Te is sokat instagramozol? Akkor erről most mindenképpen tudnod kell!

Te is sokat instagramozol? Akkor erről most mindenképpen tudnod kell!

2021. október 6. 16:02

Október 6-án a 11. születésnapját ünnepli az Instagram. Ez alatt a tizenegy év alatt a vállalat kis fotómegosztó szolgáltatásból a világ egyik legnépszerűbb közösségi hálózatává nőtte ki magát. Az eMarketer adatai szerint az Instagram 1,074 milliárd felhasználót számlál 2021-ben. Ezek a felhasználók manapság online boltokban nézelődhetnek, hasonló gondolkodású emberekkel találkozhatnak, időpontot foglalhatnak manikűrözésre, vagy akár életük szerelmét is megismerhetik.

Tekintettel arra, hogy az Instagramot milyen sokan használják nap mint nap világszerte, a Kaspersky szakemberei arra kívánják emlékeztetni a felhasználókat, hogy miként hozhatják ki a legtöbbet a szolgáltatásból, és miként kerülhetik el a személyes adataik biztonságára leselkedő veszélyeket. Az alábbiakban kiemeltünk néhány fontos tippet, amelyek segítségünkre lehetnek a személyes adataink és a fiókunk védelmében: 

  1. Figyeljünk oda a fiók adatvédelmi szintjére, mert ezzel megelőzhetjük, hogy a kiberbűnözők megkaparintsák a személyes adatainkat. A legjobb, ha priváttá tesszük az Instagram-fiókunkat, így a bejegyzéseinket csak az általunk jóváhagyott követők láthatják.
  2. A biztonságot segíti az is, ha ellenőrizzük, kontrolláljuk és eltakarítjuk az online lábnyomainkat. Távolítsuk el például a fizetési módjainkhoz kapcsolódó információkat az Instagram-fiókunkból.  Ennek konfigurálására vonatkozóan az iOS vagy az Android alkalmazásban találhatunk útmutatást. Emellett eltávolíthatjuk a telefonszámunkat is, hogy az ismeretlenek ily módon ne léphessenek kapcsolatba velünk.
  3. Szintén fontos szempont a személyes adatok biztonságáról való gondoskodás – ezzel elkerülhetjük a potenciális adatkiszivárgásokat, és a kezünkben tarthatjuk a platformmal megosztott adatok feletti irányítást. Először is távolítsuk el a szinkronizált kontaktokat – ne feledjük, hogy az Instagram ezek alapján javasolja, hogy kövessük az ismerősök fiókjait, illetve ezek alapján jelenít meg célzott hirdetéseket. 
  4. A másik lehetőség az, hogy blokkoljuk az Instagram-fiókhoz kapcsolódó külső alkalmazásokat (pl. a követőket megkereső vagy a lájkokat számláló alkalmazásokat), mivel hozzáférhetnek a profiladatainkhoz, a posztolt képeinkhez és videóinkhoz, az előfizetők listájához vagy az előfizetésekhez. Az ilyen alkalmazások blokkolásával meggátolhatjuk a jogosulatlan tevékenységeket a fiókunkban, és csökkenthetjük az adatkiszivárgás kockázatát.
  5. Ne használjuk ugyanazt a jelszót az Instagram-fiókhoz, mint amit más szolgáltatásokhoz, bármilyen csábító is. Így ha az egyik fiókunkat ellopják, az nem lesz hatással a többire. Ha nehéznek találjuk a hosszú, egyedi jelszavak megjegyzését, egy jelszókezelő segíthet abban, hogy csak egy mesterjelszót kelljen megjegyeznünk.
  6. A „bízz benne, de azért ellenőrizd” szemlélet jelenti a személyes adatok és eszközök védelmének legjobb gyakorlatát. A barátok, a kollégák, vagy az online játékostársak is küldhetnek kártékony linkeket abban az esetben, ha a fiókjaikat különféle módszerekkel feltörték. Ezért a rákattintás előtt ne feledjük el ellenőrizni a baráttól kapott linket – a webes címet közvetlenül a webböngészőbe is begépelhetjük. Ha egy e-mail linket tartalmaz, a rákattintás előtt vigyük fölé az egérmutatót, hogy lássuk, valódinak tűnik-e. 
  7. Legyünk nagyon óvatosak a beszkennelt dokumentumok vagy fotók posztolásakor, különösen a személyazonosító okmányok, jegyek és számlázási dokumentumok esetén. Tanácsos emellett a tartózkodási helyünkre és az utazási terveinkre vonatkozó információkat is megtartani magunknak. Ha közzétesszük ezeket, mások megtudhatják, hogy mikor nem vagyunk otthon, és kirabolhatnak minket, vagy ellophatják az érzékeny adatainkat, például a banki hitelesítő adatokat.
     
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm