Nemet mondtak a hibrid autókra - marad az étolajat a tankba akció ?

Pénzcentrum
2005. október 17. 14:19

Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága elvetette a hibrid hajtású gépkocsik számára nagyobb adókedvezményt biztosító javaslatot. A testület két olyan ellenzéki módosító indítványt tárgyalt, amely az elektromos motorral segített benzines hajtású kocsik árainak csökkentésére irányult.

 
Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága elvetette a hibrid hajtású gépkocsik számára nagyobb adókedvezményt biztosító javaslatot. A testület két olyan ellenzéki módosító indítványt tárgyalt, amely az elektromos motorral segített benzines hajtású kocsik árainak csökkentésére irányult.
Az egyik javaslat a hibrid autók áfamentességét célozta, a másik pedig a regisztrációs adót csökkentette volna le a felére. Kovács Tamás, a pénzügyminiszter tanácsosa elmondta, hogy az áfamentességet az EU csak bizonyos termékkörre engedélyezi, a hibridautók pedig nem tartoznak egyikbe sem. A tanácsos a regisztrációs adó csökkentését azért nem tartja ésszerűnek, mert a hibridautókra már vonatkozik egy kedvezmény, amelynek mértékénél a módosító javaslat érvényesülése esetén nagyobb teher rakódna néhány "zöldautó" kategóriára. Mivel a jelenlegi, hibrid és egyéb zöld hajtású autókat illető egységes kedvezmény 158 ezer forint, a 2500 köbcentiméteres hibridautóknál pedig a regisztrációs adó fele 358 ezer forint lenne - mutatott rá Kovács Tamás.
Az áfa-mentességről szóló javaslat egyharmados támogatottságot kapott a bizottságtól, a másik előterjesztést viszont végül senki sem támogatta.
Az előbbi indítványt benyújtó Parragh Dénes Fideszes képviselő elfogadva az érveket, kérte a kormányt, hogy ha nem is ezekkel a javaslatokkal, de más módon segítse elő a hibrid autók adójának csökkentését.
Illés Zoltán (Fidesz) adatai szerint jelenleg 150 ilyen típusú autót üzemelnek Magyarországon. Ez a szám jelentősen megnövekedne, ha a Német- és Franciaországban alkalmazott kedvezményeket bevezetnék. Orosz Sándor, a bizottság szocialista alelnöke egyetértett a hibridautók elterjesztésének szándékával és azzal, hogy megoldást kell találni az árak csökkentésére.
Étolaj a tankba !

Németországban adómentes és több mint 1900 helyen lehet tankolni a bioüzemanyagból. Franciaország egy új program szerint Európa legnagyobb biodízel előállítója lehet 2008-ra. Nálunk azonban adócsalásnak számít ha valaki étolajat önt a tankba. Az etilalkohol, illetve a növényi olaj sikerrel pályázhat a jövő üzemanyaga címre, elsősorban azért mert a jelenleg futó autókat nem vagy csak kismértékben kell átalakítani ahhoz, hogy ezekkel az üzemanyagokkal is tökéletesen működjenek. A dolog szépséghibája az, hogy a biodízel és az etilalkohol alapú benzin előállítása roppant energiaigényes, egyes becslések szerint 30 százalékkal több energia szükséges az előállításukhoz mint amennyit utána le tudnak adni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm