6 °C Budapest
Grilled meat, sausages and mushrooms. B-B-Q. Food in nature. Cooking food on the grill. Picnic. Holiday in nature.

Így grillezd a zöldséged a hosszú hétvégén: ezt tűzd a nyársra, dobd a rácsra, mert isteni

2025. április 30. 21:02

A grillszezonban érdemes a húsok mellett zöldségeket és gyümölcsöket is a rácsra tenni, amelyek nemcsak változatosabbá teszik az étkezést, hanem számos egészségügyi előnnyel is járnak - közölte az Everyday Health. Sokan vannak, akik a javasoltnál több húst és kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak - főként grillezéskor. Pedig a kutatások szerint a friss növényi élelmiszerek hiánya jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A grillezés kiváló lehetőség arra, hogy több zöldséget és gyümölcsöt építsünk be étrendünkbe.

Marisa Moore dietetikus azt javasolja, hogy a húst ne a főszereplőnek tekintsük, a nyársakon, rácson a hús mellett legyen több zöldség is, mint cukkini, paprika, hagyma és gomba. Adunk néhány tippet, mely zöldségek, vagy épp gyümölcsök isteniek grillezve. Próbáld ki, utána el sem tudod majd képzelni a grillezést nélkülük.

Az avokádó grillezve füstös ízt kap, miközben megőrzi krémes állagát. Szívbarát egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni az LDL koleszterint és növelni a HDL koleszterint. Grillezéshez vágjuk félbe, távolítsuk el a magot, csepegtessünk rá olívaolajat, majd helyezzük a rácsra héjával lefelé.

A cukkini nyáron bőségesen terem, és grillezve sokféleképpen felhasználható: zöldséges nyársakhoz, salátákhoz vagy szendvicsekhez. Bár nem a legtáplálóbb zöldség, magas víztartalma miatt kalóriaszegény, és jó A-vitamin forrás.

A kaliforniai paprika valójában gyümölcs, és kiváló C-vitamin forrás, bár a grillezés hője csökkentheti ennek mennyiségét. A piros paprika általában édesebb és több C-vitamint tartalmaz, mint a narancssárga, de mindegyik típus gazdag béta-karotinban, káliumban, folsavban és rostban.

Az okra Magyarországon nem annyira ismert, de egyre több helyen bukkan fel, lehet megvenni. Grillezve füstös ízt kap, és ha egészben készítjük, elkerülhető a nyálkás állag. Jó C-vitamin és folsav forrás, valamint oldható rostokat és magnéziumot tartalmaz. Az oldható rostok különösen fontosak a koleszterinszint csökkentésében és a szívbetegségek kockázatának mérséklésében.

A paradicsom nyáron a legízletesebb, és a grillezés új ízeket hoz ki belőle, valamint fokozza a likopin felszívódását. Ez az antioxidáns gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

A gomba kiváló húshelyettesítő, különösen a portobello változat. A gombák rostban gazdagok, alacsony zsírtartalmúak, és az umami ízt adják az ételeknek. A húsokkal keverve (például darált húshoz 50%-ban gombát adva) csökkenthető a húsfogyasztás, miközben az étel nedvesebb és rostban gazdagabb lesz.

A kukorica már eleve népszerű nyári étel, és jó rostforrás, valamint két olyan antioxidánst tartalmaz – luteint és zeaxantint – amelyek a szemegészséghez kapcsolódnak. Mi magyarok többnyire főzve fogasztjuk, de érdemes grillezve is kipróbálni: vajjal, chimichurri szósszal vagy pestóval ízesíthetjük.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 000 000 forintot 20 éves futamidőre már 6,89 százalékos THM-el, havi 150 768 Ft forintos törlesztővel fel lehet venni az ERSTE Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,89% a THM, míg a MagNet Banknál 7,03%; a Raiffeisen Banknál 7,22%, az UniCredit banknál pedig 7,29%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vöröshagyma grillezve különösen édessé válik, és gazdag antioxidánsokban. A kutatások szerint a hagyma külső rétegei tartalmazzák a legtöbb antioxidánst, és a rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázatát.

Meglepő lehet, de a barack nem csak pitében finom – grillezve is kiváló. A friss barackot érdemes félbevágni a mag körül, és így grillezni. Oldható és oldhatatlan rostokban gazdag, amelyek támogatják az emésztést és enyhítik a székrekedést.

Az ananász remekül illik a grillezett ételekhez, akár nyársakon, akár marinádban. Egy maréknyi ananászkocka a napi C-vitamin szükséglet több mint 100%-át biztosítja.

A nyers kókusz is grillezhető, rostban gazdag – két darab (kb. 5x6 cm) 8 g rostot tartalmaz. Magas zsírtartalma miatt érdemes mértékkel fogyasztani.

A görögdinnye 92% vizet tartalmaz, így kiválóan hidratál a forró napokon. Emellett jó káliumforrás is – két szelet (a dinnye kb. 1/8-a) 640 mg káliumot tartalmaz. A dinnyét nagyon rövid ideig érdemes a grillre tenni.

A spárga sem csak párolva jó, hanem grillezve is: kiváló K-vitamin forrás – három nagy spárgaszár 25 mikrogramm K-vitamint tartalmaz. A K-vitamin felelős a véralvadáshoz és csontépítéshez szükséges fehérjék előállításáért.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 11. csütörtök
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?