1 °C Budapest
Így tartja sakkban Budapestet néhány tucat taxis

Így tartja sakkban Budapestet néhány tucat taxis

2016. május 4. 21:01

Budapestet sakkban tartja néhány tucat taxis, akik be akarják tiltatni a piaci versenytársakat. Rövid távon sikeresnek tűnhet az akciójuk, hiszen a döntéshozók olyan törvénymódosítást terjesztettek a Parlament elé, amely megakasztaná a modernizációt, megakadályozná az Uber alkalmazás használatát.

Uber nélkül 1200, engedéllyel rendelkező, számlát adó, adófizető sofőr veszítené el megélhetését, 150 ezer - főként fiatal - felhasználót megfosztanának a választás szabadságától, Magyarországot pedig elvágnák a világ azon részétől, ahol nem ellenségnek tekintik a technológiai fejlődést, a digitális gazdaságot  - reagálta Fekete Zoltán, az Uber magyarországi vezetője a kormány által tegnap beterjesztett törvényjavaslatra.

A cég közelménye szerint a gazdasági verseny tisztaságát felügyelő intézmények örömmel fogadták az Uber által meghonosított magas minőséget és megbízhatóságot a világ számos országában. Németországban például, ahol a meglehetősen bonyolult taxi szabályozás 60 éves múltra tekint vissza, a Szövetségi Kartell Hivatal a következőt jelentette ki: "A fokozódó piaci verseny nem árt a taxis piacnak ... Az Uber megjelenése arra ösztönöz, hogy a meglévő szabályokat szabadabban értelmezzük."

Spanyolországban, ahol az Uber nemrég újraindult, a Nemzeti Versenybizottság egyenesen beperelte a kormányt a személyszállítási piac korlátozása miatt. Lengyelországban a Verseny- és Fogyasztóvédelmi Hatóság nemcsak elutasította a taxis vállalatok panaszát, hanem kijelentette: “a szabályozást az Uberhez hasonló innovatív, modern megoldásokhoz kell igazítani annak érdekében, hogy az utasok és általában a személyszállítási ágazat részesüljön a piaci verseny teremtette előnyökből."

Az Uber elkötelezett a párbeszéd mellett minden érintett féllel közösen, mert csak ez hozhat egy olyan megoldást, amellyel mindenki nyer: a fogyasztó, a vállalkozások és az állam.

Mert olyan 21. századi szabályozásra van szükség, amely a fogyasztók érdekeit is képviseli. Nemrégiben Észtország és Litvánia is konkrét lépéseket tett az innovációban rejlő gazdasági lehetőségek kiaknázására. Ezen országok az Uberhez hasonló vállalatokkal partnerségben hozzáláttak a digitális adózási platform kialakításához, illetve a megosztáson alapuló gazdaság szabályozásához oly módon, amely erősíti a fogyasztó és a vállalkozás szabadságát. Reméljük, Magyarország is kész ezt az utat választani.

Az Uber a kialakult helyzet megoldásán kíván dolgozni, ám ezalatt az idő alatt is mindenben támogatjuk autós partnereinket - azokat is, akik Budapest útjain szolgálják az utasokat, és azokat is, akiknek folyamatban van az engedélyek beszerzése.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52