Bioüzemanyag: Gyurcsány kezében az indítógomb?

Pénzcentrum
2006. augusztus 14. 12:30

Múlt heti, bioüzemanyagokkal, foglalkozó cikkünkben megvizsgáltuk a jelenlegi hazai helyzetet. Megnéztük a gyártók, a termelők és az állam szerepét. Feltettük azt a kérdést, hogy mi szükséges, ahhoz, hogy valójában belépjünk a bionagyhatalmak társaságába. Jelen cikkünkben az állam további szerepvállalását és a folyamatban betöltött szerepét boncolgatjuk kicsit. Kitérünk a környezetvédelem fontosságára, a jövedéki adószerepére és a bioüzemanyagok elterjedésének problémájára is. Nagy kérdés áll tehát, előttünk: mikor robban a "biobomba" és ki fogja megnyomni az indítógombot?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.Az előző cikkünkben, azzal a kérdéssel is foglalkoztunk, hogy az államnak milyen feladatai vannak a bioüzemanyagok elterjesztésével kapcsolatban. Akkor leginkább agár oldalról közelítettük meg a kérdést. Tehát, azt vizsgáltuk, hogy mit tehet a kormány a túltermelés elkerülése érdekében, s hogyan, milyen eszközök segítségével tudnak egymásra találni a gyártók és a termelők.

Azonban van néhány újabb oldala a vizsgált kérdésnek. Egyrészt az elszabaduló kőolajáraknak köszönhetően, a megugró üzemanyagárak jelentős gazdasági és társadalmi feszültségeket kelthetnek, másrészt az energiahatékonyság növelése és a környezetvédelmi kérdések újabb feladatokat rónak a hazai és a külföldi kormányok vállára egyaránt.

-Adó+támogatás = megoldás?

Egyelőre a bio üzemanyagok előállítási költsége meghaladja a hagyományos üzemanyagokét - bár a költséghatékonyság egyre inkább megfigyelhető - ezért Európa minden tagállamában valamilyen formában támogatják azt. Elemzők szerint a mindenkor hatályos adókedvezmények, támogatások révén, a bio üzemanyagok ára versenyképessé tehető a hagyományos üzemanyagokéval.

Hazánk sem akar lemaradni az egyre élesedő versenyben, ezért első lépésként, igaz csak szűk körben, a biodízelt terhelő jövedéki adó jelentős mérséklését javasolták. A parlament megszavazta azt a törvényt, amely szerint a közutakat nem használó gépekben felhasznált biodízelre kivetett literenkénti 85 forintos jövedéki adóból a bányászati társaságok, önkormányzatok 79 forintot visszaigényelhetnének március elejétől.

A kormány javaslata szerint a biodízel gyártásakor melléktermékként keletkező nagy mennyiségű glicerint is adómenetesen vásárolhatnák a jövőben a hőerőművek, így e két törvénymódosítással a biodízel gyártása nyereségessé tehető.

Magyarországon - az országgyűlés döntése értelmében - a bioüzemanyagok elterjedését az eltérő jövedéki adó révén ösztönzik. A kitűzött minimális bio-komponens bekeverési arány 4,4%. A gázolaj esetében 2008. január 1-jét követően alacsonyabb jövedéki adót kell fizetni a legalább 4,4% biodízel komponenst tartalmazó üzemanyagokra.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

E85 - a hatalom kulcsa

A médiában megjelent hírek szerint, a gazdasági tárca és a Magyar Szabványügyi Testület az E85-s üzemanyag szabványosításhoz szükséges szerződés megkötésének utolsó fázisában jár. Ez azt jelenti, hogy a szerződés megkötésével elhárul az utolsó akadály az E85s üzemanyag forgalombahozatala elől.
A jövedéki adóra vonatkozó törvény értelmében ugyanis csak a szabványos üzemanyagokat lehet az autókba tölteni.

Ám ennél is nagyobb hatású lehet az üzemanyagfajta hazai piacára egy másik adótörvénynek. Ez azt mondja ki: 2012-ig a legalább hetven százalékban bioetanolt tartalmazó E85-ös üzemanyagnak csak akisebb, benzinből álló része után kell megfizetni a literenként több mint száz forintos jövedéki adót. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag jövedéki-adó mentesen kerülhet Magyarországon forgalomba az agrártermékekből előállított üzemanyag.

A cikk bevezetőjében feltett kérdésre, tehát részben lehet válasz az, hogy az indítógomb a kormány kezében van. Megfelelő szabályozásokkal, támogatásokkal és adókedvezményekkel elindíthatják a hazai bioüzemanyagok elterjedését. Melynek eredményeképpen egy olcsóbb és energiahatékony üzemanyag válik mindenki számára elérhetővé és ezáltal a környezettudatosság is előtérbe kerül.

A feltételek tehát adottak (termelők, növekvő gyártókapacitások) és a szándék is megvan. A kérdés már csak az, hogy milyen lépéseken keresztül és mikorra valósul meg az, hogy bármely töltőállomásra betérve bioüzemanyagot tankolhassunk a kocsinkba?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?