Bioüzemanyag: Gyurcsány kezében az indítógomb?

Pénzcentrum
2006. augusztus 14. 12:30

Múlt heti, bioüzemanyagokkal, foglalkozó cikkünkben megvizsgáltuk a jelenlegi hazai helyzetet. Megnéztük a gyártók, a termelők és az állam szerepét. Feltettük azt a kérdést, hogy mi szükséges, ahhoz, hogy valójában belépjünk a bionagyhatalmak társaságába. Jelen cikkünkben az állam további szerepvállalását és a folyamatban betöltött szerepét boncolgatjuk kicsit. Kitérünk a környezetvédelem fontosságára, a jövedéki adószerepére és a bioüzemanyagok elterjedésének problémájára is. Nagy kérdés áll tehát, előttünk: mikor robban a "biobomba" és ki fogja megnyomni az indítógombot?



Az előző cikkünkben, azzal a kérdéssel is foglalkoztunk, hogy az államnak milyen feladatai vannak a bioüzemanyagok elterjesztésével kapcsolatban. Akkor leginkább agár oldalról közelítettük meg a kérdést. Tehát, azt vizsgáltuk, hogy mit tehet a kormány a túltermelés elkerülése érdekében, s hogyan, milyen eszközök segítségével tudnak egymásra találni a gyártók és a termelők.

Azonban van néhány újabb oldala a vizsgált kérdésnek. Egyrészt az elszabaduló kőolajáraknak köszönhetően, a megugró üzemanyagárak jelentős gazdasági és társadalmi feszültségeket kelthetnek, másrészt az energiahatékonyság növelése és a környezetvédelmi kérdések újabb feladatokat rónak a hazai és a külföldi kormányok vállára egyaránt.

-Adó+támogatás = megoldás?

Egyelőre a bio üzemanyagok előállítási költsége meghaladja a hagyományos üzemanyagokét - bár a költséghatékonyság egyre inkább megfigyelhető - ezért Európa minden tagállamában valamilyen formában támogatják azt. Elemzők szerint a mindenkor hatályos adókedvezmények, támogatások révén, a bio üzemanyagok ára versenyképessé tehető a hagyományos üzemanyagokéval.

Hazánk sem akar lemaradni az egyre élesedő versenyben, ezért első lépésként, igaz csak szűk körben, a biodízelt terhelő jövedéki adó jelentős mérséklését javasolták. A parlament megszavazta azt a törvényt, amely szerint a közutakat nem használó gépekben felhasznált biodízelre kivetett literenkénti 85 forintos jövedéki adóból a bányászati társaságok, önkormányzatok 79 forintot visszaigényelhetnének március elejétől.

A kormány javaslata szerint a biodízel gyártásakor melléktermékként keletkező nagy mennyiségű glicerint is adómenetesen vásárolhatnák a jövőben a hőerőművek, így e két törvénymódosítással a biodízel gyártása nyereségessé tehető.

Magyarországon - az országgyűlés döntése értelmében - a bioüzemanyagok elterjedését az eltérő jövedéki adó révén ösztönzik. A kitűzött minimális bio-komponens bekeverési arány 4,4%. A gázolaj esetében 2008. január 1-jét követően alacsonyabb jövedéki adót kell fizetni a legalább 4,4% biodízel komponenst tartalmazó üzemanyagokra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

E85 - a hatalom kulcsa

A médiában megjelent hírek szerint, a gazdasági tárca és a Magyar Szabványügyi Testület az E85-s üzemanyag szabványosításhoz szükséges szerződés megkötésének utolsó fázisában jár. Ez azt jelenti, hogy a szerződés megkötésével elhárul az utolsó akadály az E85s üzemanyag forgalombahozatala elől.
A jövedéki adóra vonatkozó törvény értelmében ugyanis csak a szabványos üzemanyagokat lehet az autókba tölteni.

Ám ennél is nagyobb hatású lehet az üzemanyagfajta hazai piacára egy másik adótörvénynek. Ez azt mondja ki: 2012-ig a legalább hetven százalékban bioetanolt tartalmazó E85-ös üzemanyagnak csak akisebb, benzinből álló része után kell megfizetni a literenként több mint száz forintos jövedéki adót. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag jövedéki-adó mentesen kerülhet Magyarországon forgalomba az agrártermékekből előállított üzemanyag.

A cikk bevezetőjében feltett kérdésre, tehát részben lehet válasz az, hogy az indítógomb a kormány kezében van. Megfelelő szabályozásokkal, támogatásokkal és adókedvezményekkel elindíthatják a hazai bioüzemanyagok elterjedését. Melynek eredményeképpen egy olcsóbb és energiahatékony üzemanyag válik mindenki számára elérhetővé és ezáltal a környezettudatosság is előtérbe kerül.

A feltételek tehát adottak (termelők, növekvő gyártókapacitások) és a szándék is megvan. A kérdés már csak az, hogy milyen lépéseken keresztül és mikorra valósul meg az, hogy bármely töltőállomásra betérve bioüzemanyagot tankolhassunk a kocsinkba?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem