16 °C Budapest

Ne dobd ki lejárt bankkártyádat, sokat érhet!

Pénzcentrum
2013. május 19. 08:08

Valószínűleg sokan elgondolkoznak akkor, amikor lejár bankkártyájuk, hogy mihez is kezdjenek az érvénytelen plasztikkal. A hivatalos verzió szerint ilyenkor célszerű gondosan megsemmisíteni a bankkártyát, a Pénzcentrum.hu viszont mutat néhány izgalmas újrahasznosítási ötletet is.

Minden bankkártya rendelkezik a kibocsátó által meghatározott érvényességi idővel, amely általában egy-négy év. A lejárat dátuma (hónap és az évszám utolsó két számjegye) a kártya előlapján található (több kártyán az érvényességi idő kezdetét is feltüntetik). A kártya a lejáratként feltüntetett év és hónap utolsó napja végéig érvényes (például a 06/14 azt jelenti, hogy a kártya 2014. június 30-án jár le).

Amennyiben a bankkártya érvényességi ideje a végéhez közeledik, és a kártyabirtokos nem akar új kártyát, a lejárat előtt - a kibocsátó által a szerződésben meghatározott idővel, ami általában 60 nap - szándékát jelezni kell a banknak. Ellenkező esetben a bank automatikusan legyártatja az új kártyát és annak díját a kártyabirtokosra terheli. A kibocsátó dönt arról, hogy személyesen adja át a kártyabirtokosnak az új kártyát, vagy postán kiküldi a címére. Használat előtt általában aktiválni kell a kártyákat.

Mihez kezdjünk lejárt kártyánkkal?

Amennyiben a kibocsátó az új kártya átadásakor nem vonja vissza a lejárt régit a kártyabirtokostól, a régit úgy kell szétvágni, hogy a mágnescsík és a chip, valamint az aláírási sáv teljesen használhatatlan legyen.

A Pénzcentrum.hu most mutat néhány praktikus ötletet bankkártyánk (és más plasztikok, például hűségkártyák, kedvezménykártyák) újrahasznosítására. Kis kreativitással, kézügyességgel bárki elkezdheti - várjuk olvasóink saját ötleteit is a penzcentrum@penzcentrum.hucímre. 

 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Készíthetünk belőle ékszert
Feldíszíthetjük a tükröt, hajtogathatunk belőle virágszirmokat Kulcstartónak sem rossz Medált is készíthetünk, - a saját nevünk eleve rá van írva a kártyára

Feldobhatjuk vele megkopott gitárunkat

Gitár 2.0: pengető-alapnak is remek

És egy ötlet azoknak, akiket dühít, hogy folyton összegubancolódik a fülhallgató kábele

 

NEKED AJÁNLJUK
Így módosul a Vodafone üzleteinek nyitvatartása

A nemrég kihirdetett kormányrendelet értelmében a Vodafone Magyarország üzletei április 7-től teljes nyitvatartási időben, a korlátozások előtti tevékenységi körrel és szolgáltatásokkal működnek.

EZT OLVASTAD MÁR?