével mindennap már a kora reggeli órákban, 4:45-kor indul IC Zalaegerszegre Székesfehérvár és Veszprém érintésével. A zalai megyeszékhelyre 8:08-kor érkezik meg. Az eddig csak vasárnapokon közlekedő, Zalaegerszegről 19:51-kor induló Göcsej InterCity vonat munkanapokon is közlekedik. A növekvő turistaforgalom jobb kiszolgálása, és a csömödéri kisvasút elérhetőségének javítása érdekében Zalaegerszeg és Lenti között november 1-jéig minden nap, a délelőtti órákban új vonatpár közlekedik, Zalaegerszegen csatlakozva a Budapest felől 10:08-kor érkező Göcsej InterCity-hez.

A decemberi menetrendváltástól a korábbinál jóval több vonattal kiszolgált Dombóvár–Komló vonalon még egy új vonat közlekedik a reggeli órákban Sásd és Komló között.

A március 12-től újraindított és megnövelt kerékpárkapacitással közlekedő Tisza-tó expresszvonatok meghosszabbított útvonalon, Tiszafüred helyett Balmazújvárosig közlekednek a Hortobágy jobb kiszolgálásának érdekében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bővül az egységesített elnevezésű InterCity-k köre

Az elmúlt évben több InterCity-járat nevét egységesítette a MÁV-START a könnyebb megjegyezhetőség érdekében. Az IC-csoportnevek közé sorolhatók a Békéscsabára közlekedő Békés, a Kassára közlekedő Hernád és a Sátoraljaújhelyre közlekedő Zemplén, a Veszprémen át Szombathelyre járó Bakony és a Zalaegerszegre menő Göcsej InterCity-k. A névegységesítési folyamat részeként április 3-tól a Keleti pályaudvar–Győr–Szombathely(–Szentgotthárd) közötti InterCity-k Savaria IC néven fognak járni. A Keleti és a Nyugati pályaudvar között mindkét irányban Miskolcon, Szerencsen, Nyíregyházán, Debrecenen és Szolnokon keresztül közlekedő úgynevezett kör InterCity-k egységesen a Tokaj IC nevet veszik fel. A Budapest–Nyíregyháza, illetve Záhony közötti InterCity-k pedig Nyírség IC néven találhatók meg a menetrendben.

Feltételes megállások

Tavaly májustól a Gyékényes–Pécs vasútvonal nyolc, valamint a Nagykanizsa–Zalaszentiván vonalszakasz pötrétei megállóhelyén, szeptembertől a Kaposvár–Fonyód, a Sárbogárd–Bátaszék és a Bátaszék–Baja–Kiskunhalas, a Szentlőrinc–Sellye, a Pécs–Villány–Magyarbóly és a Villány–Mohács vonal kijelölt megállóhelyei előtt előre jelezni kell a leszállási szándékot.

Április 3-tól bővül a feltételes megállók számra, és az utasoknak előre jelezniük kell leszállási szándékukat a Székesfehérvár–Tapolca vonal Székesfehérvár-Repülőtér, Füle, Balatonfőkajár felső; a Pusztaszabolcs–Székesfehérvár vonal Seregélyes és Seregélyes-Szőlőhegy; a Székesfehérvár–Sárbogárd vonal Belsőbáránd megállóhelyén, Péterhida-Komlósdon, a Pécs és Szombathely között közlekedő Pannónia InterRégió esetében, továbbá a tram-train járatok szegedi és hódmezővásárhelyi megállóhelyeinek többségén. A személyszállító vonatok csak abban az esetben állnak meg a feltételes megállóhelyeken, ha van felszálló utas, vagy a leszállási szándékot időben jelezték az ajtó melletti leszállásjelző gomb megnyomásával.

Az utasforgalmi szempontból szükségtelen megállások kiiktatásával pontosabbak lesznek a vonatok és üzemanyagot takarít meg a vasúttársaság. Ez olyan megállóhelyeket érint, amelyeknél jellemzően egyes időszakokban nincs fel- vagy leszálló utas.

Változások a Volánbusz menetrendjében

Az április 3-tól életbe lépő új Volánbusz-menetrendből érdemes kiemelni, hogy Szombathely és Kőszeg között új menetrend szerint közlekednek az autóbuszok. A változás legfontosabb eleme, hogy a két város között az autóbuszok a vonatokkal összehangolt menetrend szerint indulnak, munkanapokon a reggeli és a délutáni időszakban jellemzően már 20 percenként. A módosítás további előnye, hogy az autóbuszok Kőszeg vasútállomáson a település belvárosa felől óránként néhány perces csatlakozást biztosítanak a GYSEV Szombathely–Kőszeg vonalán közlekedő vonatokra, ezáltal Kőszeg és a megyeszékhely közötti utazási lehetőség autóbusszal és vonattal egyaránt lényegesen kedvezőbbé válik.

Április 3-tól változik a H8-as és a H9-es HÉV menetrendje

A módosítás a hétköznap hajnali és reggeli időszakot érinti, egyes járatok indulási időpontjai változnak. Az első vonat az Örs vezér tere felé Cinkota helyett Kerepestől, 3:56-kor indul. Aznaptól a vasúti fejlesztésnek köszönhetően már minden vonat minden állomáson megáll. A menetrend a bkk.hu/menetrendek weboldalon és a BudapestGO utazástervezőben érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem