Most már hivatalos: ez okozta a zalaegerszegi tömeges ételmérgezést
Nagy döggombától, mérges gombától lettek rosszul azok, akik egy zalaegerszegi étteremben szerdán gombalevest fogyasztottak.
Nagy döggombától, mérges gombától lettek rosszul azok, akik egy zalaegerszegi étteremben szerdán gombalevest fogyasztottak.
Hogyan kell helyesen szárítani a gombát? És valójában mely fajták alkalmasak szárításra? Most kiderül.
A gombászás iránt egyre többen érdeklődnek, szerveződnek erre túracsoportok, online kurzusok, és természetesen hivatalos gombaszakellenőri képzésre is be lehet fizetni.
Az őzlábgomba, a magyar erdők és erdőszélek egyik legismertebb gombafaja, nemcsak hatalmas méretével, de egyedi ízvilágával is felhívja magára a figyelmet.
Kilószámra terem ez a méretes gomba a magyar erdőkben: bárki szedheti, nehéz összekeverni bármilyen mérges gombával – máris mutatjuk, mi mindent főzhetsz belőle!
A koronavírus-járvány után megnőtt az érdeklődés a gombagyűjtés iránt, ami egyre szigorúbb szabályozást vonhat a maga után Svájcban.
Varga Tamás szombathelyi gombásznak nem semmi mázlija volt, ahogy a HelloVidéknek elmesélte, soha ekkora vargányát nem talált még, mint a minap! Az utólagos mérés szerint a méretes kalapos közel 1 kg-ot nyomott.
A gombamérgezési események száma a tízszeresére emelkedett az átlaghoz képest! Nemcsak a mérgező fajok okoznak problémát, hanem a helytelenül elkészített és tárolt ételek is.
Óvatosságra inti a gombaszedőket a Budakeszi Vadaspark. A száraz nyár után a csapadékosabb ősz és az átlag feletti hőmérséklet kedvezett a gombáknak, hogy termőtesteket képezzenek.
A legtöbb gombász rókagombát, vargányát hajt, amiknek ha megnézzük a piaci árát, sokat lehet spórolni.
gomba
Két gyakorlott gombásszal indultunk útnak egy hétköznap reggel. Titkos helyre mentünk, de magunk is meglepődtünk, hogy Szombathelytől 15-20 km-re, az osztrák határ közeli tölgyesben – messze a főúttól is – mint egy lakótelepi parkolóban, sűrűn álltak az autók.
Már nem csak a gasztronómiában, de a kávékultúrában is egyre több szó esik a különlegesebb gombákról, gombaporokról.
Milyen fajtákból készíthetünk kávét? Mennyit fogyasszunk belőlük? Illetve, mennyire számítanak egészségesnek?
Ilyenkor ősszel indul be igazán a gombaszezon, amikor kirajzanak az erdőkbe a hobbigyűjtögetők és a profik is. De melyik a legjobb ehető gomba?
Kedvenc nyári/őszi gombánkat október végéig szedhetjük, éppen ezért, ha még nem éltünk a lehetőséggel, irány az erdő! Vigyázat: ilyenkor ingyen terem, ám a boltokban méregdrága!
Hogy biztosra menjünk, érdemes a gombákat bevizsgáltatnunk egy gombaszakértővel is.
A sárga rókagomba a magyar piacokon is kapható erdei gombák egyik legdrágább fajtája.
A magyar erdők aranyaként is emlegetik a sárga rókagombát, amit nem csak gyűjtögetni nagy élmény. Mutatjuk, hogyan készíts belőle villantós sertésszűz-Wellingtont!
A készpénzhasználat mellett és ellen is lehet észszerű érveket felsorolni – mi most az utóbbiak közül emelnénk ki egyet.