Loft conversion in Victorian Terrace house in Bristol, Mid Project, Part 1 of Sequence

Kétszámjegyű áremelés várható 2022-ben az építőiparban: elkerülhetetlen a drasztikus drágulás

2021. december 20. 16:34

Ne legyenek kétségeink, bár a keresletben komoly hullámzások voltak az elmúlt hónapokban, összességében jövőre is áremelkedés várható az építőipari alapanyagok piacán. Az előállítási költségeket jelentős mértékben növeli az energia és a fuvarozás drágulása, ráadásul az alap- és nyersanyagpiaci árak az első fél évben tapasztalt magas szinten stabilizálódtak, így a gyártók több terméküknél (épületgépészeti berendezések, szálas hőszigetelő anyagok) 10-20 százalékos áremelésre kényszerülnek 2022-ben. Ha már drágábban építkezünk, ez tehetjük okosabban is, mert van megoldás.

Az áremelkedés minden szakmai előrejelzés szerint megállíthatatlannak tűnik, éppen ezért kulcsfontosságú a hatékonyság növelése, amelyben a tervezési, kivitelezési, üzemeltetési folyamatok digitalizációja komoly segítséget jelent az iparág szereplőinek, akik a piacon elérhető szoftverek használatának köszönhetően időt és pénzt takaríthatnak meg - közölte a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ).

A tendenciák egyértelműek. A szövetség emlékeztetett arra, hogy a versenypiaci földgázár mintegy négyszeresére, a villamos energia ára pedig két és félszeresére nőtt az év elejéhez képest, miközben például az égetett kerámia és tégla termékeknél, a szálas hőszigetelőanyagoknál az energia teszi ki a gyártási költségek 40-50 százalékát.  A fuvardíjak csak az Európai Unión belül 20-30 százalékkal nőttek az idén.

A vegyipari és műanyagipari összetevők beszerzési árai az első félévi magas szinteken stabilizálódtak, ráadásul az üvegért, a pvc-ért és az EPS alapanyagért többet kell a gyártóknak fizetniük, mint tavasszal.   A szövetség tagjainak harmadik negyedéves összesítése szerint az égetett kerámia, tégla- és cseréptermékek árai idén eddig jellemzően az inflációnak megfelelő vagy annál kisebb mértékben változtak, azonban januártól várhatóan átlagosan 9-10 százalékkal megugranak. A MÉASZ előrejelzése szerint az építőanyagok és építési termékek széles körénél lesz elkerülhetetlen a többletköltségek beépítése a végtermékek áraiba, ami árucsoportonként változó, összességében 10-20 százalék közötti áremelkedést kényszerít ki 2022-től.

A szakmai szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a kapacitásbővítéseken túl a magyarországi építőanyaggyártók az elmúlt években számos energiahatékonysági beruházást hajtottak végre, de a jelenlegi helyzet különösen az energiaigényes termékek gyártóit sarkallja arra, hogy –lehetőség szerint állami segítséggel– további technológiai fejlesztésekkel is csökkentsék a piaci kitettséget. Ha ellensúlyozni akarják a drágulás hatásait, a tervezőknek, kivitelezőknek, üzemeltetőknek is lépniük kell, a kézenfekvő megoldás a digitalizáció.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem