25 °C Budapest
Woman capturing the busy traffic scene with smartphone.

Itt vannak az első pletykák az iPhone 16-ról: ennyibe kerülhet a hamarosan megjelenő csúcstelefon

2023. november 20. 16:10

A 2024 őszén megjelenő iPhone 16 modellek már tartalmazhatják az Apple által tervezett első modemchipeket. Emellett a pletykák szerint frissített Face ID technológia lesz majd bennük, ahogy egy 300mm-es objektívnek megfelelő kamera is. 

Az Apple nemrég mutatta be a 2023-as iPhone 15 és iPhone 15 Pro modelleket, de ahogy azt megszokhattuk, a bennfentes információkkal rendelkezők már a 2024-es iPhone 16-os termékcsaládra figyelnek. Fontos, hogy ezek az információk még csak feltételezések, így ezek mégváltozhatnak - írja a MacRumors.com.

Az új széria jelentős változásokat hozhat: az iPhone 16 Pro méretét várhatóan 6,3 hüvelykre, az iPhone 16 Max méretét pedig 6,9 hüvelykre növelik, ami évek óta az első komolyabb méretfrissítést jelenti. A kijelző méretének növekedésével az eszköz testének méretei is növekedni fognak: mindkét modell magasabb és szélesebb lehet, mint elődjük, és bár a vastagság nem változik, a súlyuk a nagyobb méret miatt megnőhet.

@cantada.oficial

♬ Moonlight - Kali Uchis

A vállalat új, A-sorozatú chipeket tervez az iPhone 16 termékcsaládhoz, amelyek a legújabb N3E 3 nanométeres node-ra épülnek. A hatékonyság és a teljesítmény terén is láthatunk majd némi javulást, de egyelőre nem tudni a pontos részleteket. A kapacitív hangerőgombok, a bekapcsológomb és az Action Button mind a négy 16-os modellben bevezetésre kerül, és az új iPhone-ok a pletykák szerint egy extra titokzatos gombot is kapnak, amelynek a funkcióját egyelőre nem tudjuk.

Az iPhone 16 OLED-paneljei mikrolencse-technológiát használhatnak a jobb fényerő és a visszafogottabb energiafogyasztás érdekében. A mikrolencsetáblák vagy MLA a panel belsejében található több milliárd lencse egységes mintázatát használja a belső tükröződés csökkentése érdekében. A visszavert fény növeli az érzékelt fényerőt anélkül, hogy az energiafogyasztás növekedne. Az iPhone 16 termékcsaládban használt OLED-kijelzők a továbbfejlesztett anyagoknak köszönhetően energiatakarékosabbak lesznek.

Jönnek az Ultrák

Az 16-tal az Apple bevezethet egy csúcskategóriás "Ultra" készüléket, melyet a széria csúcsmodelljeként pozícionálnák, és további kamerafejlesztésekkel, nagyobb kijelzővel és talán még port nélküli kialakítással is rendelkezne.

Az iPhone 15 Pro modellek esetében az Apple eredetileg szilárdtest hangerő-, bekapcsoló- és némítógombokat akart bevezetni, amelyek a fizikai gombokat helyettesítették volna, de "megoldatlan technikai problémák" miatt a funkciót visszavonták az iPhone 15 Pro és Pro Max modellekből.

Bloomberg munkatársa, Mark Gurman szerint "valószínű", hogy az Apple az iPhone 16 Pro esetében fogja használni az új technológiát.  A szilárdtest gombok ugyanúgy használhatóak lesznek, mint a fizikai gombok, de az érintéskor nem történik tényleges gombnyomás. Ehelyett egy haptikus rezgést használnak a gombnyomás utánzására, és a lenyomás érzetét keltik, még akkor is, ha a gomb tényleges fizikai mozgást nem végez

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kamera

Az új modellek tartalmazhatnak egy továbbfejlesztett 48 megapixeles Ultra Wide objektívet, amely lehetővé tenné a még jobb képek készítését rosszabb fényviszonyok mellett is. Valószínűleg úgy működne, mint a 48 megapixeles Wide kamera, amely a jobb képminőség érdekében pixel binninget használ, hogy a négy pixel adatait egyetlen "szuperpixelben" egyesítse. A 48 megapixeles nagylátószögű kamera a hírek szerint egy nyolcrészes hibrid lencsével fog rendelkezni, amely két üvegelemet és hat műanyagelemet tartalmaz majd, valamint a teleobjektív és az ultraszéles kamera objektívjeinek fejlesztésével.

Az alap 16-os modellek várhatóan függőleges kameraelrendezéssel rendelkeznek majd, amely hasonló az iPhone 12-ben használt kameraelrendezéshez. Az Apple az iPhone 13 és az iPhone 14 esetében átlós elrendezést használt, és nem világos, hogy a vállalat miért váltana vissza a függőleges elrendezésre.

A Max szuper teleobjektíves periszkópos kamerával rendelkezhet majt a találgatások szerint a megnövelt optikai zoom érdekében. A "szuper" vagy "ultra" teleobjektív általában 300 mm feletti gyújtótávolságú kamerákat jelöl, a jelenlegi zoom egy 77 mm-es objektívnek felel meg, így ha az információ pontos, akkor a zoomolási képességek jelentős növekedése várható.

Akkumulátor

A pletykák szerint az iPhone 16 Pro modellek fejlettebb akkumulátor-technológiát fognak használni, ami nagyobb kapacitást és hosszabb élettartamot eredményezhet. Az egymásra helyezett akkumulátorok az elektromos járművekben és az orvosi eszközökben már elterjedtek, de az okostelefonok esetében ez egy igazi újítás.

Árképzés

Az alkatrészárak az alap iPhone 15 modellek esetében rekordmagasak voltak, 16 százalékkal nőttek az iPhone 14 modellekhez képest. Az Apple az iPhone 15 termékcsalád megnövekedett gyártási költségeit elnyelte, de az Apple-nek az iPhone 16 bevezetésekor lehet, hogy emelnie kell, hogy kiegyenlítse a teljes bevételt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem