12 °C Budapest

Jön a 200 forintos benzin

Pénzcentrum
2007. január 10. 09:45

Megkezdődött az első bioetanolkút összeszerelése Budapesten. Várhatóan január végén lehet először a környezetbarát, 85 százalékban növényi alkoholból készülő üzemanyagot tankolni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Magyar Hírlap információi szerint további három bioetanolt is forgalmazó kutat helyeznek üzembe heteken belül Budapesten és Pest megyében. Nagy forgalomra egyelőre nem számíthat a bioetanolt kínáló vállalkozás, noha a "zöld" üzemanyag ára a tervek szerint jóval alatta marad a hagyományos üzemanyagénak, literje 200 forint körül lesz.

Magyarországon alig tucatnyi olyan Saab autó fut, amelybe bioetanolt tölthetnek. A svéd cégnél arra számítanak, hogy hamarosan nagyságrendekkel nő a kereslet.

A remények valósnak látszanak. Január 1-jétől már Magyarországon is lehet kapni bioetanollal futó Ford Focusokat. Ez a típus - ellentétben az igencsak drága 9,5-ös Saabbal - középkategóriás autó, így várhatóan a svéd vetélytársánál jóval keresettebb lesz. Úgy tudjuk, hogy a Volvo és a Toyota is tervezi hasonló flexibilis üzemanyag-meghajtású (azaz a hagyományos benzint és a bioetanolt egyaránt befogadni képes) típusok forgalmazását. A legnagyobb felhasználó a következő években a tömegközlekedés lehet. A Scania bemutatóbusza ezekben a hetekben több vidéki városban vizsgázik.

A bioetanol elterjesztése kötelező feladat: Magyarország vállalta, hogy 2021-re a forgalmazott üzemanyag 5,75 százaléka bio lesz. A normál benzinbe jelenleg kétszázalékos arányban kevernek etanolt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Minden bizonnyal Kaposvárott állnak elsőként szolgálatba a svéd biobuszok. A városban tavaly ősszel sikerrel tesztelték a járműveket. Az önkormányzat tulajdonában lévő tömegközlekedési vállalat a teljes buszparkját azzal a feltétellel cserélné le, ha a Scania vállalja a várossal közösen egy bioüzemanyag-gyár létesítését. Információink szerint a felek erről a tárgyalásaikon lényegében megegyeztek, már csak az ügylet finanszírozásáról egyeztetnek. Várhatóan 2010-ben, Európa kulturális fővárosában, Pécsett is ilyen 85 százalékban etanolt tartalmazó biodízeles buszok járnak.

Bioüzemanyagban várhatóan nem lesz hiány, a két már működő mellett további négy bioetanol-üzem építését tervezik Magyarországon, szintén svéd befektetők.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20