Hiába terjednek a füstérzékelők, az otthonok valódi tűzbiztonsága továbbra is sok kívánnivalót hagy maga után.
A grillszezonban érdemes a húsok mellett zöldségeket és gyümölcsöket is a rácsra tenni, amelyek nemcsak változatosabbá teszik az étkezést, hanem számos egészségügyi előnnyel is járnak - közölte az Everyday Health. Sokan vannak, akik a javasoltnál több húst és kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak - főként grillezéskor. Pedig a kutatások szerint a friss növényi élelmiszerek hiánya jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A grillezés kiváló lehetőség arra, hogy több zöldséget és gyümölcsöt építsünk be étrendünkbe.
Marisa Moore dietetikus azt javasolja, hogy a húst ne a főszereplőnek tekintsük, a nyársakon, rácson a hús mellett legyen több zöldség is, mint cukkini, paprika, hagyma és gomba. Adunk néhány tippet, mely zöldségek, vagy épp gyümölcsök isteniek grillezve. Próbáld ki, utána el sem tudod majd képzelni a grillezést nélkülük.
Az avokádó grillezve füstös ízt kap, miközben megőrzi krémes állagát. Szívbarát egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni az LDL koleszterint és növelni a HDL koleszterint. Grillezéshez vágjuk félbe, távolítsuk el a magot, csepegtessünk rá olívaolajat, majd helyezzük a rácsra héjával lefelé.
A cukkini nyáron bőségesen terem, és grillezve sokféleképpen felhasználható: zöldséges nyársakhoz, salátákhoz vagy szendvicsekhez. Bár nem a legtáplálóbb zöldség, magas víztartalma miatt kalóriaszegény, és jó A-vitamin forrás.
A kaliforniai paprika valójában gyümölcs, és kiváló C-vitamin forrás, bár a grillezés hője csökkentheti ennek mennyiségét. A piros paprika általában édesebb és több C-vitamint tartalmaz, mint a narancssárga, de mindegyik típus gazdag béta-karotinban, káliumban, folsavban és rostban.
Az okra Magyarországon nem annyira ismert, de egyre több helyen bukkan fel, lehet megvenni. Grillezve füstös ízt kap, és ha egészben készítjük, elkerülhető a nyálkás állag. Jó C-vitamin és folsav forrás, valamint oldható rostokat és magnéziumot tartalmaz. Az oldható rostok különösen fontosak a koleszterinszint csökkentésében és a szívbetegségek kockázatának mérséklésében.
A paradicsom nyáron a legízletesebb, és a grillezés új ízeket hoz ki belőle, valamint fokozza a likopin felszívódását. Ez az antioxidáns gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
A gomba kiváló húshelyettesítő, különösen a portobello változat. A gombák rostban gazdagok, alacsony zsírtartalmúak, és az umami ízt adják az ételeknek. A húsokkal keverve (például darált húshoz 50%-ban gombát adva) csökkenthető a húsfogyasztás, miközben az étel nedvesebb és rostban gazdagabb lesz.
A kukorica már eleve népszerű nyári étel, és jó rostforrás, valamint két olyan antioxidánst tartalmaz – luteint és zeaxantint – amelyek a szemegészséghez kapcsolódnak. Mi magyarok többnyire főzve fogasztjuk, de érdemes grillezve is kipróbálni: vajjal, chimichurri szósszal vagy pestóval ízesíthetjük.
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
A vöröshagyma grillezve különösen édessé válik, és gazdag antioxidánsokban. A kutatások szerint a hagyma külső rétegei tartalmazzák a legtöbb antioxidánst, és a rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázatát.
Meglepő lehet, de a barack nem csak pitében finom – grillezve is kiváló. A friss barackot érdemes félbevágni a mag körül, és így grillezni. Oldható és oldhatatlan rostokban gazdag, amelyek támogatják az emésztést és enyhítik a székrekedést.
Az ananász remekül illik a grillezett ételekhez, akár nyársakon, akár marinádban. Egy maréknyi ananászkocka a napi C-vitamin szükséglet több mint 100%-át biztosítja.
A nyers kókusz is grillezhető, rostban gazdag – két darab (kb. 5x6 cm) 8 g rostot tartalmaz. Magas zsírtartalma miatt érdemes mértékkel fogyasztani.
A görögdinnye 92% vizet tartalmaz, így kiválóan hidratál a forró napokon. Emellett jó káliumforrás is – két szelet (a dinnye kb. 1/8-a) 640 mg káliumot tartalmaz. A dinnyét nagyon rövid ideig érdemes a grillre tenni.
A spárga sem csak párolva jó, hanem grillezve is: kiváló K-vitamin forrás – három nagy spárgaszár 25 mikrogramm K-vitamint tartalmaz. A K-vitamin felelős a véralvadáshoz és csontépítéshez szükséges fehérjék előállításáért.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Másokért tenni? A Lidl-nél igazán megéri!
A diszkontlánc ünnepi összefogásra hívja vásárlóit, hogy három partnerszervezetével összefogva támogassa a hátrányos helyzetű gyermekek karácsonyát.
-
4,8 százalékos kamatot biztosít a Gránit Bank új prémium bankszámlája (x)
A napi kamatjóváírás miatt az EBKM 4,92 százalék.
-
3,5%-os kamatozású hitellel segíti a tudatos otthontervezést a Fundamenta megújult lakásszámlája (THM: 5,04–5,31%) (x)
Frissítette egyik legnépszerűbb termékét, az Otthontervező Lakásszámlát a Fundamenta, azzal a céllal, hogy még inkább megkönnyítse ügyfelei számára lakáscéljaik elérését.
-
A stílus maga az ember - már karkötővel és gyűrűvel is fizethetnek a Gránit Bank ügyfelei (x)
A Gránit Bank most azon ügyfeleinek, akiknek az ajánlására két további ügyfél számlát nyit a banknál december 19-ig, díjmentesen biztosít digitális fizetésre alkalmas karkötőt.








