23 °C Budapest

Ne dobd ki lejárt bankkártyádat, sokat érhet!

Pénzcentrum
2013. május 19. 08:08

Valószínűleg sokan elgondolkoznak akkor, amikor lejár bankkártyájuk, hogy mihez is kezdjenek az érvénytelen plasztikkal. A hivatalos verzió szerint ilyenkor célszerű gondosan megsemmisíteni a bankkártyát, a Pénzcentrum.hu viszont mutat néhány izgalmas újrahasznosítási ötletet is.

Minden bankkártya rendelkezik a kibocsátó által meghatározott érvényességi idővel, amely általában egy-négy év. A lejárat dátuma (hónap és az évszám utolsó két számjegye) a kártya előlapján található (több kártyán az érvényességi idő kezdetét is feltüntetik). A kártya a lejáratként feltüntetett év és hónap utolsó napja végéig érvényes (például a 06/14 azt jelenti, hogy a kártya 2014. június 30-án jár le).

Amennyiben a bankkártya érvényességi ideje a végéhez közeledik, és a kártyabirtokos nem akar új kártyát, a lejárat előtt - a kibocsátó által a szerződésben meghatározott idővel, ami általában 60 nap - szándékát jelezni kell a banknak. Ellenkező esetben a bank automatikusan legyártatja az új kártyát és annak díját a kártyabirtokosra terheli. A kibocsátó dönt arról, hogy személyesen adja át a kártyabirtokosnak az új kártyát, vagy postán kiküldi a címére. Használat előtt általában aktiválni kell a kártyákat.

Mihez kezdjünk lejárt kártyánkkal?

Amennyiben a kibocsátó az új kártya átadásakor nem vonja vissza a lejárt régit a kártyabirtokostól, a régit úgy kell szétvágni, hogy a mágnescsík és a chip, valamint az aláírási sáv teljesen használhatatlan legyen.

A Pénzcentrum.hu most mutat néhány praktikus ötletet bankkártyánk (és más plasztikok, például hűségkártyák, kedvezménykártyák) újrahasznosítására. Kis kreativitással, kézügyességgel bárki elkezdheti - várjuk olvasóink saját ötleteit is a penzcentrum@penzcentrum.hucímre. 

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Készíthetünk belőle ékszert
Feldíszíthetjük a tükröt, hajtogathatunk belőle virágszirmokat Kulcstartónak sem rossz Medált is készíthetünk, - a saját nevünk eleve rá van írva a kártyára

Feldobhatjuk vele megkopott gitárunkat

Gitár 2.0: pengető-alapnak is remek

És egy ötlet azoknak, akiket dühít, hogy folyton összegubancolódik a fülhallgató kábele

 

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?