Modern luxury apartments at the redeveloped Millennium Promenade in Bristol

Úgy veszik a budapesti lakásokat a kínaiak és az oroszok, mint a cukrot: azért ez nem semmi, nekik telik rá

2024. május 21. 09:28

A kormány új "vendégbefektetői" programot indít, amely ingatlanvásárlás vagy adományozás cserébe tízéves tartózkodási engedélyt kínál EU-n és EGT-n kívüli állampolgároknak, miközben az ingatlanpiaci trendek és a külföldi vásárlók - különösen a kínai és orosz érdeklődők - aktivitását vizsgálta a Telex.

Az új "vendégbefektetői" program, amely EU-n és EGT-n kívüli állampolgároknak kínál tízéves tartózkodási engedélyt ingatlanvásárlás vagy vagyonkezelő alapítványoknak tett adományok fejében, 2023. július 1-jén veszi kezdetét. Ez a kezdeményezés az önkormányzati és európai parlamenti választásokat követően indul. Az Ingatlan.com és a Duna House elemzőinek segítségével megvizsgálták az EU-n kívüli külföldiek ingatlanvásárlási tendenciáit Magyarországon, különös tekintettel a legaktívabb vásárlókra, a kínai és orosz állampolgárokra.

A Miniszterelnökség éves jelentése szerint 2023-ban az EU-n kívüli külföldiek által benyújtott kérelmek száma 18%-kal nőtt az előző évhez képest. Míg 2022-ben 2981 kérelem érkezett, addig ez az adat még mindig elmarad a koronavírus-járvány előtti időszakban regisztrált több mint 3500 kérelmetől. A legfrissebb adatok alapján a kínai és orosz állampolgárok voltak a legnagyobb vásárlók, előbbiek 647, utóbbiak pedig 223 ingatlant szereztek meg.

Érdekes tendencia figyelhető meg a lap szerint: míg a kínai vevők esetében csökkenés tapasztalható (17%-kal kevesebb vásárlás), addig az oroszoknál növekedés mutatkozik (16%-kal több vásárlás). A legnépszerűbb kerületek között szerepelnek a VI., XIII., és X. kerületek. Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője szerint az Ukrajna elleni orosz inváziót megelőző időszakhoz képest jelentős visszaesés tapasztalható az orosz vevők aktivitásában. A szankciók és korlátok miatt nehezebben jutnak hozzá magyar ingatlanhoz, bár néhányuk mégis képes befektetni luxusingatlanokba.

Az Ingatlan.com statisztikai adatai szerint az érdeklődés dinamikusan változik: míg 2022-ben több orosz érdeklődött, mint kínai, addig 2023-ra tovább növekedett az orosz érdeklődök száma. A vietnámi vevőket is kiemelték, akik jelentős részesedést képviselnek az ingatlanpiacon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Összegezve, bár változnak a trendek és bizonyos nemzetiségek preferenciái, egyértelműen látható, hogy Magyarországon folyamatosan növekszik az EU-n és EGT-n kívüli állampolgárok ingatlan iránti érdeklődése. Az új "vendégbefektetői" program tovább ösztönözheti ezt a tendenciát, amely lehetőséget biztosít külföldieknek arra, hogy hosszú távon Magyarországon maradjanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm