3 °C Budapest

Jön a 200 forintos benzin

Pénzcentrum
2007. január 10. 09:45

Megkezdődött az első bioetanolkút összeszerelése Budapesten. Várhatóan január végén lehet először a környezetbarát, 85 százalékban növényi alkoholból készülő üzemanyagot tankolni.

A Magyar Hírlap információi szerint további három bioetanolt is forgalmazó kutat helyeznek üzembe heteken belül Budapesten és Pest megyében. Nagy forgalomra egyelőre nem számíthat a bioetanolt kínáló vállalkozás, noha a "zöld" üzemanyag ára a tervek szerint jóval alatta marad a hagyományos üzemanyagénak, literje 200 forint körül lesz.

Magyarországon alig tucatnyi olyan Saab autó fut, amelybe bioetanolt tölthetnek. A svéd cégnél arra számítanak, hogy hamarosan nagyságrendekkel nő a kereslet.

A remények valósnak látszanak. Január 1-jétől már Magyarországon is lehet kapni bioetanollal futó Ford Focusokat. Ez a típus - ellentétben az igencsak drága 9,5-ös Saabbal - középkategóriás autó, így várhatóan a svéd vetélytársánál jóval keresettebb lesz. Úgy tudjuk, hogy a Volvo és a Toyota is tervezi hasonló flexibilis üzemanyag-meghajtású (azaz a hagyományos benzint és a bioetanolt egyaránt befogadni képes) típusok forgalmazását. A legnagyobb felhasználó a következő években a tömegközlekedés lehet. A Scania bemutatóbusza ezekben a hetekben több vidéki városban vizsgázik.

A bioetanol elterjesztése kötelező feladat: Magyarország vállalta, hogy 2021-re a forgalmazott üzemanyag 5,75 százaléka bio lesz. A normál benzinbe jelenleg kétszázalékos arányban kevernek etanolt.

Minden bizonnyal Kaposvárott állnak elsőként szolgálatba a svéd biobuszok. A városban tavaly ősszel sikerrel tesztelték a járműveket. Az önkormányzat tulajdonában lévő tömegközlekedési vállalat a teljes buszparkját azzal a feltétellel cserélné le, ha a Scania vállalja a várossal közösen egy bioüzemanyag-gyár létesítését. Információink szerint a felek erről a tárgyalásaikon lényegében megegyeztek, már csak az ügylet finanszírozásáról egyeztetnek. Várhatóan 2010-ben, Európa kulturális fővárosában, Pécsett is ilyen 85 százalékban etanolt tartalmazó biodízeles buszok járnak.

Bioüzemanyagban várhatóan nem lesz hiány, a két már működő mellett további négy bioetanol-üzem építését tervezik Magyarországon, szintén svéd befektetők.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58