18 °C Budapest
Sokan csak legyintenek: így spórolhatsz 300 ezret a tankoláson

Sokan csak legyintenek: így spórolhatsz 300 ezret a tankoláson

2019. január 27. 07:00

Az eddig is alapvetés volt, hogy egy kisebb motorral felszerelt autóval kevesebb benzint fogyasztasz, ergó a költségek is csökkennek. De forintban mennyi a különbség egy kisautó, egy terepjáró és egy luxuskocsi fogyasztása között? Ennek járt most utána a Pénzcentrum!

Éves szinten akár több mint 100 ezret is spórolhatsz a benzinen, ha okosan vásárolsz kocsit. Legalábbis ez derült ki a Pénzcentrum számításaiból, amelyet négy újabb autó gyári, vegyes fogyasztási adatai alapján végeztünk el. A spórolás mértéke egyenesen arányos azzal, hogy hány kilométert teszel meg: minél többet mész a kocsival, annál inkább nem mindegy, hogy mennyi üzemanyagot eszik meg a gép.

Tesztünkben vegyesen felvonultattuk az egyik legkisebb, városi kocsit, egy SUV-ot, egy "elérhető árú" új autót, illetve egy luxusverdát is. Megnéztük, mennyit fogyasztanak az egyes modellek akkor, ha mondjuk egy évben 5000 kilométert teszünk meg velük, emellett a 10 és a 30 ezres távot vázoltuk fel, 344 forintos átlagos benzinárakkal - most ennyibe kerül az üzemanyag, az elmúlt hónapokban volt kevesebb is, és valamennyivel több is az ára.

Azért a benzines motorokkal foglalkoztunk, mert azokat egyelőre nem fenyegetik az európai környezetvédelmi szigorítások. Ellenben a dízelekkel, amelyeket már most kitiltottak több nagyvárosból, és további korlátozások várhatók. Ennek megfelelően a dízeles kocsik aránya is egyre csökken az öreg kontinensen, és hazánkban is: az Eurostat adatai szerint például 2016-ban már csak a hazai kocsik 30 százaléka ment ilyen üzemanyaggal. 2018 második negyedévében 300 ezerrel, azaz 15,7 százalékkal kevesebb gázolajjal hajtott új személygépkocsit helyeztek üzembe a kontinensen, mint egy évvel korábban, a jelenség Magyarországot is elérte. A második negyedévben 5 százalékkal kevesebb, 9159 dízelautó kapott rendszámot, miközben a benzinesek száma 27 965 darabbal nőtt, ami kiugró, 43,3 százalékos bővülés.

No, de vissza a teszthez: hogy kiderüljön, melyik kategória mennyi benzint nyel le az említett távokon, elég széles spektrumban vizsgáltuk a verdákat - a modellek neve mögött a motor űrtartalma, zárójelben az átlagos fogyasztás:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Smart Fortwo 1.0 (4,2 l/100 km
  • Dacia Sandero 1.0 (5,2 l/100 km)
  • Suzuki Vitara 1.6 (5,6 l/100 km)
  • BMW 540i 3.0 (6,9 l/100 km)

Számításaink alapján kiderült, hogy a legkisebb és a legnagyobb autó között 5000 kilométeren 135, 10 ezren 270, 30 ezren pedig 810 liternyi benzin a különbség fogyasztásban. Forintban kiszámolva pedig egy Smarttal több mint 278 ezer forinttal kerül kevesebbe megtenni 30 ezer kilométert, mint egy 5-ös BMW-vel. Ugyanakkor az is kiderült, hogy rövidebb, 5000 kilométeres távon nincs "akkora" különbség a törpe és az óriás között: valamivel több mint 46 ezerrel menne el kevesebb benzinre, ha valaki rövidebb távra lecserélné a BMW-t a Smartra.

Az 1.6-os Suzukival 5 ezer kilométeren mintegy 24 ezer forinttal drágább közlekedni, mint a Smarttal, és majdnem ugyanennyivel olcsóbb, mint a nagy bömbivel. Viszont 30000 kilométeren már érezhető a különbség: ekkor 144 ezer forinttal költ kevesebbet a vitarásnál a Fortwo, a BMW pedig 134 ezerrel kerül többe.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?