14 °C Budapest

Mennyi a gyes összege 2020 során? Mennyit változott a GYES összege az elmúlt években?

2020. október 24. 11:00

Mennyi a GYES összege 2020 során? Mennyi a gyes összege 2019 évéhez képest, változott-e a GYES 2020 összege idén? A GYES összege mennyi, hány gyerek után?

A GYES összege minden család esetében fontos kérdés. Mennyi a GYES összege, ki veheti igénybe, hány gyermekre mekkora a GYES összege és a gyermekek hány éves koráig jár? Mi a helyzet a beteg és a fogyatékkal élő gyermekekkel, hogyan változik a GYES összege ebben az esetben? Cikkünkben bemutatjuk, pontosan mi a GYES, és hogy mennyi a GYES 2020 összege, illetve hogyan változott a GYES összege az elmúlt évek során!

Mi a GYES és kinek jár a GYES összege?

A Gyermekgondozást Segítő Ellátás, röviden GYES, egy olyan, havi rendszerességgel folyósított támogatás, amelyet a szülő, annak élettársa (akivel legalább 1 éve, hivatalosan élnek együtt), az örökbefogadó szülő, a gyám és a nagyszülő (csak, ha a gyermek betöltötte 1. életévét) vehet igénybe a vele egy háztartásban élő, általa nevelt gyermekre, akivel életvitelszerűen együtt él. A GYES összege mellett a szülő csak akkor folytathat kereső tevékenységet, ha a gyermek betöltötte a féléves kort. Egy gyermek után csak az egyik nevelő személy jogosult az ellátásra! A GYES összege igénybe vehető más családtámogatásokkal, CSED-del, GYED-del együtt is. A GYES összege egyszerűen megigényelhető személyesen, a kormányablakokban, postai úton, illetve elektronikus ügyintézés keretei között is.

Mikor jár a GYES összege?

  • A gyermek születésétől annak 3. életévének betöltéséig, kivéve, ha a nagyszülő igényli, ugyanis akkor az 1. betöltött életévtől a 3.-ig;
  • ikergyermekeknél a gyerekek tankötelessé válásának évének végéig jár, mindkét gyermekre;
  • tartósan fogyatékos, illetve beteg gyermek esetén a gyermek 10. évének betöltéséig.

Mikor nem jár a GYES összege?

  • Nem jár a GYES összege, ha a gyermek 0.5 évnél fiatalabb és nappali ellátást biztosító intézményben (bölcsődében) van elhelyezve;
  • ha a GYES-t megigénylő szülő a gyermek féléves kora előtt visszatér dolgozni;
  • nem jár a GYES összege annak a szülőnek, aki börtönben van;
  • annak a szülőnek, akitől a gyámügy ideiglenesen elvette gyerekét / átmenetileg vagy tartósan nevelésbe vette a gyermekét, vagy 30 napot meghaladóan szociális intézményben helyezték el.

Munka a GYES összege mellett

A GYES összege akkor jár, ha a szülő nem dolgozik, míg a gyermek a 0,5. életévét be nem tölti, ám onnantól korlátlan mennyiségben folytathat kereső tevékenységet. Nagyszülői GYES esetében a gyermek 3. életévétől, maximum heti 30 órában dolgozhat a támogatást igénybe vevő fél, kivéve, ha otthoni munkavégzésről van szó, ugyanis akkor nincs korlátozás. Az örökbe fogadó szülő a gyermek 3. (súlyosan beteg vagy fogyatékos gyermeknél 10.) évéig a GYES összege mellett maximum 30 órát dolgozhat.

Mennyi a GYES összege 2020 során?

A GYES 2020 összege egységesen mindenkinek, minden gyermekre vonatkozóan 28.500 Ft / hó, amelyet minden hónap 10. napjáig kiutalnak a gyermek azon szülőjének, aki igénybe vette a támogatást.

A korábbi évek kérdései

  • Mennyi a gyes összege 2016 évben? - 28.500 Ft
  • Mennyi a gyes összege 2017 évben? - 28.500 Ft
  • Mennyi a gyes összege 2018 évben? - 28.500 Ft
  • Mennyi a gyes összege 2019 évben? - 28.500 Ft

Tehát: a GYES összege az elmúlt években (2008 óta) változatlanul 28.500 Ft maradt, amely minden gyermekre egyformán jár 3 éves koráig, kivéve a beteg, vagy súlyos fogyatékosságban szenvedő gyermekeknél, ahol a korhatár 10 év.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem