11 °C Budapest

Ez a legjobb 25 szálloda most Magyarországon - itt a lista!

Pénzcentrum
2014. február 21. 05:49

Több millió olvasó értékelte a magyar szállodákat (is) a világ egyik vezető utazási véleményoldalán. A világranglistára ezúttal egyetlen hazai hotel sem jutott fel; a legjobb 25 hazai vendéglátóhely listáját idén is a Gresham Palota vezeti.

A világ egyik vezető utazási véleményoldala, a Tripadvisor ismét összesítette - többmillió olvasói értékelés alapján - a világ és az egyes országok legjobb szállodáit. E szerint világviszonylatban a svájci 'Grand Hotel Kronenhof' léphetett fel a 2014-es összeállításban a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Második helyen a Hong Kongban található 'The Upper House' végzett, míg a bronzérmet a Maldív-szigeteki 'Gili Lankanfushi' zsebelte be. Bár tavaly magyar szálloda is bejutott a legjobb 25 közé (2013-ban a 'Four Seasons Hotel Gresham Palota' a 23. lett), az idei világranglistára azonban nem került fel egyetlen hazai vendéglátó sem.

Bár idén a világranglistára nem került fel, a hazai listán azonban megőrizte első helyét a Lánchídra néző luxusszálloda, a Gresham Palota. Második helyen ezúttal a 'Hotel Palazzo Zichy' végzett, míg a magyar bronzérmes az 'Opera Garden Hotels & Apartments' lett. Első pillantásra talán meglepőnek tűnhet, de nemhogy az első tízben nincs vidéki szálloda, hanem a top 25-be is mindössze kettő, egy sárvári és egy visegrádi vendéglátó fért be. Ugyanakkor, ha figyelembe vesszük azt, hogy a legnagyobb utasforgalmat minden évben Budapest generálja, akkor az sem lesz meglepő, hogy a portált használó, jellemzően külföldi turisták leginkább a fővárosi szállodákat értékelték.

Fellendülőben a hazai turizmus

A hazai kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, valamint a vendégszám szempontjából már 2012 is rekordév volt, ugyanakkor 2013-ban minden lényeges mutató tekintetében sikerült javítani. A KSH tájékoztatása szerint 2013-ban összesen 8,83 millió vendég 22,8 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 5,3, az eltöltött éjszakáké 4,6 százalékkal haladta meg a 2012 évit. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele csaknem 298 milliárd forint volt, 9,9 százalékkal több, mint 2012-ben. A belföldi turizmus hónapról-hónapra kiemelkedő teljesítményét tükrözi, hogy 2013-ban súlya és növekedése elérte a külföldi turizmus eredményeit. Tavaly 4,5 millió belföldi vendég 10,9 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a belföldi vendégek és vendégéjszakák száma csaknem 5 százalékkal emelkedett.

Amennyiben megvizsgáljuk a kereskedelmi szálláshelyek tavalyi vendégforgalmát turisztikai régiónként kiderül, hogy Budapest továbbra is őrzi vezető szerepét. Ráadásul ebből a legnagyobb növekedés a külföldi turisták megnövekedett számának köszönhető. A számok tehát mindenképp magukért beszélnek, s főként annak ismeretében bíztatók, hogy a piac jókora veszteségeket szenvedett el a mögöttünk álló években. A BDO Magyarország korábbi elemzése szerint a vendégszám és a szobaárak visszaesése az elmúlt években komoly mélységekbe lökte a szállodák bruttó működési eredményét (GOP): Budapesten például a korábban 45 százalék feletti szint 35-40 százalék közé zuhant.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tetszett a cikkünk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook oldalát, így nem maradsz le a legfontosabb lakossági pénzügyi hírekről.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem