A bicskei gyermekotthon volt igazgatójának kilenc áldozata kapott kártérítést, több tízmilliós összegekről van szó.
A grillezést túlzás nélkül mindenki szereti, hiszen amellett, hogy megannyi receptúra és elkészítési mód áll a rendelkezésünkre, szűk családi körben vagy akár egy nagyobb baráti összejövetelen egyaránt telitalálat lehet. Ezzel együtt több olyan részletre kell odafigyelni az előkészületek és a sütés közben is, ami akár buktatója is lehet a grillpartiknak. Alább összegyűjtöttük, mit kell leginkább szem előtt tartani, ha zöldséget, gyümölcsöket, húsféléket szeretnénk elkészíteni a grillrácson.
A grillezést sokan alighanem a legegyszerűbb konyhai műveletek között tartják számon és valóban nem nagy ördöngösség. Nemcsak nyáron, hanem a hidegebb hónapokban is egyre népszerűbb, mégis kellő odafigyelésre van szükségünk, hogy ne csak egy „valahogy” megsült ételt helyezhessünk végeredményként a tányérokra, hanem egy olyan finomságot, amitől mindenki elégedetten csettint majd az asztalnál.
Ahhoz, hogy tényleg átütő sikert érjünk el, mindössze néhány tanácsot kell megfogadnunk, melyeknek köszönhetően gyakorlatilag nullára redukáljuk a hibalehetőségek arányát. A tökéletes grillezés titkairól Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is gyártó Tamási-Hús Kft. kereskedelemi igazgatója mesélt.
A pácolás rejtelmei
A pácolás aranyszabálya a következő: olajban keverjük el az ízlés szerint kiválasztott fűszereket és savas hozzávalókat, majd ebben a pácban hagyjuk állni a húsokat 2-6 órán át. Minél több ideig pácolunk, annál jobban érnek be az ízek, ugyanakkor a halaknál és a zöldségeknél fél óra is megteszi a hatását. A húspácokba szinte mindig ajánlott valamilyen krémes és/vagy savas állagú adalékot is hozzáadni, így például balzsamecetet, mustárt vagy paradicsompürét; a halak esetében pedig a recept elengedhetetlen hozzávalója a citrom.
Jó, de mégis mit pácoljunk?
A válasz röviden: nagyjából bármit, amihez kedvünk támad. Kovács Péter szerint a húsok és a halak mellett bátran nyúlhatunk zöldségekhez (gomba, paprika, cukkíni, padlizsán, burgonya, paradicsom, kukorica, hagymafélék) és gyümölcsökhöz is (alma, körte, barack, vagy akár a plantain, azaz a főzőbanán). A húsokhoz visszatérve, ami nagyon fontos, hogy csak akkor sózzuk meg őket, mielőtt közvetlenül a lángra helyeznénk azokat: a só ugyanis megköti a nedvességet és oda a szaftos állag. Most pedig jöjjön a Gierlinger tuti tippje! A szeletelt bacon remek grillezni való, amit nagyon sokoldalúan fel lehet használni, salátákhoz, grillszendvicsekhez, illetve más húsokhoz is passzol.
A grillezés előtti utolsó lépések
Amire azonban érdemes odafigyelni, hogyha például a hússzeleteket túl vastagra vágtuk, akkor nagy valószínűséggel nem sülnek át, és idővel a külső rétegük megég, fogyaszthatatlanok lesznek. Tehát igyekezzünk hasonló méretű darabokat egyszerre kisütni, és a sütési időt a forgatással kitolhatjuk egészen addig, amíg a vastagabb darabok is tökéletesen átsülnek. Amennyiben fanyársakat használunk, akkor ezeket a sütés előtt legalább fél órával áztassuk vízbe. A grillrácsot kenjük meg olajjal vagy dörzsöljük át szalonnával, mielőtt feltesszük a tűzre és rákerül a hús. Így kevésbé fog rátapadni a grillezett étel és jobb íze is lesz a fogásnak.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
A sütésen múlik sok minden
A szakértő szerint, ha a korábbi lépéseket kipipáltuk, akkor a munka dandárját már elvégeztük, de a sütés fontossága felett természetesen nem lehet szemet hunyni. A hússzeleteket ne forgassuk folyamatosan, elég csak egyszer-kétszer, sőt szurkálni, nyomkodni szintén nem érdemes, mert attól kiszáradnak, így inkább használjunk lapátot vagy csipeszt ezekhez a folyamatokhoz. Tapintással megállapítható, hogy a hús megsült-e már: a húst a legvastagabb részén nyomjuk meg, ha már ruganyosnak érezzük, akkor átsült. Végül, de nem utolsó sorban: túl sok alapanyagot egyszerre ne tegyünk a grillre, mert akkor nem sülni, hanem párolódni fognak.
A jó grillnek az is a titka, hogy bátran kísérletezzünk a különböző pácokkal, amíg meg nem találjuk a kedvenc pác-hús kombinációnkat. A baconos és grill virslikkel pedig sosem lövünk mellé.
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- Vonatbeleset Németországban két sérülttel
- Eb-züstérmes a Szabó Bence, Furkó Kálmán könnyűsúlyú kettes
- A Fidesz budapesti polgármesterjelöltjéről kérdezi a belügyminisztert a DK
- Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?
- Így kampányolt Budapesten Orbán Viktor - fotók
- Halálos dróntámadás érte a Khor Mort