Súlyos dolgok történnek az albérletpiacon: kapkodhatják a magyar lakásvadászok

Súlyos dolgok történnek az albérletpiacon: kapkodhatják a magyar lakásvadászok

2023. november 20. 11:02

A szeptemberi megtorpanást követően októberben 0,4 százalékkal emelkedtek az országos átlagos lakbérek az előző hónaphoz képest, Budapesten pedig 0,9 százalékos drágulás következett be.   

Továbbra is hullámzó teljesítmény jellemzi az albérletpiacot. Októberben az országos átlagos lakbérek 0,4 százalékkal haladták meg az egy hónappal ezelőtti értéket, éves szinten pedig 13 százalékkal kerülnek többe a kiadó lakások. A KSH-ingatlan.com legfrissebb lakbérindexét ismertető elemzésből az is kiderül, hogy november közepére hol, mennyiért lehet kiadó lakást bérelni.

Az elmúlt hónapok adatai alapján elmondható, hogy ingadoznak a bérleti díjak. Nyár óta mérsékelt csökkenésre, stagnálásra és szerény emelkedésre egyaránt volt példa. A bérleti díjak hullámvasutazása részben azzal magyarázható, hogy a mostani árszinteken már nagyon megnézik a bérlők, melyik lakást veszik ki. Havi 10 ezer forintos különbség ugyanis éves szinten már 120 ezer forintos megtakarítást jelent

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzáfűzte: “A mindennapi kiadások éves növekedése miatt az albérletkeresők még körültekintőbben választják ki következő otthonukat, ezért már nem lehet bármilyen lakást bármilyen áron kiadni Budapesten és a nagyvárosokban. Erre utal az is, hogy a kiadó lakások kínálata folyamatosan növekszik, de a legjobb áron elérhető albérletek napok vagy órák alatt gazdára találnak.”

Kínálatbővülés Budapesten

Az ingatlan.com legfrissebb - november harmadik hetére vonatkozó - adatai szerint az országos kínálat felemás képet mutat, Budapesten éves összevetésben 10 százalékkal bővült, így több mint 8500 lakásból válogathattak a bérlőjelöltek, míg a vármegyeszékhelyeken ugyanannyi kiadó lakást hirdetnek, mint tavaly ilyenkor. Utóbbi több mint 2500 lakást jelent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Budapesten az átlagos bérleti díj 240 ezer forint, ami 40 ezer forintos emelkedésnek felel meg éves szinten. A különböző kerületekben 160 ezertől 315 ezer forintig terjednek a bérleti díjak, ez pedig 2500-50 000 forintos növekedést jelent éves szinten. Egyetlen városrészben csökkentek az árak, mégpedig a VII.-ben, ahol 10 ezer forinttal 210 ezer forintra csökkent az átlagos bérleti díj.

A vármegyeszékhelyek közül Veszprémben és Miskolcon tavaly novemberhez képest stagnáltak az árak, így 160 ezer és 100 ezer forintnál tartanak most. A többi nagyvárosban 5-60 ezer forintos drágulás következett be. Novemberben a győri albérletek voltak a legdrágábbak, 190 ezer forintért szerepeltek a kínálatban, utána jön Debrecen és Székesfehérvár 180-180 ezres összeggel. A már említett Miskolc mellett a legolcsóbb nagyvárosok közé sorolható Salgótarján és Békéscsaba, ahol ugyancsak 100 ezer forint az átlagos bérleti díj. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem