32 °C Budapest

Nemet mondtak a hibrid autókra - marad az étolajat a tankba akció ?

Pénzcentrum
2005. október 17. 14:19

Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága elvetette a hibrid hajtású gépkocsik számára nagyobb adókedvezményt biztosító javaslatot. A testület két olyan ellenzéki módosító indítványt tárgyalt, amely az elektromos motorral segített benzines hajtású kocsik árainak csökkentésére irányult.

 
Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága elvetette a hibrid hajtású gépkocsik számára nagyobb adókedvezményt biztosító javaslatot. A testület két olyan ellenzéki módosító indítványt tárgyalt, amely az elektromos motorral segített benzines hajtású kocsik árainak csökkentésére irányult.
Az egyik javaslat a hibrid autók áfamentességét célozta, a másik pedig a regisztrációs adót csökkentette volna le a felére. Kovács Tamás, a pénzügyminiszter tanácsosa elmondta, hogy az áfamentességet az EU csak bizonyos termékkörre engedélyezi, a hibridautók pedig nem tartoznak egyikbe sem. A tanácsos a regisztrációs adó csökkentését azért nem tartja ésszerűnek, mert a hibridautókra már vonatkozik egy kedvezmény, amelynek mértékénél a módosító javaslat érvényesülése esetén nagyobb teher rakódna néhány "zöldautó" kategóriára. Mivel a jelenlegi, hibrid és egyéb zöld hajtású autókat illető egységes kedvezmény 158 ezer forint, a 2500 köbcentiméteres hibridautóknál pedig a regisztrációs adó fele 358 ezer forint lenne - mutatott rá Kovács Tamás.
Az áfa-mentességről szóló javaslat egyharmados támogatottságot kapott a bizottságtól, a másik előterjesztést viszont végül senki sem támogatta.
Az előbbi indítványt benyújtó Parragh Dénes Fideszes képviselő elfogadva az érveket, kérte a kormányt, hogy ha nem is ezekkel a javaslatokkal, de más módon segítse elő a hibrid autók adójának csökkentését.
Illés Zoltán (Fidesz) adatai szerint jelenleg 150 ilyen típusú autót üzemelnek Magyarországon. Ez a szám jelentősen megnövekedne, ha a Német- és Franciaországban alkalmazott kedvezményeket bevezetnék. Orosz Sándor, a bizottság szocialista alelnöke egyetértett a hibridautók elterjesztésének szándékával és azzal, hogy megoldást kell találni az árak csökkentésére.
Étolaj a tankba !

Németországban adómentes és több mint 1900 helyen lehet tankolni a bioüzemanyagból. Franciaország egy új program szerint Európa legnagyobb biodízel előállítója lehet 2008-ra. Nálunk azonban adócsalásnak számít ha valaki étolajat önt a tankba. Az etilalkohol, illetve a növényi olaj sikerrel pályázhat a jövő üzemanyaga címre, elsősorban azért mert a jelenleg futó autókat nem vagy csak kismértékben kell átalakítani ahhoz, hogy ezekkel az üzemanyagokkal is tökéletesen működjenek. A dolog szépséghibája az, hogy a biodízel és az etilalkohol alapú benzin előállítása roppant energiaigényes, egyes becslések szerint 30 százalékkal több energia szükséges az előállításukhoz mint amennyit utána le tudnak adni.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?