20 °C Budapest
Bár nem kéne, rengetegen ülnek így kocsiba: szervkárosodás is lehet a vége

Bár nem kéne, rengetegen ülnek így kocsiba: szervkárosodás is lehet a vége

2019. december 21. 12:58

Nemcsak azért nem ajánlott vastag kabátban vezetni, mert kényelmetlen, ha ránkmelegszik: komoly sérüléseket kockáztat, aki a téli szerelésében ül volán mögé. A teszteken is bebizonyosodott, hogy már egy 16 kilométer per órás ütközés során is össze lehet szedni néhány kellemetlen szervkárosodást.

Fokozatosan újra hűvösebbre fordul az időjárás, újra előkerülnek a vastag kabátok, csizmák, bakancsok. Sokan még akkor sem válnak meg a meleg ruhaneműktől, ha a volán mögé ülnek. Pedig ez nem csak kényelmetlen, de kifejezetten veszélyes is: a kockázatokra próbáltak rávilágítani az ADAC szakemberei, akik próbabábokon tesztelték, mi történik, ha valaki mondjuk egy vastag kabátban csatolja be magát. Kiderült, hogy nem a legjobb ötlet így autóba ülni.

Hasonlítsd össze a személyi kölcsön ajánlatokat és találd meg a legjobbat a Pénzcentrum kalkulátorával!

Ugyanis a téli ruháktól a biztonsági üv nem illeszkedik feszesen a testre, és már egy 16 kilométer per óránál bekövetkező ütközés is komoly sérüléseket tud okozni. Amikor az öv megfeszül, hatalmas lendülettel nyomja meg a testet, ahogyan a kabát anyagát összepréseli - a keresztirányú heveder pedig mélyen belevág a hasba, ami komoly károkat okozhat a belekben és a többi szervben. Hasonló, de kisebb sérülések akár már egy egyszerű vészfékezésénél is előfordulhatnak, ha valami vastag kabátban csatoljuk be magunkat - hívták fel a figyelmet a német autóklub szakemberei. Ráadásul a vastag ruhadarabban mozogni sem olyan könnyű az olyan kis helyeken, mint mondjuk a vezetőülés.

A sérülések elkerülése érdekében az ADAC azt javasolja, hogy lehetőleg ne üljünk kabátban az autóba, inkább melegítsük kicsit elő a gépjárművet, ha nem akarunk hidegben vezetni - az pedig tanácsos inkább egy meleg takarót bekészíteni. Más ruhadarabok, kiegészítők is veszélyesek lehetnek télen: a sapkák, sálak ronthatják a kilátást például, kesztyűben pedig bizonytalanná válik a vezetés, lecsúszhat a kezünk a kormányról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy nem ajánlatos vastag lábbeliben a volán mögé ülni: a bélés és a vastag talp nagyon megnehezíti például a gáz és a fék érzékeny kezelését, adagolását, ami által lassulhat a reakcióidő, megnő a balesetveszély. Furán hangzik, de ajánlatos inkább egy váltócipőt tartani az autóban, amiben kényelmes vezetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?