6 °C Budapest

Brexit: erre a 7 kérdésre keresi most minden magyar melós a választ

2018. november 20. 11:30

Az Egyesült Királyság hónapokon belül kiválik az Európai Unióból, ez pedig számtalan kérdést vet fel az uniós állampolgárokban és a magyarokban egyaránt. Mi most internetes keresések alapján összegyűjtöttük a magyarokat és a briteket leginkább foglalkoztató kérdéseket, és meg is válaszoljuk őket. Nem meglepő, hogy a hazai internetőzeket leginkább a kiköltözés és a kintmaradás feltételeinek változása érdekli.

Manapság kézenfekvő megoldás, hogy amennyiben nem tudunk valamit, beírjuk kérdésünket a Googleba. Az utóbbi idők közbeszédére a közelgő Brexit erőteljesen rányomja a bélyegét, mindenki más aspektusára kíváncsi ennek a rendkívül bonyolult folyamatnak. A számos kérdés közül azonban kitűnik néhány, amelyek az összes érintettet foglalkoztatják. A BBC összegyűjtötte a brit internetezők Brexitre vonatkozó keresési találatait az internetes keresőben, mi pedig ugyanezt megtettük a magyarokat leginkább foglalkoztató kérdésekkel.

Természetesen a kérdések nagyrészében van átfedés - a magyarokat egyaránt érdekli, hogy mit is tartalmaz a megállapodás, illetve mikor léphet életbe -, ezen felül azonban a hazai internetezőket leginkább a kintmaradás, valamint a kiköltözés várható feltételei foglalkoztatták. A kérdések a következők:

Mit is jelent a Brexit?

A Brexit a "British exit" (brit kilépés) angol kifejezés rövid változata, ami az Egyesült Királyság kilépési folyamatát jelenti az Európai Unióból. A 28 tagot tömörítő EU államai szabadon kereskednek egymással, valamint lehetővé teszik a munkaerő szabad áramlását az országok között - akár tanulás, akár munkavállalás céljából. Az Egyesült Királyságban 2016 júniusában tartottak egy népszavazást, ahol a többség a kilépés mellett döntött. Így a szigetország elhagyja az EU-t, amelynek immár több mint negyven éve tagja volt. De a kilépés folyamata nem egyszerű, ha minden jól megy, akkor is leghamarabb 2019. március 29-én történik meg.

Miről szól a jelenlegi megállapodás-tervezet?

A népszavazás eredménye után megindultak a kiválás feltételeiről szóló tárgyalások az EU és Nagy-Britannia között. Ez csupán azt határozza meg, hogy miképp is lép ki a szigetország az EU-ból, nem pedig azt, hogy mi történik a kilépés után. A megállapodást néhány fontos eleme:

  • Költségvetés-hozzájárulás: Nagy Britannia 39 milliárd fontot fizet az EU-nak, amellyel fedezni fogja az adósságait
  • Átmeneti időszak: a március 29. és 2020. december 31. közötti időszakban valójában nem sok minden változik, ebben az időszakban kell az EU-nak és Nagy-Britanniának kialakítani a kereskedelmi megállapodást
  • Bevándorlás: 2020. december 31-ig változatlanul, szabadon vándorolhatnak be az EU-s állampolgárok a szigetországba
  • Kereskedelem: az átmeneti időszakban nem várható semmilyen változás

Mi lesz a szárazföldi határellenőrzéssel?

A megállapodásnak a külföldi munkavállalók mellett az északír kérdés volt a legkényesebb pontja, így a brit internetezőket ez foglalkoztatta leginkább. Az átmeneti időszakban a megállapodás szerint nem lesz fizikai határ Írország és az Egyesült Királyság között.

Mikor fogadják el a megállapodást?

A brit kormány célja, hogy november 25-ig az európai vezetők is rábólintsanak a tervezetre. Amennyiben ez sikerül, akkor a miniszterelnöknek el kell fogadtatnia azt a törvényhozókkal is, erre pedig leghamarabb decemberben kerülhet sor. Jelenlegi állás szerint azonban az is előfordulhat, hogy a megállapodás-tervezet nem kerül elfogadásra, ma ugyanis úgy tűnik, a jelenlegi előterjesztés nem túl népszerű a döntéshozók körében.

Lesz egyáltalán Brexit?

A Brexit végrehajtása immár jogilag is kötelezi a kormányt. Vannak ugyan törekvések, amelyek egy újabb népszavazás kiírását kezdeményezik az alábbi kérdéssel: Akarja-e, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót a jelenlegi feltételek ismeretében? Ha ez megvalósulna, a nemek többségének következményeként lenne esély a Brexit elmaradására, a brit miniszterelnök azonban nyilvánvalóvá tette, hogy nem lesz újabb népszavazás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Maradhatnak a kint élő magyarok?

Ahogy az a megállapodás-tervezetből látszik, jelen állás szerint az uniós állampolgároknak nem kell elhagyniuk a szigetországot. Ahhoz azonban, hogy kint maradhassanak, minden bizonnyal letelepedési engedélyt kell majd kérniük a legutóbbi nyilatkozatok szerint. Az igénylés feltételei nem lesznek bonyolultak, ennek birtokában pedig a korábbi jogokkal maradhatnak a munkavállalók.

Ki lehet-e még menni Angliába dolgozni?

Amennyiben a jelenlegi tervezet elfogadásra kerül, az EU-s állampolgárok 2020. december 31-ig változatlanul, szabadon vállalhatnak munkát, tanulhatnak, vagy költözhetnek ki az Egyesült Királyságba - ehhez mindössze letelepedési engedélyt kell kikérniük, a már kint élő külföldiekkel egyetemben.

Hogy mi lesz 2021-től, az egyelőre megjósolhatatlan. Először is az EU-nak és a brit parlamentnek is el kell fogadnia a jelenlegi tervezetet (az utóbbira kevesebb az esély), ekkor lesz érvényben a 2020. december 31-i határidő. Ebben az átmeneti időszakban lesz ideje a két félnek kialakítani a következő időszak megállapodását, amely részletesen tartalmazni fogja a királyságba való bevándorlás feltételeit.

Annyi azonban biztos, hogy az EU-s állampolgárok 2021-től harmadik országbelinek számítanak majd az Egyesült-Királyságban, tehát letelepedésük feltételei várhatóan nehezednek. A legutóbbi nyilatkozatokból azt is tudjuk, hogy a britek egy ausztrál, illetve kanadai modellre alapozott bevándorlási rendszert kívánnak felállítani, amely a származás helyett elsősorban a képzettséget preferálja.

Összegzésül elmondható, hogy amennyiben megvalósul a jelenlegi tervezet, a következő bő két évben nem várható változás. 2021-től azonban egészen biztosan sokkal nehezebb lesz bevándorolni a szigetországba.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem