16 °C Budapest

Fektessünk régi fényképezőgépekbe: a dupla haszon garantált

Pénzcentrum
2008. április 9. 15:00

Gyűjtők szerint az utóbbi időben tapasztalt digitális fejlődés ellenére még mindig megéri régi modelleket vásárolni. Eljött az utolsó kattintás ideje, nemrégiben bejelentették, hogy befejezik a Polaroid gépek gyártását. A megszállott gyűjtők szerint most fog még csak igazán emelkedni a készülékek értéke, egyre többen vásárolják a mások szerint elavult gépeket. A digitális gépek elterjedésével szinte megszűnt a kereslet az analóg gépek iránt, ez adta az ötletet, hogy most érdemes ilyen gépeket vásárolni és a szépreményű befektetés később biztosan jól hoz majd a konyhára.

Egy brit aukciós ház fényképezőgépekkel foglalkozó szakértője és tanácsadója szerint a Polaroid fényképezőgépeket olyan volumenben gyártották, hogy azok a nagy darabszám miatt elértéktelenedtek. Ugyanakkor vannak olyan modellek, mint a 70-es évek közepéről származó Polaroid SX70, ami már-már műkincs kategória, értéke becsomagolt állapotban 100 font (32 ezer forint) felett van, a 80-as évek elejéről származó aranyozott kiadás megérhet akár 200 fontot (64 ezer forintot) is.

A szakértő megjegyzi, hogy a filmes fényképezés technikailag elavulttá, de történelmileg a fényképezés elválaszthatatlan részévé vált, a hobbi-fotósok körében továbbra sem veszít a vonzerejéből. A Polaroid technológiát egy amatőr fényképész, Edwin Land találta fel 1947-ben, a világszerte a virágkorát a 70-es évek közepén élte, amikor - becslések szerint - évente több mint egymilliárd felvétel készült.

A korábbi csúcsminőségű gépekhez a mai napig használatban lévő 35 mm-es filmet használták, ez valószínűleg még népszerűbbé teszi az ilyen készülékeket. A legnagyobb érdeklődés a II. világháború után gyártott Leica készülékek iránt tapasztalható. A nyolcvanas évek közepén egy 1954-es Leica Rangefinder M3-at 250 fontért (80 ezer forintért) lehetett megvásárolni, ami egy évtizeddel később már ezer fontot (320 ezer forintot) ért. A legnagyobb gyűjtők közé tartozó japánokat érintő gazdasági csökkenés visszavetette a régi fényképezőgépek piacát, de azóta újra emelkednek az árak és ugyanaz a készülék most körülbelül 600 fontot (190ezer forintot) érhet.

Egy Leica eredeti állapotában 2 ezer fontot (640 ezer forintot) ér, ez egy első osztályú befektetés lehet, tudni kell róla, hogy ez a fényképezőgép jobb minőségű képeket készített, mint sok mai készülék. A német gyártó, részese volt a fényképezőgép-gyártás 20-astól 60-as évekig tartó arany-korszakának, amikor a készülékek előállítása során sikeresen ötvözték a kézzel történő és a gépi megmunkálást.

A gyűjtők által a másik kedvelt német típus a Zeiss Contax and Voigtländer, ezek között az 50-es évek elején gyártott Voigtländer BESSA II a legkeresettebb Apo-Lanthar lencsével. A készülék hibátlan lencsével megérhet akár 2 ezer fontot (640 ezer forintot) is, a lencse nélküli modell csupán 250 fontot (80 ezer forintot) ér. Ezek a készülékek ára a ma megvásárolható legmodernebb készülékekkel vetekszik, annyi különbséggel, hogy a régi készülék tartja az értékét.

1994-ben a Leitz fényképezőgépgyár a Királyi Fényképészeti Egylet százéves évfordulójára készített egy 100 darabból álló Leica M6-os sorozatot, ami a hozzá tartozó 50mm-es Summicron lencsével bontatlan állapotban több mint 4000 fontot (1,3 millió forintot) ér.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy régi fényképezőgépek gyűjtését ne a legdrágább készülékek megvásárlásával kezdjük. Bölcs tanács, hogy először csatlakozzunk a fényképezőgép gyűjtők klubjához, ahol hasonló érdeklődésű emberekkel találkozhatunk és információt cserélhetünk a készülékekről és azok értékéről.

A második lépés, hogy be kell szerezni az iparág bibliájának tekintett McKeown Útmutatót, amely régi, klasszikus fényképezőgépekről tartalmaz fontos adatokat. Ennek segítségével leellenőrizhetjük a készülékünk értékét, ha nem akarjuk megvásárolni az egész könyvet, akkor egy könyvtárban lefénymásolhatjuk a minket érintő oldalakat. Ha csak tisztán a készüléket nézzük, mint befektetést, akkor hibát követünk el, az igazi megtérülést a fényképészet szeretete és az örömmel készített képek jelentik.


Forrás: www.telegraph.co.uk
A képen látható 70 éves lutoni gyűjtő Derek Chant imád régi fényképezőgépeket vásárolni. Elismeri, hogy nem ez a legnagyobb haszonnal kecsegtető befektetési mód, de nagyon szereti alkalmi áron felvásárolni a mások régi felszereléseit. Jelenleg már több mint 150 géppel rendelkezik, többsége brit modell. Hihetetlen az a mély szakértelem, ami a régi gépekből árad. Lekedveltebb darabja egy 20- as évek elején mahagóniból tölgyfa- és rézberakással készült Ensign fényképezőgép. Igazán csodálatos tárgy, de sajnos képet már nem lehet vele készíteni.

Büszkeséggel és örömmel tölti el az 50-es évekből származó Ensign 820-as, ami kereskedőkön keresztül 150 font (48 ezer forint) körül még mindig beszerezhető. Egyéb brit gyártmányú készülékei is vannak, egyik legértékesebb darabja a teleobjektívvel ellátott Corfield WA67 modell, ami 2200 fontot (700 ezer forintot) ér.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?