29 °C Budapest
Bár nem kéne, rengetegen ülnek így kocsiba: szervkárosodás is lehet a vége

Bár nem kéne, rengetegen ülnek így kocsiba: szervkárosodás is lehet a vége

2019. december 21. 12:58

Nemcsak azért nem ajánlott vastag kabátban vezetni, mert kényelmetlen, ha ránkmelegszik: komoly sérüléseket kockáztat, aki a téli szerelésében ül volán mögé. A teszteken is bebizonyosodott, hogy már egy 16 kilométer per órás ütközés során is össze lehet szedni néhány kellemetlen szervkárosodást.

Fokozatosan újra hűvösebbre fordul az időjárás, újra előkerülnek a vastag kabátok, csizmák, bakancsok. Sokan még akkor sem válnak meg a meleg ruhaneműktől, ha a volán mögé ülnek. Pedig ez nem csak kényelmetlen, de kifejezetten veszélyes is: a kockázatokra próbáltak rávilágítani az ADAC szakemberei, akik próbabábokon tesztelték, mi történik, ha valaki mondjuk egy vastag kabátban csatolja be magát. Kiderült, hogy nem a legjobb ötlet így autóba ülni.

Hasonlítsd össze a személyi kölcsön ajánlatokat és találd meg a legjobbat a Pénzcentrum kalkulátorával!

Ugyanis a téli ruháktól a biztonsági üv nem illeszkedik feszesen a testre, és már egy 16 kilométer per óránál bekövetkező ütközés is komoly sérüléseket tud okozni. Amikor az öv megfeszül, hatalmas lendülettel nyomja meg a testet, ahogyan a kabát anyagát összepréseli - a keresztirányú heveder pedig mélyen belevág a hasba, ami komoly károkat okozhat a belekben és a többi szervben. Hasonló, de kisebb sérülések akár már egy egyszerű vészfékezésénél is előfordulhatnak, ha valami vastag kabátban csatoljuk be magunkat - hívták fel a figyelmet a német autóklub szakemberei. Ráadásul a vastag ruhadarabban mozogni sem olyan könnyű az olyan kis helyeken, mint mondjuk a vezetőülés.

A sérülések elkerülése érdekében az ADAC azt javasolja, hogy lehetőleg ne üljünk kabátban az autóba, inkább melegítsük kicsit elő a gépjárművet, ha nem akarunk hidegben vezetni - az pedig tanácsos inkább egy meleg takarót bekészíteni. Más ruhadarabok, kiegészítők is veszélyesek lehetnek télen: a sapkák, sálak ronthatják a kilátást például, kesztyűben pedig bizonytalanná válik a vezetés, lecsúszhat a kezünk a kormányról.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy nem ajánlatos vastag lábbeliben a volán mögé ülni: a bélés és a vastag talp nagyon megnehezíti például a gáz és a fék érzékeny kezelését, adagolását, ami által lassulhat a reakcióidő, megnő a balesetveszély. Furán hangzik, de ajánlatos inkább egy váltócipőt tartani az autóban, amiben kényelmes vezetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia
30. hét
Július 30.
Barátság világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?