Fresh vegetables grilling on barbecue for social gathering, healthy living, vegetarian, fresh

Felejtsd el az egyszerű sajtot, tofut, halat: így sütsd meg a tökéletes ételt a grillen

2023. június 20. 20:02

A grillezést túlzás nélkül mindenki szereti, hiszen amellett, hogy megannyi receptúra és elkészítési mód áll a rendelkezésünkre, szűk családi körben vagy akár egy nagyobb baráti összejövetelen egyaránt telitalálat lehet. Ezzel együtt több olyan részletre kell odafigyelni az előkészületek és a sütés közben is, ami akár buktatója is lehet a grillpartiknak. Alább összegyűjtöttük, mit kell leginkább szem előtt tartani, ha zöldséget, gyümölcsöket, húsféléket szeretnénk elkészíteni a grillrácson.

A grillezést sokan alighanem a legegyszerűbb konyhai műveletek között tartják számon és valóban nem nagy ördöngösség. Nemcsak nyáron, hanem a hidegebb hónapokban is egyre népszerűbb, mégis kellő odafigyelésre van szükségünk, hogy ne csak egy „valahogy” megsült ételt helyezhessünk végeredményként a tányérokra, hanem egy olyan finomságot, amitől mindenki elégedetten csettint majd az asztalnál.

Ahhoz, hogy tényleg átütő sikert érjünk el, mindössze néhány tanácsot kell megfogadnunk, melyeknek köszönhetően gyakorlatilag nullára redukáljuk a hibalehetőségek arányát. A tökéletes grillezés titkairól Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is gyártó Tamási-Hús Kft. kereskedelemi igazgatója mesélt.

A pácolás rejtelmei

A pácolás aranyszabálya a következő: olajban keverjük el az ízlés szerint kiválasztott fűszereket és savas hozzávalókat, majd ebben a pácban hagyjuk állni a húsokat 2-6 órán át. Minél több ideig pácolunk, annál jobban érnek be az ízek, ugyanakkor a halaknál és a zöldségeknél fél óra is megteszi a hatását. A húspácokba szinte mindig ajánlott valamilyen krémes és/vagy savas állagú adalékot is hozzáadni, így például balzsamecetet, mustárt vagy paradicsompürét; a halak esetében pedig a recept elengedhetetlen hozzávalója a citrom.

Jó, de mégis mit pácoljunk?

A válasz röviden: nagyjából bármit, amihez kedvünk támad. Kovács Péter szerint a húsok és a halak mellett bátran nyúlhatunk zöldségekhez (gomba, paprika, cukkíni, padlizsán, burgonya, paradicsom, kukorica, hagymafélék) és gyümölcsökhöz is (alma, körte, barack, vagy akár a plantain, azaz a főzőbanán). A húsokhoz visszatérve, ami nagyon fontos, hogy csak akkor sózzuk meg őket, mielőtt közvetlenül a lángra helyeznénk azokat: a só ugyanis megköti a nedvességet és oda a szaftos állag. Most pedig jöjjön a Gierlinger tuti tippje! A szeletelt bacon remek grillezni való, amit nagyon sokoldalúan fel lehet használni, salátákhoz, grillszendvicsekhez, illetve más húsokhoz is passzol.

A grillezés előtti utolsó lépések

Amire azonban érdemes odafigyelni, hogyha például a hússzeleteket túl vastagra vágtuk, akkor nagy valószínűséggel nem sülnek át, és idővel a külső rétegük megég, fogyaszthatatlanok lesznek. Tehát igyekezzünk hasonló méretű darabokat egyszerre kisütni, és a sütési időt a forgatással kitolhatjuk egészen addig, amíg a vastagabb darabok is tökéletesen átsülnek. Amennyiben fanyársakat használunk, akkor ezeket a sütés előtt legalább fél órával áztassuk vízbe. A grillrácsot kenjük meg olajjal vagy dörzsöljük át szalonnával, mielőtt feltesszük a tűzre és rákerül a hús. Így kevésbé fog rátapadni a grillezett étel és jobb íze is lesz a fogásnak.

JÓL JÖNNE 3,3 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 3 300 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 70 324 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,61%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 71 484 forintos törlesztőt (THM 11,39%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A sütésen múlik sok minden

A szakértő szerint, ha a korábbi lépéseket kipipáltuk, akkor a munka dandárját már elvégeztük, de a sütés fontossága felett természetesen nem lehet szemet hunyni. A hússzeleteket ne forgassuk folyamatosan, elég csak egyszer-kétszer, sőt szurkálni, nyomkodni szintén nem érdemes, mert attól kiszáradnak, így inkább használjunk lapátot vagy csipeszt ezekhez a folyamatokhoz. Tapintással megállapítható, hogy a hús megsült-e már: a húst a legvastagabb részén nyomjuk meg, ha már ruganyosnak érezzük, akkor átsült. Végül, de nem utolsó sorban: túl sok alapanyagot egyszerre ne tegyünk a grillre, mert akkor nem sülni, hanem párolódni fognak.

A jó grillnek az is a titka, hogy bátran kísérletezzünk a különböző pácokkal, amíg meg nem találjuk a kedvenc pác-hús kombinációnkat. A baconos és grill virslikkel pedig sosem lövünk mellé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Temérdek magyar él óriási tévhitben: azt hiszik, olcsón vásárolnak, pedig így sokkal jobban megérné

"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.

Megelégelték a fővárost, a Mátrába költöztek: lesajnált csodakertet próbál megmenteni a fiatal pár

Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?

Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. június 9. hétfő
Félix
24. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. június 9. 18:06