3 °C Budapest

Fektessünk régi fényképezőgépekbe: a dupla haszon garantált

Pénzcentrum
2008. április 9. 15:00

Gyűjtők szerint az utóbbi időben tapasztalt digitális fejlődés ellenére még mindig megéri régi modelleket vásárolni. Eljött az utolsó kattintás ideje, nemrégiben bejelentették, hogy befejezik a Polaroid gépek gyártását. A megszállott gyűjtők szerint most fog még csak igazán emelkedni a készülékek értéke, egyre többen vásárolják a mások szerint elavult gépeket. A digitális gépek elterjedésével szinte megszűnt a kereslet az analóg gépek iránt, ez adta az ötletet, hogy most érdemes ilyen gépeket vásárolni és a szépreményű befektetés később biztosan jól hoz majd a konyhára.

Egy brit aukciós ház fényképezőgépekkel foglalkozó szakértője és tanácsadója szerint a Polaroid fényképezőgépeket olyan volumenben gyártották, hogy azok a nagy darabszám miatt elértéktelenedtek. Ugyanakkor vannak olyan modellek, mint a 70-es évek közepéről származó Polaroid SX70, ami már-már műkincs kategória, értéke becsomagolt állapotban 100 font (32 ezer forint) felett van, a 80-as évek elejéről származó aranyozott kiadás megérhet akár 200 fontot (64 ezer forintot) is.

A szakértő megjegyzi, hogy a filmes fényképezés technikailag elavulttá, de történelmileg a fényképezés elválaszthatatlan részévé vált, a hobbi-fotósok körében továbbra sem veszít a vonzerejéből. A Polaroid technológiát egy amatőr fényképész, Edwin Land találta fel 1947-ben, a világszerte a virágkorát a 70-es évek közepén élte, amikor - becslések szerint - évente több mint egymilliárd felvétel készült.

A korábbi csúcsminőségű gépekhez a mai napig használatban lévő 35 mm-es filmet használták, ez valószínűleg még népszerűbbé teszi az ilyen készülékeket. A legnagyobb érdeklődés a II. világháború után gyártott Leica készülékek iránt tapasztalható. A nyolcvanas évek közepén egy 1954-es Leica Rangefinder M3-at 250 fontért (80 ezer forintért) lehetett megvásárolni, ami egy évtizeddel később már ezer fontot (320 ezer forintot) ért. A legnagyobb gyűjtők közé tartozó japánokat érintő gazdasági csökkenés visszavetette a régi fényképezőgépek piacát, de azóta újra emelkednek az árak és ugyanaz a készülék most körülbelül 600 fontot (190ezer forintot) érhet.

Egy Leica eredeti állapotában 2 ezer fontot (640 ezer forintot) ér, ez egy első osztályú befektetés lehet, tudni kell róla, hogy ez a fényképezőgép jobb minőségű képeket készített, mint sok mai készülék. A német gyártó, részese volt a fényképezőgép-gyártás 20-astól 60-as évekig tartó arany-korszakának, amikor a készülékek előállítása során sikeresen ötvözték a kézzel történő és a gépi megmunkálást.

A gyűjtők által a másik kedvelt német típus a Zeiss Contax and Voigtländer, ezek között az 50-es évek elején gyártott Voigtländer BESSA II a legkeresettebb Apo-Lanthar lencsével. A készülék hibátlan lencsével megérhet akár 2 ezer fontot (640 ezer forintot) is, a lencse nélküli modell csupán 250 fontot (80 ezer forintot) ér. Ezek a készülékek ára a ma megvásárolható legmodernebb készülékekkel vetekszik, annyi különbséggel, hogy a régi készülék tartja az értékét.

1994-ben a Leitz fényképezőgépgyár a Királyi Fényképészeti Egylet százéves évfordulójára készített egy 100 darabból álló Leica M6-os sorozatot, ami a hozzá tartozó 50mm-es Summicron lencsével bontatlan állapotban több mint 4000 fontot (1,3 millió forintot) ér.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy régi fényképezőgépek gyűjtését ne a legdrágább készülékek megvásárlásával kezdjük. Bölcs tanács, hogy először csatlakozzunk a fényképezőgép gyűjtők klubjához, ahol hasonló érdeklődésű emberekkel találkozhatunk és információt cserélhetünk a készülékekről és azok értékéről.

A második lépés, hogy be kell szerezni az iparág bibliájának tekintett McKeown Útmutatót, amely régi, klasszikus fényképezőgépekről tartalmaz fontos adatokat. Ennek segítségével leellenőrizhetjük a készülékünk értékét, ha nem akarjuk megvásárolni az egész könyvet, akkor egy könyvtárban lefénymásolhatjuk a minket érintő oldalakat. Ha csak tisztán a készüléket nézzük, mint befektetést, akkor hibát követünk el, az igazi megtérülést a fényképészet szeretete és az örömmel készített képek jelentik.


Forrás: www.telegraph.co.uk
A képen látható 70 éves lutoni gyűjtő Derek Chant imád régi fényképezőgépeket vásárolni. Elismeri, hogy nem ez a legnagyobb haszonnal kecsegtető befektetési mód, de nagyon szereti alkalmi áron felvásárolni a mások régi felszereléseit. Jelenleg már több mint 150 géppel rendelkezik, többsége brit modell. Hihetetlen az a mély szakértelem, ami a régi gépekből árad. Lekedveltebb darabja egy 20- as évek elején mahagóniból tölgyfa- és rézberakással készült Ensign fényképezőgép. Igazán csodálatos tárgy, de sajnos képet már nem lehet vele készíteni.

Büszkeséggel és örömmel tölti el az 50-es évekből származó Ensign 820-as, ami kereskedőkön keresztül 150 font (48 ezer forint) körül még mindig beszerezhető. Egyéb brit gyártmányú készülékei is vannak, egyik legértékesebb darabja a teleobjektívvel ellátott Corfield WA67 modell, ami 2200 fontot (700 ezer forintot) ér.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57