1 °C Budapest
Te is sokat instagramozol? Akkor erről most mindenképpen tudnod kell!

Te is sokat instagramozol? Akkor erről most mindenképpen tudnod kell!

2021. október 6. 16:02

Október 6-án a 11. születésnapját ünnepli az Instagram. Ez alatt a tizenegy év alatt a vállalat kis fotómegosztó szolgáltatásból a világ egyik legnépszerűbb közösségi hálózatává nőtte ki magát. Az eMarketer adatai szerint az Instagram 1,074 milliárd felhasználót számlál 2021-ben. Ezek a felhasználók manapság online boltokban nézelődhetnek, hasonló gondolkodású emberekkel találkozhatnak, időpontot foglalhatnak manikűrözésre, vagy akár életük szerelmét is megismerhetik.

Tekintettel arra, hogy az Instagramot milyen sokan használják nap mint nap világszerte, a Kaspersky szakemberei arra kívánják emlékeztetni a felhasználókat, hogy miként hozhatják ki a legtöbbet a szolgáltatásból, és miként kerülhetik el a személyes adataik biztonságára leselkedő veszélyeket. Az alábbiakban kiemeltünk néhány fontos tippet, amelyek segítségünkre lehetnek a személyes adataink és a fiókunk védelmében: 

  1. Figyeljünk oda a fiók adatvédelmi szintjére, mert ezzel megelőzhetjük, hogy a kiberbűnözők megkaparintsák a személyes adatainkat. A legjobb, ha priváttá tesszük az Instagram-fiókunkat, így a bejegyzéseinket csak az általunk jóváhagyott követők láthatják.
  2. A biztonságot segíti az is, ha ellenőrizzük, kontrolláljuk és eltakarítjuk az online lábnyomainkat. Távolítsuk el például a fizetési módjainkhoz kapcsolódó információkat az Instagram-fiókunkból.  Ennek konfigurálására vonatkozóan az iOS vagy az Android alkalmazásban találhatunk útmutatást. Emellett eltávolíthatjuk a telefonszámunkat is, hogy az ismeretlenek ily módon ne léphessenek kapcsolatba velünk.
  3. Szintén fontos szempont a személyes adatok biztonságáról való gondoskodás – ezzel elkerülhetjük a potenciális adatkiszivárgásokat, és a kezünkben tarthatjuk a platformmal megosztott adatok feletti irányítást. Először is távolítsuk el a szinkronizált kontaktokat – ne feledjük, hogy az Instagram ezek alapján javasolja, hogy kövessük az ismerősök fiókjait, illetve ezek alapján jelenít meg célzott hirdetéseket. 
  4. A másik lehetőség az, hogy blokkoljuk az Instagram-fiókhoz kapcsolódó külső alkalmazásokat (pl. a követőket megkereső vagy a lájkokat számláló alkalmazásokat), mivel hozzáférhetnek a profiladatainkhoz, a posztolt képeinkhez és videóinkhoz, az előfizetők listájához vagy az előfizetésekhez. Az ilyen alkalmazások blokkolásával meggátolhatjuk a jogosulatlan tevékenységeket a fiókunkban, és csökkenthetjük az adatkiszivárgás kockázatát.
  5. Ne használjuk ugyanazt a jelszót az Instagram-fiókhoz, mint amit más szolgáltatásokhoz, bármilyen csábító is. Így ha az egyik fiókunkat ellopják, az nem lesz hatással a többire. Ha nehéznek találjuk a hosszú, egyedi jelszavak megjegyzését, egy jelszókezelő segíthet abban, hogy csak egy mesterjelszót kelljen megjegyeznünk.
  6. A „bízz benne, de azért ellenőrizd” szemlélet jelenti a személyes adatok és eszközök védelmének legjobb gyakorlatát. A barátok, a kollégák, vagy az online játékostársak is küldhetnek kártékony linkeket abban az esetben, ha a fiókjaikat különféle módszerekkel feltörték. Ezért a rákattintás előtt ne feledjük el ellenőrizni a baráttól kapott linket – a webes címet közvetlenül a webböngészőbe is begépelhetjük. Ha egy e-mail linket tartalmaz, a rákattintás előtt vigyük fölé az egérmutatót, hogy lássuk, valódinak tűnik-e. 
  7. Legyünk nagyon óvatosak a beszkennelt dokumentumok vagy fotók posztolásakor, különösen a személyazonosító okmányok, jegyek és számlázási dokumentumok esetén. Tanácsos emellett a tartózkodási helyünkre és az utazási terveinkre vonatkozó információkat is megtartani magunknak. Ha közzétesszük ezeket, mások megtudhatják, hogy mikor nem vagyunk otthon, és kirabolhatnak minket, vagy ellophatják az érzékeny adatainkat, például a banki hitelesítő adatokat.
     
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?