16 °C Budapest
simple picture about Lake Balaton in Hungary from Badacsony beach with blue sky and cloud refletion on the water .

TOP 10: ezek a legjobb éttermek, büfék 2021 nyarán a Balatonnál

2021. június 5. 16:04

Idén a Balaton nem csak a fürdőzők, a vitorlázók vagy a horgászok kedvenc utazási célpontja lesz, hanem azoké is, akik a kulináris élvezetek miatt utaznak el egy-egy régióba. A tó környékén annyi jó étterem található, hogy akár a Balatont ma már körbe is lehet kóstolni akkor, ha valaki így szeretne gasztronómiai utazásra indulni – nyilatkozta Varga László, a Balatoni Kör elnökségi tagja.

A szakember hozzátette, a minőségi éttermek, bisztrók, cukrászdák száma hónapról hónapra növekszik a tónál, a napokban a Balaton-felvidéken nyílt egy újabb étterem, ahol már az első napon telt ház volt. Varga László szerint a következő három hónapban is hasonló érdeklődésre számíthatnak azok a vendéglátóhelyek, amelyek minőségi szolgáltatást nyújtanak. Különösen ott várható sok látogató, ahol a helyi alapanyagokat is felhasználják, mert a vendégek egyre inkább értékelik a helyi, az adott térségre jellemző ízeket – fogalmazott a szakember balatoni szezon­nyitó előrejelzésében.

Az ilyen egész évben nyitva tartó éttermek balatoni zászlóshajója a szemesi Kistücsök étterem, amely minősége minden más vendéglátóegység tulajdonosának etalonként szolgál. Itt különösen jól ötvözik a helyi ízeket, a szezonalitáson alapuló gasztronómiával. Csapodi Balázs nevével fémjelzett étteremben kimondottan gyorsan követik világ trendjeit. Éppen ezért nem véletlen, hogy ebben a déli parti étteremben szinte minden magyar gasztroutazó megjelenik, aki ki van éhezve egy kis újdonságra – mondta Varga László.

Minden eddiginél több helyet mutat be az új Balatoni Gasztrotérkép

Az immár fél évtizede megjelenő, a Balatont és vonzáskörzetét elsőként bemutató Gasztrotérkép a jól ismert klasszikus témák mellett ezúttal is számos újdonsággal bővült, már megszokott módon applikáció formájában is elérhető, a digitális felületek nagyon szép modern dizájnt is kaptak. Az idei szezon fő üzenete a fenntarthatóság és a környezettudatosság lesz. 

Összesen hetvennyolc vendéglátóhely részvételével, ötvenezer példányban jelent meg az idei kiadvány június elején. Ám az applikáció idén is ingyenesen érhető el, így egy kattintással megtudhatjuk, hol vannak a hozzánk legközelebbi gasztrocélpontok.

A nyári időszakban óriási pörgésre számítok a Balatonon, sokan választják majd idén is belföldi pihenést, számukra hasznos iránytű lesz a Balatoni Gasztrotérkép

 – emelte ki a Balatoni Gasztrotérkép alapítója, Szauer Judit gasztro-kommunikációs szakember.

Egyre nyitottabbak a magyarok

A magyarok a nagymama házias főztjei mellett egyre inkább nyitottak arra is, hogy megkóstolják a nemzetközi ízeket, illetve kipróbálják a világ gasztronómiai palettáján újdonságnak számító főzési technológiákkal készülő ételeket is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az említett finomságokért akár ötven-száz kilométert is hajlandóak utazni az emberek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ennek a vevői nyitottságnak is köszönhető, hogy ma már nem csak a kikötők közelében, hanem a Balaton partjától távolabb is érdemes vendéglátóhelyet nyitni. Jó példa erre a Tihanytól ca. 25 kilométerre található Köveskál, amelyet sokan csak gasztrofaluként emlegetnek. Itt olyan neves éttermek találhatók, mint például a Kővirág étterem, a Mi a Kő étterem, a Pipacs vendéglő vagy a most megnyitott Káli Gourmet.

Négy – öt jó étterem egy kicsit sok lenne egy alig háromszáz fős faluban, ha nem lenne erre felé aktív turizmus. Ennyi jó étterem nem élhetne meg, ha a balatoni vendégek ne lennének egyre igényesebbek és nem szeretnék megismerni a helyi ízeket – mondta a Balatoni Kör tagja.

Füstölt csokival is utazásra lehet csábítani az inyenceket

A balatoni turizmusnak jót tesz az is, hogy egyre több vendég körében népszerűek a nemzetközileg is  elismert magyar séfek, akik néhány napra a hazai, balatoni éttermekhez is elszerződnek. Köveskálon például néhány napja  Horváth Zsolt, ismertebb nevén Kicsi Zso főzött. A sztárséf arról híres, hogy még a csokoládét is megfüstöli, mielőtt ráönti egy nem mindennapi sajttortájára.

Az elmúlt hétvégén különleges füstölési eljárással készítette el a húsételeket is, amelyeket a Káli Gourmetben fogyaszthattak el a turisták. Természetesen a különleges füstölt és BBQ ételek nem sokáig maradtak az asztalokon, ezért azt tervezik, hogy a sztárséfet ismét meghívják, hogy újabb gasztroturistákat csábítsanak a régióba.

TOP10: Ezek a legjobb éttermek, büfék 2021 nyarán a Balatonnál

A Trip Advisor szerint a legjobb Balaton környéki helyek az idén:

  1. Füredi Fagyizó
  2. Vitorlás Bisztró Keszthely
  3. Várkávézó Szigliget
  4. Vitorlás Étterem Balatonlelle
  5. Villa Kabala Szigliget
  6. Mala Garden Restaurant
  7. Kistücsök Étterem Balatonszemes
  8. Macchiato Caffe & Lounge Hévíz
  9. Teri mama vendéglője Hévíz
  10. GUSTO13 Bistro & Delicate Veszprém

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem