Nemet mondtak a hibrid autókra - marad az étolajat a tankba akció ?

Pénzcentrum
2005. október 17. 14:19

Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága elvetette a hibrid hajtású gépkocsik számára nagyobb adókedvezményt biztosító javaslatot. A testület két olyan ellenzéki módosító indítványt tárgyalt, amely az elektromos motorral segített benzines hajtású kocsik árainak csökkentésére irányult.

 
Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága elvetette a hibrid hajtású gépkocsik számára nagyobb adókedvezményt biztosító javaslatot. A testület két olyan ellenzéki módosító indítványt tárgyalt, amely az elektromos motorral segített benzines hajtású kocsik árainak csökkentésére irányult.
Az egyik javaslat a hibrid autók áfamentességét célozta, a másik pedig a regisztrációs adót csökkentette volna le a felére. Kovács Tamás, a pénzügyminiszter tanácsosa elmondta, hogy az áfamentességet az EU csak bizonyos termékkörre engedélyezi, a hibridautók pedig nem tartoznak egyikbe sem. A tanácsos a regisztrációs adó csökkentését azért nem tartja ésszerűnek, mert a hibridautókra már vonatkozik egy kedvezmény, amelynek mértékénél a módosító javaslat érvényesülése esetén nagyobb teher rakódna néhány "zöldautó" kategóriára. Mivel a jelenlegi, hibrid és egyéb zöld hajtású autókat illető egységes kedvezmény 158 ezer forint, a 2500 köbcentiméteres hibridautóknál pedig a regisztrációs adó fele 358 ezer forint lenne - mutatott rá Kovács Tamás.
Az áfa-mentességről szóló javaslat egyharmados támogatottságot kapott a bizottságtól, a másik előterjesztést viszont végül senki sem támogatta.
Az előbbi indítványt benyújtó Parragh Dénes Fideszes képviselő elfogadva az érveket, kérte a kormányt, hogy ha nem is ezekkel a javaslatokkal, de más módon segítse elő a hibrid autók adójának csökkentését.
Illés Zoltán (Fidesz) adatai szerint jelenleg 150 ilyen típusú autót üzemelnek Magyarországon. Ez a szám jelentősen megnövekedne, ha a Német- és Franciaországban alkalmazott kedvezményeket bevezetnék. Orosz Sándor, a bizottság szocialista alelnöke egyetértett a hibridautók elterjesztésének szándékával és azzal, hogy megoldást kell találni az árak csökkentésére.
Étolaj a tankba !

Németországban adómentes és több mint 1900 helyen lehet tankolni a bioüzemanyagból. Franciaország egy új program szerint Európa legnagyobb biodízel előállítója lehet 2008-ra. Nálunk azonban adócsalásnak számít ha valaki étolajat önt a tankba. Az etilalkohol, illetve a növényi olaj sikerrel pályázhat a jövő üzemanyaga címre, elsősorban azért mert a jelenleg futó autókat nem vagy csak kismértékben kell átalakítani ahhoz, hogy ezekkel az üzemanyagokkal is tökéletesen működjenek. A dolog szépséghibája az, hogy a biodízel és az etilalkohol alapú benzin előállítása roppant energiaigényes, egyes becslések szerint 30 százalékkal több energia szükséges az előállításukhoz mint amennyit utána le tudnak adni.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35