11 °C Budapest

Nemet mondtak a hibrid autókra - marad az étolajat a tankba akció ?

Pénzcentrum
2005. október 17. 14:19

Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága elvetette a hibrid hajtású gépkocsik számára nagyobb adókedvezményt biztosító javaslatot. A testület két olyan ellenzéki módosító indítványt tárgyalt, amely az elektromos motorral segített benzines hajtású kocsik árainak csökkentésére irányult.

 
Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága elvetette a hibrid hajtású gépkocsik számára nagyobb adókedvezményt biztosító javaslatot. A testület két olyan ellenzéki módosító indítványt tárgyalt, amely az elektromos motorral segített benzines hajtású kocsik árainak csökkentésére irányult.
Az egyik javaslat a hibrid autók áfamentességét célozta, a másik pedig a regisztrációs adót csökkentette volna le a felére. Kovács Tamás, a pénzügyminiszter tanácsosa elmondta, hogy az áfamentességet az EU csak bizonyos termékkörre engedélyezi, a hibridautók pedig nem tartoznak egyikbe sem. A tanácsos a regisztrációs adó csökkentését azért nem tartja ésszerűnek, mert a hibridautókra már vonatkozik egy kedvezmény, amelynek mértékénél a módosító javaslat érvényesülése esetén nagyobb teher rakódna néhány "zöldautó" kategóriára. Mivel a jelenlegi, hibrid és egyéb zöld hajtású autókat illető egységes kedvezmény 158 ezer forint, a 2500 köbcentiméteres hibridautóknál pedig a regisztrációs adó fele 358 ezer forint lenne - mutatott rá Kovács Tamás.
Az áfa-mentességről szóló javaslat egyharmados támogatottságot kapott a bizottságtól, a másik előterjesztést viszont végül senki sem támogatta.
Az előbbi indítványt benyújtó Parragh Dénes Fideszes képviselő elfogadva az érveket, kérte a kormányt, hogy ha nem is ezekkel a javaslatokkal, de más módon segítse elő a hibrid autók adójának csökkentését.
Illés Zoltán (Fidesz) adatai szerint jelenleg 150 ilyen típusú autót üzemelnek Magyarországon. Ez a szám jelentősen megnövekedne, ha a Német- és Franciaországban alkalmazott kedvezményeket bevezetnék. Orosz Sándor, a bizottság szocialista alelnöke egyetértett a hibridautók elterjesztésének szándékával és azzal, hogy megoldást kell találni az árak csökkentésére.
Étolaj a tankba !

Németországban adómentes és több mint 1900 helyen lehet tankolni a bioüzemanyagból. Franciaország egy új program szerint Európa legnagyobb biodízel előállítója lehet 2008-ra. Nálunk azonban adócsalásnak számít ha valaki étolajat önt a tankba. Az etilalkohol, illetve a növényi olaj sikerrel pályázhat a jövő üzemanyaga címre, elsősorban azért mert a jelenleg futó autókat nem vagy csak kismértékben kell átalakítani ahhoz, hogy ezekkel az üzemanyagokkal is tökéletesen működjenek. A dolog szépséghibája az, hogy a biodízel és az etilalkohol alapú benzin előállítása roppant energiaigényes, egyes becslések szerint 30 százalékkal több energia szükséges az előállításukhoz mint amennyit utána le tudnak adni.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 3. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem