5 tipp: mihez kezdjünk a gyerekkel nyáron

5 tipp: mihez kezdjünk a gyerekkel nyáron

2015. június 15. 15:31

A június 16-tól kezdődő magyar iskolai nyári szünet a hosszú vakációk közé tartozik Európában. Miközben a gyerekek alig várják az utolsó csengőszót, a szülőknek nem kis fejtörést okoz, hogy tartalmas programokról gondoskodjanak erre a 11 hétre. Az alábbiakban gyermekanimátor ad javaslatokat a nyári programok és a nyaralás hatékony megtervezéséhez.

Magyarországon klasszikusan hosszúra nyúlik a nyári iskolai vakáció. A környező országokhoz képest átlagosan kettő, míg például Angliához mérve majdnem hat héttel hosszabb nálunk a szünidő. Ez komoly feladat elé állítja a szülőket, hiszen a gyerekfelügyelet megszervezése mellett érdekes és hasznos programokról is gondoskodni kell. Noha sok a tábor, ezek a lehetőségek az egész nyarat azért nem töltik ki, és általában a nagyszülők ideje sem korlátlan. Az alábbiakban Sebestyén Orsolya, a hévízi NaturMed Hotel Carbona gyermekanimátora ad hasznos gyakorlati tippeket, amelyek megkönnyíthetik az elfoglalt szülők dolgát a nyári vakáció megtervezésekor.

1. Készítsünk közösen nyári szünidei naptárat!

A vakáció elején érdemes leülni és közösen megtervezni, mikor mi történik majd. Ez nekünk, szülőknek is jó támpontokat ad, és már ekkor láthatjuk, hogy mennyi az üresen maradt hely, amelyet még ki kell tölteni programokkal. A naptár készítése arra is jó, hogy a nyári kötelező olvasmányokat közösen beütemezzük - így nem ér majd senkit meglepetés augusztus végén, ha kiderül, hogy még egy teljes könyvet el kellene olvasni...

  • Tipp: a naptárat a gyerek készítse el filctollal, nagyobb kartonpapírra. Az egyes eseményekhez gyűjthet képeket (pl. a nyaralás helyszínéről), amelyeket felragaszt az adott időponthoz, vagy lerajzolhatja már előre, miket csinál majd. A naptárat a lakásban jól látható helyre tegyük ki.

2. Egyeztessünk a barátokkal!

A szünidő kezdetekor még nagy valószínűséggel nem széledtek szét az osztálytársak a szélrózsa minden irányába, így ilyenkor - ha már látjuk a naptárunkban az üres helyeket -, érdemes megkérdezni a barátokat és szüleiket, nem akarnak-e közös programot szervezni.

  • Tipp: egyeztessünk a szülőkkel, hogy ki mikor ér rá, kinek mikor lenne szüksége segítségre, és osszuk be az időpontokat, így szükség esetén tehermentesíthetjük egymást.

3. Készüljünk a hideg, esős napokra!

Még a vakáció alatt is utolérhet bennünket a rossz idő, ezért érdemes benti elfoglaltságokkal külön készülni. Nézzük meg, milyen társasjátékaink, kártyáink vannak, és ha úgy látjuk, szükséges újítani, tegyük meg már most! Ezek a nyaralás alatt sem jönnek majd rosszul. De ne dobjuk ki az otthon használható nagyobb kartondobozokat, amelyekből kuckó vagy alagút építhető, figyeljünk minden olyan anyagra, például a csomagolópapírokra, amelyek aranyat érhetnek egy-egy esős délutánon.

  • Tipp: a számítógép és a tv komoly csábítóerőt jelent a vakáció alatt is. Annak érdekében, hogy a gyerekek ne töltsenek zombiként hosszú órákat különböző képernyők előtt, érdemes már a vakáció elején tisztázni a tévénézési és számítógépezési szabályokat. Ezek a szünidő alatt lehetnek kicsit engedékenyebbek, de a betartásuk fontos!

4. Figyeljünk az egészséges táplálkozásra is!

A nyári szünidő alatt gyakran előforduló probléma, hogy a gyerekek még több édességet fogyasztanak, és kevésbé rendszeresen táplálkoznak, mint az iskolai időszakban. Ezért fontos figyelnünk arra, hogy rendszeresen szerepeljenek az étrendben gyümölcsök, köretként pedig párolt, rostokban gazdag zöldségeket kínáljunk. Arra különösen figyeljünk, hogy kánikulában ne cukros üdítőitalokat, hanem ásványvizet, vagy rostokban gazdag gyümölcslét fogyasszanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Tipp: üdítőitalok helyett válasszuk a házi limonádét, amihez cukor helyett tegyünk mézet. Ízesítésként adjunk hozzá friss citrusokat és jégbe fagyasztott bogyós gyümölcsöket. A hatás garantáltan nem marad el!

5. Tervezzünk kompromisszumok nélküli családi nyaralást!

A családi nyaralás kemény dió, mely csak akkor lehet igazán sikeres, ha mindenki megtalálja a saját igényeit kielégítő programokat. Miközben a szülők sokszor nyugalomra, kényeztetésre vágynak, a gyerekeket ilyenkor is el kell látni aktív, szórakoztató programokkal. Ezért érdemes olyan családbarát nyaralóhelyet választani, ahol a gyerekeket garantáltan érdekes programok várják, így a szülők is nyugodtan pihenhetnek.

 

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?