12 °C Budapest
Vízparti luxus a Balatonnál: fillérekből is kijöhet az exkluzív nyaralás

Vízparti luxus a Balatonnál: fillérekből is kijöhet az exkluzív nyaralás

Pénzcentrum
2017. július 7. 05:30

Még alig kezdődött el a főszezon a Balatonnál, és a kempingek már rogyásig lefoglaltak. Mármint ami a bungalókat és a lakókocsi parcellákat illeti, sátras helyek viszont mindenhol vannak, és lesznek is. Utánajártunk, mennyit változtak tavaly óta az árak, mennyiért lehet ma kempingezni a Balatonnál, és mekkora fenyegetést jelentenek a kempingeknek az olcsó szálláshelyek.

Nem elhanyagolható szempont a kempingezésnél az ár, mivel tényleg az egyik legolcsóbb szálláshely, ugyanakkor hasonló árakon már lehet szobát találni. A kempingezők zöme viszont egyáltalán nem a pénztárcájuk miatt választja ezt az üdülési formát. A természetközeliség, a szabadság, hogy a sátor mellett grillezhet, bográcsozhat, maga a hangulat sokkal meghatározóbb. Az átmeneti szomszédok közelsége miatt ilyen nyaralások alkalmával gyakran szövődnek barátságok. Ezek a rohanó világunkban egyre nagyobb jelentőséggel bírnak. Ebből a szempontból az olcsó szállások, vagy az Airbnb sosem lesz konkurenciája a kempingeknek.

Nagyon sok kemping üzemel az országban, többnyire vízpartokon, de a legtöbb természetesen a Balaton partján található. Eddig úgy néz ki, hogy jó a szezon a kempingeseknek, túlszárnyalhatják a tavalyi idényt, bár ezt még nem lehet biztosan kijelenteni, hiszen az időjárás nagy befolyással bír a kempingező turistákra.

KATTINTS! Guruló nyaralók: ennyibe kerül egy lakókocsis nyaralás

Általában sátrakkal és lakókocsikkal lehet kempingezni, de egyre több helyen már mobilházak és bungalók is vannak. Árak tekintetében természetesen utóbbiak a legdrágábbak, és a sátor a legolcsóbb. Mégis egyre népszerűbbek a kempingek területén található bungalók, foglalni szinte már lehetetlen. Ugyanakkor a lakókocsis parcelláknál sincs túl sok hely, sátorozni viszont még bőven lehet.

Foglalásokkal jól állunk, lassan teltház lesz. De vannak olyan német vendégeink is, akik már hazautazásuk előtt lefoglalták a jövő évi nyaralásukat is nálunk"

- mondta Komáromi Miklós, a Hattyú kemping vezetője. Hozzátette, idén nem változtattak az árakon.

A Rév Kempingnél bizonyos szolgáltatásoknak emelkedett az ára tavaly óta, 5, illetve 10 százalékkal.

Az áremelésünk annak köszönhető, hogy nagy fejlesztéseken, és felújításokon ment keresztül a kempingünk. Ennek köszönhetően még magasabb színvonalú szolgáltatásokat tudunk adni a vendégeinknek, ami minimális mértékben az árainkon is látszik"

- mondta a Pénzcentrumnak Lázár Ottó, kempingvezető. Elmondása szerint a vendégeik 75 százaléka magyar.

Létezik szezondíj is, ami azt jelenti, hogy valaki az egész szezonra kivesz egy parcellát, nyár elején leviszi a lakókocsit, és egészen őszig ott van. Ebben az esetben akkor jön-megy a vendég, amikor szeretne, a díj fix, függetlenül attól, hogy mennyit tartózkodik valóban a kempingben. De erre csak korlátolt számban van lehetőség, mert nagyon népszerű. A szezondíj egy négytagú családnak például (2 felnőtt, 2 gyerek) 319 ezer forint, plusz áfa, plusz áramdíj, és természetesen az idegenforgalmi adó - tudtuk meg Lázár Ottótól.

Kempingezésénél mindig van egy úgynevezett személyi díj, ami mellett a sátorhely-, lakókocsi- vagy mobilházbérlésének is megvan a díja. De azzal is számolni kell, hogy valahol plusz díjat számolnak fel az áramért, az idegenforgalmi adó pedig mindenki számára kötelező. Tételesen az alábbi költségekre számíthat, aki kempingezni indul:

 • Személyi díj: 1000-1500 forint
 • Sátorhely: 600-900 forint (nagyobb méret esetén 1000-3000)
 • Lakókocsihely bérlés: 3-10 ezer forint (ez is méretfüggő)
 • Parcella (területhasználat díj = autó + lakókocsi + áram): 2500-4000 forint
 • Bungaló vagy mobilház (min. 4 fő): 20-25 ezer forint
 • Lakókocsi bérlés: 9-15 ezer forint (ez is méretfüggő)
 • Kutya (nem mindenhol lehet): 800-1000 forint
 • Áram: 500-900 forint
 • Parkolás: 500-600 forint
 • Mosás: 400 forint
 • Ágynemű bérlése: 1000 forint
 • Idegenforgalmi adó (IFA): 400-450 forint

A fenti szolgáltatások nem minden kempingben érhetőek el, valahol például nincsenek bungalók vagy mobilházak, illetve kutyát sem mindenhova lehet bevinni. Olyan kemping is van, ahol nem számolnak fel plusz díjat az áramhasználatért.

Árak tekintetében nincsenek túl nagy különbségek a kempingek között. Például, ha egy 4 tagú család (2 felnőtt, 2 gyerek) szeretne egy éjszakát lakókocsival eltölteni valamelyik helyen, akkor körülbelül 7 ezer forintért megtehetik. Két felnőtt számára egy éjszaka sátorral nagyjából 4-5 ezer forint körül mozog.

Bungalókat és lakókocsis helyeket érdemes minél előbb foglalni, legkésőbb március-áprilisban, ha valaki a főszezonra tervezi a nyaralását"

- mondta a Pénzcentrumnak Páncsics István, a Caravan Camping tulajdonosa és vezetője. Elmondása szerint hozzájuk 50 százalékban magyar, 50 százalékban külföldi vendégek érkeznek. Elsősorban a cseheknél és a lengyeleknél népszerűek, de szlovákok, szlovének, osztrákok, németek, valamint elenyészően svédek, hollandok, franciák, olaszok, és dánok is nyaralnak.

Sokan, ha meghallják, hogy kemping, még mindig valami nomád körülményekre asszociálnak, pedig az már régen a múlté. A legtöbb helyen olyan vizesblokkok, és konyhák állnak már a kempingezők részére, amelyek a szállodai színvonalat is megütik. Azok körében népszerű igazán a kempingezés, akiket gyermekkorukban a szüleik is ilyen nyaralásokra vittek. Ez a generáció azóta már felnőtt, és ezt az életérzést most a saját gyermekeikkel szerettetik meg. Annyi biztos: legalább egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni, milyen érzés a Balaton partján kempingezni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 20. kedd
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 18:09
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 16:50