18 °C Budapest

Ezek most a legjobb éttermek Budapesten - itt a lista!

Pénzcentrum
2014. március 21. 05:33

Alig egy héttel ezelőtt számoltunk be róla, hogy újabb magyar étterem kapott Michelin-csillagot. A legrangosabb elismerés mellett a világhírű étterem- és szállodakalauz egyébként közel 50 budapesti éttermet is ajánl különböző minősítéssel.

Alig egy héttel ezelőtt, "Újabb magyar étterem kapott Michelin-csillagot!" c. cikkünkben számoltunk be róla, hogy a Costes és az Onyx után a budapesti Borkonyha is megkapta a gasztro-világ egyik legnagyobb elismerését. Mint írtuk, a Borkonyha az első olyan díjazott Budapesten, amit nem a csúcsgasztronómia, hanem a bisztrós, lezserebb vonal jellemez. A Borkonyha különösen kedvező ár/érték arányát egyébként a Michelin-szerkesztők is kiemelték értékelésükben.

A Costes-en, az Onyx-on, és természetesen a Borkonyhán túl számos magyar éttermet értékeltek még a "Vörös Könyvben". Idén például a Déryné Bib Gourmand minősítést kapott, míg a Bock Bisztró, a Vár: a Speiz Étterem és az Arcade bisztró Bib Gourmand minősítését törölte a kalauz. Mint ismert, a Bib Gourmand szimbólumot 1997-ben vezették be a Michelin-ellenőrök. Ez a Michelin-csillag előtti legmagasabb szint.

A kalauz egyébként közel 50 budapesti éttermet ajánl különböző minősítéssel. A viamichelin.com oldalon elérhető térképes lista (a keresőb be kell írni, hogy Budapest) szerint főként I. és V. kerületi vendéglátóegységek érdemelték ki, hogy megemlítse őket a világhírű étterem- és szállodakalauz. A teljesség igénye nélkül ilyen például a régóta igen kreatív konyhával büszkélkedő Mák Bistro; a Várhegy közelében található Csalogány 26; a japán-perui fúziós konyhát vivő Nobu Budapest, vagy éppen a Lánchíd lábánál fekvő ZONA.

Pénzcentrum vélemény
Fontos kiemelni, hogy a különböző toplisták szubjektív véleményt tükröznek. Többnyire egy este hangulatát adják csupán vissza, és magukban hordozhatják egy-egy ember pillanatnyi botlásait is. A feltörekvő éttermek viszont nem pusztán jó helyek, hanem üzleti értelemben is fenntartható vállalkozások; még akkor is, ha olykor szakmailag vagy üzletileg egyelőre csak az útkeresésnél járnak. Így azt se felejtsük el, mielőtt véleményünknek hangot adnánk, ízlések és pofonok.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy azonban biztos, ha lassan is, de jó irányba haladunk. Mindenképp üdítő, hogy egyre több igazán remek étterem van szerte az országban. Korábban ugyanis - akár alig néhány évvel ezelőtt - már az is élmény számba ment, ha árérték arányban nem lehetett panasz egy-egy vendéglátóegységre. Úgy tűnik azonban, egyre inkább igény van a magasabb gasztronómiai kultúrát, s a minőségi szolgáltatást nyújtó intézményekre. Ez pedig sokat javíthat a hazai turizmus állapotán is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20