2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

GYED kalkulátor 2020: Mutatjuk, mit mutat a GYED extra kalkulátor 2020 év értékeire


Mennyi szabadság jár GYED után kalkulátor programok szerint? A GYED kalkulátor 2020 segít eligazodni: ennyi a GYED összege a GYED extra kalkulátor által kiszámolt értékek szerint.

A GYED extra kalkulátor 2020 megmutatja, hogy a GYED melyik típusára milyen feltételek vonatkoznak, illetve mennyi lesz a GYED összege. A GYED extra kalkulátor 2020 év értékeinek alapján számolja ki, hogy kinek, milyen havi összeg jár és milyen hosszú időintervallumon keresztül vehetjük azokat igénybe. Cikkünkben megválaszoljuk a GYED kalkulátor 2020 működésével kapcsolatos gyakori kérdéseket és leírjuk, pontosan mennyi a GYED összege!

Mi a GYED jelentése?

A GYES, a CSED és a GYED mind családtámogatások, amely a gyermekvállalást ösztönzik és a szülőket segítik kisgyermekeik nevelésében, ám sokan összekeverik őket. A GYES (gyermekgondozást segítő ellátás) egy mindenkinek alanyi jogon járó, egyenlő értékű szociális juttatás, a GYED (gyermekgondozási díj) pedig egy olyan nem-szociális alapú juttatás, amely TB jogviszonyunkhoz, vagy nappali tagozatos egyetemi tanulmányaink végzéséhez van kötve. A GYED-et a CSED (csecsemőgondozási díj) lejárta után (féléves kor) vehetjük igénybe, ami a gyermek 2. életévének betöltéséig tart, ikergyermekek esetén pedig +1 évvel hosszabbodik meg.

Mivel számol a GYED extra kalkulátor 2020?

A GYED extra 2020 egy olyan csomagot jelent, ami magában foglalja a sima, szülői GYED követelményeit és juttatásait különböző kiegészítésekkel, amelyek a következők:

 • bővített GYED ikrek esetén: a GYED időtartalma +1 évvel automatikusan meghosszabbodik;
 • diplomás GYED kezdő fiataloknak: olyan szülő igényelheti, aki felsőoktatási intézmény nappali tagozatára jár, vagy tanulmányait 1 éven belül fejezte be;
 • több ellátás folyósítása egyszerre: két különböző korú kisgyermek egyidejűleg tartó nevelése esetén duplán jár a GYED;
 • nevelőszülői és nagyszülői GYED: 2020-tól a nevelőszülők, nagyszülők is igényt formálhatnak a GYED összegére;
 • GYED melletti munkavégzés: a gyermek 6 hónapos korától kezdve a szülő a GYED mellett korlátlan időtartamban végezhet munkát, ám a nagyszülő csak akkor folytathat kereső tevékenységet, ha otthon végzi azt.

GYED extra kalkulátor: mennyi a GYED 2020 összege?

A GYED és a nagyszülői GYED összege:

A korábban szerzett jövedelmünk napi egységre lebontott összegének 70%-a, amely maximum a minimálbér duplájának 70%-a lehet.

 • A bruttó minimálbér 2020 összege: 161.000 Ft/hó
 • A bruttó minimálbér 2020 duplájának 70%-a: 225.400 Ft/hó

A diplomás GYED összege:

Felsőoktatási alapszakos képzésben, felsőoktatási szakképzésben, szakirányú továbbképzésen résztvevő szülő esetében a GYED összege a minimálbér 70%-a. Mesterképzésen, osztatlan képzésen, doktori képzésen résztvevő személy esetében a GYED összege a garantált bérminimum 70%-a.

 • A bruttó minimálbér 2020 70%-a: 112.700 Ft/hó
 • A bruttó garantált bérminimum 2020 összege: 210.600 Ft/hó
 • A bruttó garantált bérminimum 2020 70%-a: 140.420 Ft/hó

A nevelőszülői GYED összege:

A nevelőszülői jogviszonyban megállapított GYED összege a minimálbér 55%-a, kivéve, ha a nevelőszülői jogviszony mellett más biztosítási jogviszonyban is áll, akkor marad a fent leírt 70%

 • A bruttó minimálbér 2020 55%-a: 88.550 Ft/hó

Mennyi szabadság jár GYED után kalkulátor programunk szerint?

Egy gyermek születése esetén az anyának és az apának egyaránt jár a szülési szabadság, amelyet a szülés utáni 2 hónapban válthatnak be, mint nem időarányos pótszabadság. 1 gyermek után +5 nap jár, míg ikrek esetében +7 nap jár. A Munka törvénykönyve a 16 évesnél fiatalabb gyermek esetén engedélyez pótnapokat is, ami ezekben az esetekben:

 • 1 gyermeknél +2 nap;
 • 2 gyermeknél +4 nap;
 • 2-nél több gyermek esetén összesen +7 nap;
 • fogyatékkal élő gyermek nevelése esetén az alap, gyermekekre vonatkozó pótszabadság +2 nap.

A GYED szabadság kalkulátor 2020 figyelembe veszi a felhalmozódott szabadságot is: ez a szülési szabadságból és a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első 6 hónapja alapján kiszámított szabadságból áll. Ezeket a szabadságokat a munkáltató a fizetés nélküli szabadság megszűnésétől kezdve, 60 napon belül ki kell, hogy adja.

A GYED adózása

A GYED is jövedelemnek számít, így 15% SZJA és 10% nyugdíjjáradék levonása történik meg.

Címlapkép: Getty Images

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk