16 °C Budapest

Műkincsek a sufniban

Pénzcentrum
2008. június 2. 10:00

Más értékes műalkotáshoz hasonlóan az igazán értékes veterán autókat is inkább rejtegetik, mint kérkednek vele tulajdonosaik. Ha sikerül jól megválasztani a modellt és az évjáratot, akár borsos hasznot is lehet húzni egy-egy oldtimer megvásárlásából. Hazánkban sem ismeretlen már ez a befektetési forma - írja a Népszabadság.

Jól választott például, aki egy oldtimer Mercedes 300 SI modellt tudott megvásárolni, ennek értéke 10 év alatt ugyanis 151 százalékkal emelkedett, ma akár 510 ezer eurót is megadnak érte az igazi műgyűjtők.

Hazánkban több mint 2000 autó és motorkerékpár kapott eddig OT, vagyis Old Timer jelzésű rendszámot. Az ilyen autó mentesül a regisztrációs adó, a súlyadó alól, nem kell környezetvédelmi zöldkártya és még kedvezőbb kötelező biztosítás is köthető rá. A legkedveltebbek a magyarok körében a Mercedesek, Porsche-k, valamint az amerikai autók is, például a Mustangok és Corvettek.

Sok magyar old timer tulajdonos kényszerül azonban túladni kedvencén hely vagy pénzhiány miatt, így aztán a túlkínálatos piacon nyomott árakkal lehet találkozni, hosszabb távon azonban mindenképp a piac fellendülésére lehet számítani.

Nyugat-Európában tavaly 17 milliárd euró forgott a 30 évesnél idősebb veterán autók piacán, ebből egyedül Németországban több mint 5 milliárd. Azonban a young timerek, vagyis a 20-25 éves járművek is jól forognak, egy 1978-as Alfa Romeo Giulia Nova Super az 1998-as 5300 euró helyett ma már 11 200 eurót is megér.

Európában tavalyi a legtöbbet egy Ferrari 330 TRI/L -ért adtak, az 1962-ben készült sportautó egy olaszországi aukción 9,28 millió dollárért (1,4 milliárd forint) cserélt gazdát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Természetesen ekkora összeget csak a bizonyíthatóan eredeti alkatrészekből álló, kitűnő állapotú, tökéletesen restaurált autók érnek. Rosszabb állapotban lévő autókért jó ha a felét el lehet kérni. Érdemes olyan autót választani, főleg ha befektetési céllal vásárol valaki, amelyből keveset gyártottak, vagy csak nagyon kevés maradt belőle. Érdemes széles ismeretekre szert tenni, mielőtt bárki ilyen üzletbe vágna, hiszen a legapróbb részletek, egy nem oda illő szín, vagy motor is rengeteget kivehet egy-egy jármű értékéből, nem beszélve a dél-amerikai futószalagokról leguruló, megtévesztésig hasonló koppintásokról.

A Népszabadságnak nyilatkozó Simon László, a Magyar Veteránautó és Motor Szövetség szakbizottságának tagja elmondta, hogy itthon akkor minősítenek egy járművet old timer-nek, ha az legalább 30 éves, és minimum 75 százalékban eredeti alkatrészekből áll.

Egyre több veterán autó érkezik hazánkba az utóbbi években. Így került Magyarországra egy 20/25 típusú, 1930 körüli Rolls-Royce is, amelyet osztrák gazdája 55 ezer eurós áron hirdetett a veteránújságban. Sokan viszik gyűjteményüket kiállításokra, azonban akadnak olyan tulajdonosok is, akik más műtárgyakhoz hasonlóan, inkább elrejtik a közönség szemei elől féltett kincseiket, és csak titoktartási ígéret után engednek bepillantást nyerni egy-egy érdeklődőnek.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?