-2 °C Budapest
show room display with variation of choices on type of tiles

Kifakadt a dúsgazdag Polgár Árpi: hiába matekoznak, ez fájdalmas kiadás lesz

2022. január 5. 19:02

Csak úgy röpültek a dollárok a Polgár családnál, akik floridai otthonukat újítanák fel. Tünde nem győzte visszafogni férjét, hiszen csak úgy, mint hazánkban, a tengerentúlon is elszabadultak az anyagárak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Polgár Árpádék egyik amerikai házuk felújításába kezdtek. A floridai ingatlanra teljes felújítás vár,  a fürdőszobától kezdve a padlón át, 150 négyzetméterre keresnek burkolatot.

Márvány, bambusz, onix kő- csak pár azokból a luxus anyagokból, amelyet a házaspár választ otthonukhoz. Bár gondolnánk, hogy a nem valódi fából készült burkoló lapok olcsóbbak, itt is meglepetés várhat minket, ugyanis szinte ugyanolyan drága a laminált padlólap, mint az igazi fa. Ráadásul az anyaghiány miatt a házaspárnak nem csak az árat kell figyelnie, hanem azt is, hogy elérhető-e a kiválasztott burkolólap abban a mennyiségben, amennyiben szükség van rá.

Ehhez pedig még jön a munkadíj is, hiszen szakember szükséges ahhoz, hogy a padlót szakszerűen le tudják tenni. Míg átlagosan 6-8 dollár négyzetlábanként (ami 0,92 négyzetméternek felel meg) a munkadíj. A házaspár egy olyan csapatot kért fel a munkára, akikkel már dolgoztak együtt, ők pedig már 4 dollárért (nagyjából 1200 forint) elvállalták a feladatot, hiszen a már meglévő burkolatra kerül majd fel a padló, nagy területen, ami kicsit csökkent a költségeken.

Nem csak Amerikában durvák az árak

Korábban lapunknak Keith Riddle, a VELUX értékesítési és marketing elnöke kifejtette, hogy az építőipari alapanyagárak drasztikusan emelkednek, Magyarországon is, ezt az emelkedést pedig a világjárvány idézte elő. Csak a fa ára egyes helyeken mintegy 300 százalékos növekedésen is átment a világban, ez a jelenség mindenhol észrevehető.

Ha belegondolunk abba, hogy a modern gazdaságok egyik alappillére a szolgálgatói szektor, akkor könnyű belátni, hogy a járvány ezt rövid-hosszabb időre teljesen leállította a különböző erős lezárásokkal. Sokan éppen ezért az itt el nem költött pénzüket elkezdték például az épületeikbe fordítani, felújítani. A probléma viszont az volt, hogy a kínálati oldal nem volt képes kielégíteni a keresletet, ezért az árak elkezdtek drasztikusan emelkedni. 

- mondta lapunknak Keith Riddle, aki kiemelte, hogy az árak alakulása attól is függ, hogy milyenek egyes országok építkezési tradíciói. Az USA-ban például sokkal több fát használnak, mint Európában, éppen ezért az építkezési költségek, a fa drágulása miatt, ott sokkal nagyobbak voltak, mint nálunk, Európában. A kétszámjegyű áremelkedést erre az évre jósolták. Korábban írtunk róla, hogy bár a keresletben komoly hullámzások voltak az elmúlt hónapokban, összességében jövőre is áremelkedés várható az építőipari alapanyagok piacán. Az előállítási költségeket jelentős mértékben növeli az energia és a fuvarozás drágulása, ráadásul az alap- és nyersanyagpiaci árak az első fél évben tapasztalt magas szinten stabilizálódtak, így a gyártók több terméküknél (épületgépészeti berendezések, szálas hőszigetelő anyagok) 10-20 százalékos áremelésre kényszerülnek 2022-ben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?