Nyolcszoros növekedés a hazai műkincspiacon!

Pénzcentrum
2008. május 26. 09:15

A Virág Judit Galéria által készített és közzétett elemzésből kiderül, hogy az elmúlt évtizedben nyolcszorosára emelkedett a festmény-toplista összleütési értéke hazánkban. Egy évtizeddel ezelőtt Szinyei Merse Pál Parkban című képe 70 millió forintért kelt el, a jelenlegi listán ezzel az összeggel nem kerülni a lejdrágább 12 közé sem - írja a Világgazdaság.

A mostani listát Csontváry Kosztka Tivadar A szerelmesek találkozása című műve vezeti 230 millió forinttal, a top tíz kép leütési ára másfélmilliárdot tesz ki. A növekedés egyrészt annak köszönhető, hogy több fontos gyűjtemény visszakerült a műkereskedelem körforgásába, másrészt a galériák és aukciós-házak egyre komolyabb kutatómunkát végeznek.
Magyarországi aukciós toplista

Nagy számban tértek vissza a piacra fontos képek és sok lappangó alkotást fedeztek fel idehaza és külföldön egyaránt. A kínálat mégsem akkora, mint az érdeklődés, ezért az árak folyamatosan emelkednek. A művek és az árak felkeltették a külföldiek figyelmét is, egyre több befektető jelent meg a magyar piacon.
NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18