21 °C Budapest

Ki lakik ezzel jól? Kiderültek a luxuséttermek titkai - exkluzív fotók

Pénzcentrum
2014. március 13. 15:03

Március 10. és 12. között tartották meg a SIRHA Budapest nemzetközi élelmiszeripari kiállítást, melynek keretében megrendezésre került a világ egyik legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse D'Or-nak a magyarországi döntője. A rangos eseményen a magyar csúcsgasztronómia színe-java képviseltette magát, a versenyzők és a zsűritagok is a szakma elismert képviselői. A teltházas, és hatalmas közönségsikert arató eseményen a Pénzcentrum.hu is részt vett: mutatjuk az exkluzív részleteket - akár a hétvégi ebédhez is. 

Mi az a Bocuse D'Or?

A Bocuse D'Or a mesterszakácsok nem hivatalos olimpiája, ez a kulináris világ egyik legnagyobb presztízsű szakmai rendezvénye. A kétévente, a franciaországi Lyonban megrendezésre kerülő verseny döntőjében 24 szakács képviseli országát, a résztvevők pénzt és energiát nem kímélve hónapokig készülnek a nagy megmérettetésre, ahol 5 és fél óra alatt kell elkészíteniük az előre megadott hozzávalókból két fogást, egy hús- és egy halételt. A versenyzők egy-egy teljesen felszerelt konyhában versenyeznek, amely a közönség előtt van felállítva, a világdöntőre szurkolócsapatok kísérik el a kedvenceiket, a konyhákkal szemben felállított lelátókon a szurkolók egy futballmérkőzéshez hasonlóan biztatják a mesterszakácsokat. A győztes a szakmai elismerésen és az arany Bocuse szobron túl komoly pénzjutalomban is részesül. Magyarország eddigi legjobb eredményét Széll Tamás érte el, aki 2013-ban a tizedik helyen végzett a lyoni Bocuse d'Oron.

A magyarországi verseny

A lyoni döntő előtt több országban is selejtezőket rendeznek, a magyarországi versenyre március 12-én a SIRHA Budapest vásár keretében került sor. A tét nem volt kicsi, hiszen a győztes képviselheti Magyarországot idén májusban Stockholmban, ahol megszerezheti a jogot arra, hogy bejusson a 2015 januárjában Lyonban tartandó döntőbe. A versenyben 6 szakács vett részt (Barhó Szabolcs - Borkonyha, Daniel O'Shea - Alabárdos Étterem, Galgóczi Gábor - Aszú Étterem, Győrffy Árpád - Aranykaviár, Molnár Gábor - Geisel's Vinothek, München, Szűcs Zoltán - Salon Étterem), a versenyzőknek 4 óra 48 perc állt rendelkezésre, hogy a megadott alapanyagok felhasználásával a két fogást 6-6 főre elkészítsék. A győzelmet az izgalmas döntőben végül Molnár Gábor, a müncheni Geisel's Vinothek séfje szerezte meg, így ő képviselheti Magyarországot a stockholmi megmérettetésen. A második helyezett Daniel O'Shea, a harmadik helyezett Györffy Árpád lett. A verseny egyébként teltház előtt zajlott.

Fontos a jó alapanyag

A Bocuse d'Or magyarországi selejtezőjén a menü alapanyagai majdnem megegyeztek a stockholmi döntőn előírtakkal, a kötelező hozzávaló a malac, a Belon osztriga, a kék kagyló és a fekete tőkehal volt. A METRO nagykereskedelmi élelmiszerlánc nem csak a SIRHA kiállítás és vásár kiemelt szakmai partnere volt, de évek óta nemzetközi beszállítója és partnere a Bocuse d'Or versenynek is. A magyar csapat felkészülése szempontjából is fontos volt az éruházlánc segítsége, hiszen a tréning ideje alatt is elérhetővé tették a magyar versenyzők számára az európai döntő halalapanyagait. A Bocuse d'Or verseny három tengeri terméke egyébként Franciaországból (Belon osztriga), Skóciából (Bouchot kagyló) és Japánból (szénhal) érkezett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Magyarországon is vannak jó alapanyagok?

Bár egyes egzotikus alapanyagok, élelmiszerek beszerzése természetesen lehetetlen Magyarországon, a SIRHA Budapest vásáron a Pénzcentrum.hu-nak nyilatkozó séfek és étteremtulajdonosok szinte egybehangzóan állították, hogy a Magyarországon is elérhető alapanyagok minősége folyamatosan javul, egyre kevésbé igaz az az állítás, hogy a magyar gazdák nem képesek tartósan jó minőséget előállítani. Példaként a marhahúst hozták fel, amiből Magyarországon is elérhető kiváló minőség, de sonkából vagy akár bárányhúsból is képesek vagyunk csúcsminőséget előállítani. A gond csak azzal van, hogy sok vállalkozás üzleti modellje még mindig úgy néz ki, hogy nagy mennyiségben állítanak elő jó esetben is csak közepesnek mondható minőségű árut és ebből igyekeznek megélni, míg csúcsminőséget csupán elenyésző mértékben készítenek, ennek árát pedig gyakran a jó minőségű külföldi áruk fölé lövik be. Ilyen esetekben szembesülnek az éttermek azzal, hogy az olyan alapanyagok, mint a sertéshús vagy akár a krumpli akár 20-30 százalékkal is olcsóbb Ausztriából behozva, mint ha a hazai termelőtől vennék meg.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm