Fektessünk régi fényképezőgépekbe: a dupla haszon garantált

Pénzcentrum
2008. április 9. 15:00

Gyűjtők szerint az utóbbi időben tapasztalt digitális fejlődés ellenére még mindig megéri régi modelleket vásárolni. Eljött az utolsó kattintás ideje, nemrégiben bejelentették, hogy befejezik a Polaroid gépek gyártását. A megszállott gyűjtők szerint most fog még csak igazán emelkedni a készülékek értéke, egyre többen vásárolják a mások szerint elavult gépeket. A digitális gépek elterjedésével szinte megszűnt a kereslet az analóg gépek iránt, ez adta az ötletet, hogy most érdemes ilyen gépeket vásárolni és a szépreményű befektetés később biztosan jól hoz majd a konyhára.

Egy brit aukciós ház fényképezőgépekkel foglalkozó szakértője és tanácsadója szerint a Polaroid fényképezőgépeket olyan volumenben gyártották, hogy azok a nagy darabszám miatt elértéktelenedtek. Ugyanakkor vannak olyan modellek, mint a 70-es évek közepéről származó Polaroid SX70, ami már-már műkincs kategória, értéke becsomagolt állapotban 100 font (32 ezer forint) felett van, a 80-as évek elejéről származó aranyozott kiadás megérhet akár 200 fontot (64 ezer forintot) is.

A szakértő megjegyzi, hogy a filmes fényképezés technikailag elavulttá, de történelmileg a fényképezés elválaszthatatlan részévé vált, a hobbi-fotósok körében továbbra sem veszít a vonzerejéből. A Polaroid technológiát egy amatőr fényképész, Edwin Land találta fel 1947-ben, a világszerte a virágkorát a 70-es évek közepén élte, amikor - becslések szerint - évente több mint egymilliárd felvétel készült.

A korábbi csúcsminőségű gépekhez a mai napig használatban lévő 35 mm-es filmet használták, ez valószínűleg még népszerűbbé teszi az ilyen készülékeket. A legnagyobb érdeklődés a II. világháború után gyártott Leica készülékek iránt tapasztalható. A nyolcvanas évek közepén egy 1954-es Leica Rangefinder M3-at 250 fontért (80 ezer forintért) lehetett megvásárolni, ami egy évtizeddel később már ezer fontot (320 ezer forintot) ért. A legnagyobb gyűjtők közé tartozó japánokat érintő gazdasági csökkenés visszavetette a régi fényképezőgépek piacát, de azóta újra emelkednek az árak és ugyanaz a készülék most körülbelül 600 fontot (190ezer forintot) érhet.

Egy Leica eredeti állapotában 2 ezer fontot (640 ezer forintot) ér, ez egy első osztályú befektetés lehet, tudni kell róla, hogy ez a fényképezőgép jobb minőségű képeket készített, mint sok mai készülék. A német gyártó, részese volt a fényképezőgép-gyártás 20-astól 60-as évekig tartó arany-korszakának, amikor a készülékek előállítása során sikeresen ötvözték a kézzel történő és a gépi megmunkálást.

A gyűjtők által a másik kedvelt német típus a Zeiss Contax and Voigtländer, ezek között az 50-es évek elején gyártott Voigtländer BESSA II a legkeresettebb Apo-Lanthar lencsével. A készülék hibátlan lencsével megérhet akár 2 ezer fontot (640 ezer forintot) is, a lencse nélküli modell csupán 250 fontot (80 ezer forintot) ér. Ezek a készülékek ára a ma megvásárolható legmodernebb készülékekkel vetekszik, annyi különbséggel, hogy a régi készülék tartja az értékét.

1994-ben a Leitz fényképezőgépgyár a Királyi Fényképészeti Egylet százéves évfordulójára készített egy 100 darabból álló Leica M6-os sorozatot, ami a hozzá tartozó 50mm-es Summicron lencsével bontatlan állapotban több mint 4000 fontot (1,3 millió forintot) ér.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy régi fényképezőgépek gyűjtését ne a legdrágább készülékek megvásárlásával kezdjük. Bölcs tanács, hogy először csatlakozzunk a fényképezőgép gyűjtők klubjához, ahol hasonló érdeklődésű emberekkel találkozhatunk és információt cserélhetünk a készülékekről és azok értékéről.

A második lépés, hogy be kell szerezni az iparág bibliájának tekintett McKeown Útmutatót, amely régi, klasszikus fényképezőgépekről tartalmaz fontos adatokat. Ennek segítségével leellenőrizhetjük a készülékünk értékét, ha nem akarjuk megvásárolni az egész könyvet, akkor egy könyvtárban lefénymásolhatjuk a minket érintő oldalakat. Ha csak tisztán a készüléket nézzük, mint befektetést, akkor hibát követünk el, az igazi megtérülést a fényképészet szeretete és az örömmel készített képek jelentik.


Forrás: www.telegraph.co.uk
A képen látható 70 éves lutoni gyűjtő Derek Chant imád régi fényképezőgépeket vásárolni. Elismeri, hogy nem ez a legnagyobb haszonnal kecsegtető befektetési mód, de nagyon szereti alkalmi áron felvásárolni a mások régi felszereléseit. Jelenleg már több mint 150 géppel rendelkezik, többsége brit modell. Hihetetlen az a mély szakértelem, ami a régi gépekből árad. Lekedveltebb darabja egy 20- as évek elején mahagóniból tölgyfa- és rézberakással készült Ensign fényképezőgép. Igazán csodálatos tárgy, de sajnos képet már nem lehet vele készíteni.

Büszkeséggel és örömmel tölti el az 50-es évekből származó Ensign 820-as, ami kereskedőkön keresztül 150 font (48 ezer forint) körül még mindig beszerezhető. Egyéb brit gyártmányú készülékei is vannak, egyik legértékesebb darabja a teleobjektívvel ellátott Corfield WA67 modell, ami 2200 fontot (700 ezer forintot) ér.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
MEDIA1  |  2024. június 24. 14:07
Rózsa András, a leendő XIV. kerületi polgármester bejelentette, hivatalba lépését követően az ATV, v...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
MNB Intézet  |  2024. június 24. 10:27
2024 kiemelkedően fontos esztendő a Magyar Nemzeti Bank életében, ugyanis idén ünnepli fennállásának...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm