Ijesztő gombafajt fedeztek fel: az agyat támadja, zombivá változatja az élőlényeket
Egy gomba úgy manipulálja a pókokat, hogy saját spóráinak terjedését segítse elő a barlangrendszerekben.
Egy gomba úgy manipulálja a pókokat, hogy saját spóráinak terjedését segítse elő a barlangrendszerekben.
Télen sem kell lemondani a gombászásról, de mit, mikor gyűjthetünk? Hogyan használhatjuk fel a téli gombákat a konyhában? Szakértő segítségével most erre kerestük a választ.
Nagy döggombától, mérges gombától lettek rosszul azok, akik egy zalaegerszegi étteremben szerdán gombalevest fogyasztottak.
Hogyan kell helyesen szárítani a gombát? És valójában mely fajták alkalmasak szárításra? Most kiderül.
A gombászás iránt egyre többen érdeklődnek, szerveződnek erre túracsoportok, online kurzusok, és természetesen hivatalos gombaszakellenőri képzésre is be lehet fizetni.
Az őzlábgomba, a magyar erdők és erdőszélek egyik legismertebb gombafaja, nemcsak hatalmas méretével, de egyedi ízvilágával is felhívja magára a figyelmet.
Kilószámra terem ez a méretes gomba a magyar erdőkben: bárki szedheti, nehéz összekeverni bármilyen mérges gombával – máris mutatjuk, mi mindent főzhetsz belőle!
A koronavírus-járvány után megnőtt az érdeklődés a gombagyűjtés iránt, ami egyre szigorúbb szabályozást vonhat a maga után Svájcban.
Varga Tamás szombathelyi gombásznak nem semmi mázlija volt, ahogy a HelloVidéknek elmesélte, soha ekkora vargányát nem talált még, mint a minap! Az utólagos mérés szerint a méretes kalapos közel 1 kg-ot nyomott.
A gombamérgezési események száma a tízszeresére emelkedett az átlaghoz képest! Nemcsak a mérgező fajok okoznak problémát, hanem a helytelenül elkészített és tárolt ételek is.
Óvatosságra inti a gombaszedőket a Budakeszi Vadaspark. A száraz nyár után a csapadékosabb ősz és az átlag feletti hőmérséklet kedvezett a gombáknak, hogy termőtesteket képezzenek.
A legtöbb gombász rókagombát, vargányát hajt, amiknek ha megnézzük a piaci árát, sokat lehet spórolni.
gomba
Két gyakorlott gombásszal indultunk útnak egy hétköznap reggel. Titkos helyre mentünk, de magunk is meglepődtünk, hogy Szombathelytől 15-20 km-re, az osztrák határ közeli tölgyesben – messze a főúttól is – mint egy lakótelepi parkolóban, sűrűn álltak az autók.
Már nem csak a gasztronómiában, de a kávékultúrában is egyre több szó esik a különlegesebb gombákról, gombaporokról.
Milyen fajtákból készíthetünk kávét? Mennyit fogyasszunk belőlük? Illetve, mennyire számítanak egészségesnek?
Ilyenkor ősszel indul be igazán a gombaszezon, amikor kirajzanak az erdőkbe a hobbigyűjtögetők és a profik is. De melyik a legjobb ehető gomba?
Kedvenc nyári/őszi gombánkat október végéig szedhetjük, éppen ezért, ha még nem éltünk a lehetőséggel, irány az erdő! Vigyázat: ilyenkor ingyen terem, ám a boltokban méregdrága!
Hogy biztosra menjünk, érdemes a gombákat bevizsgáltatnunk egy gombaszakértővel is.
A sárga rókagomba a magyar piacokon is kapható erdei gombák egyik legdrágább fajtája.