29 °C Budapest
A view from a ship to bright Balaton lake water and a white yacht with a town, forest and mountains at the background on sunny summer day, Hungary.

Kiderült az igazság, amiről kevesen beszélnek: tényleg felvásárolják a Balatont a külföldiek

2024. május 27. 13:04

Minden ötödik lakásvásárló külföldi volt Zala és Somogy megyében a tavalyi utolsó negyedévben. A nem magyar ingatlanvásárlók aránya magasabb volt ezekben a megyékben, mint a pesti belső kerületekben. Budapest egészében és országosan is 10 százalék alatt volt a külföldiek aránya a vásárlók körében.

Minden ötödik lakásvásárló külföldi volt Zala és Somogy megyében a tavalyi utolsó negyedévben a jegybank lakáspiaci jelentése szerint. Mindez egyfelől a Balatonnak tudható be, emellett Zalában közrejátszhatott Ausztria közelsége is.

Zala megyében 2023. negyedik negyedévében az ingatlanvásárlók 21,4 százaléka volt külföldi, ez a legmagasabb érték a 2016 óta vezetett adatsor szerint. Somogyban ugyanekkor 19,4 százalék volt a nem magyar lakásvásárló, ez itt nem a legmagasabb érték, 2023. harmadik negyedévében 20 százalék felett is volt az érték.

Viszonyítási alapként: a tavalyi év utolsó 3 hónapjában összességében országosan 5,9 százaléknyi volt a külföldiek aránya, de még Budapesten is csak 7,6 százalékos. Az MNB kiemelt területként figyeli a pesti belváros (V., VI., VII., VIII., IX. kerületek) adatait is, itt 17,8 százaléknyi volt a nem magyar lakásvásárló a tavalyi utolsó negyedévben - ezen a területen egyébként 2019. végén volt a rekord, akkor 29,2 százalékos volt az arány, azaz gyakorlatilag minden harmadik ingatlant külföldi állampolgárok vásároltak meg.

Stagnálást, árcsökkenést látni a Balatonnál

Korábbi balatoni nyaralókörképünkben a megszólaló szakértők arról beszéltek, stagnálás, egyesek szerit csökkenés figyelhető meg az ingatlanárakban a magyar tengernél. Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője szerint tavaly az északi parton 719 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, míg a déli part saját partszakasszal rendelkező településein 615 ezer Ft/m2-ért lehetett ingatlant vásárolni.

A déli parton stagnálás érezhető, a tavalyi négyzetméterárakkal csaknem megegyező, 616 ezer forintos áron lehetett ingatlanhoz jutni idén, míg az északi part településeinek átlaga szintén enyhe, 1%-os irányárváltozással, 725 ezer forintra emelkedett a használt ingatlanok szegmensében

- ismertette a legfrissebb adataikat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Otthon Centrumnál a 2024 első negyedévében mért adataik alapján azt látják, hogy a Balaton déli partján magasabbak az árak. A déli parti településeken a használt házak átlagos négyzetméterára 547 ezer forint, míg a tó északi partkán és 440 ezer forint.

Az elmúlt évhez képest 10%-kal csökkentek az árak mindkét oldalon, de arra számítunk, hogy az év második felében, Budapesthez hasonlóan, itt is megindul az árak emelkedése

- tették hozzá kérdésünkre.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem