20 °C Budapest
Flying, Summer, Sunset, city, drone view

Önerő nélkül is járnak az állami milliók: így juthatnak szinte ingyen lakáshoz a magyar családok

2023. július 19. 10:08

Bár a kormány döntése szerint  2024. január 1-től kivezetik a CSOK-ot, a falusi CSOK-ban egyre nagyobb lehetőség rejlik a magyar családok számára. A növekvő hitelösszegek mellett egyre több olyan házat találni, amiket hirdetőik direkt falusi CSOK kompatibilisen hirdetnek meg a piacon. A Pénzcentrum most utánajárt, hogy milyen otthonhoz juthatnánk most pusztán a támogatási összegekből, illetve hogy egy alacsonyabb összegű hitellel kibővítve, vagy a jövő januárt kivárva mekkora mértékben bővülnek a perspektívái a falura költözőknek.

Brutálisan elszálltak a lakásárak az utóbbi években Magyarországon. Az Eurostat adatai szerint 2015-höz képest 2022 harmadik negyedévében több mint 156 százalékkal emelkedtek hazánkban az ingatlanárak, ami egyedülálló az EU-ban. Ilyen körülmények között pedig nem is csoda, hogy a legtöbben csak hitelből tudták finanszírozni lakáscéljaikat. A gyermeket nevelő, illetve tervező családoknak persze nagy segítséget nyújtottak a különböző állami támogatások, azok racionalizálása után viszont az ő lehetőségeik is jócskán beszűkültek.

Mint ismeretes ugyanis, június végén a kormány drasztikus döntéseket hozott. Az először a június 22-i kormányinfón ismertetett változások értelmében 2024. január 1-től kivezetik a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK), és a továbbiakban csak a falusi CSOK lesz elérhető a vidéki életet választó családok számára. A falusi CSOK esetében viszont  5 millió forint erejéig megmaradt az 5%-os Áfa-kedvezmény, illetve megemelik a támogatás keretösszegét.

A családi otthonteremtési kedvezményből házat vásárolni szándékozó családok számára tehát hamarosan a kistelepülések jelentik majd az egyetlen alternatívát. Magyarország több mint 3170 települése közül egyébként  már 2629 község otthonaira igénybe vehető az új lakás építésére vagy vásárlására nem, csakis használt ingatlanokra felhasználható Falusi CSOK (a részletes listát testvérportálunkon, a HelloVidéken érheted el).  A falusi CSOK keretösszegei egyébként a változások értelmében januártól a következő módon emelkednek:

Használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén

  • 1 gyermek esetén a jelenlegi 600 ezer forintról 1 millió forintra nő a támogatás.
  • 2 gyermek esetén 2,6 millió forint 4 millió forintra nő.
  • 3 gyermek esetén 10 millió forintról 15 millió forintra.

A meglévő lakás korszerűsítése esetében:

  • 1 gyermek esetén ez 500 ezer forint lesz a jelenlegi 300 ezer forintról.
  • 2 gyermek esetén 1,3 millió forintról 2 millió forintra emelkedik a támogatás.
  • 3 gyermek esetén 5 millió forint.

A Falusi CSOK keretösszegei tehát egy használt ház vásárlása esetén már most is megegyeznek a hagyományos CSOK esetében újlakás vásárlása esetén igényelhető összegekkel. Ehhez képest jön januártól további emelés, ami segítségével kistelepüléseken már két gyerek vállalása után is minimális önerővel juthatunk családi otthonhoz.

A KSH statisztikáinak tanúsága szerint az ország egyes régiói között egyébként a községeket vizsgálva is hatalmasak a különbségek az átlagos négyzetméterárak tekintetében. A vidéken való újrakezdés előtt tehát anyagi lehetőségeinket ebben a tekintetben is érdemes lehet mérlegelni.

Egy Észak-Alföldi faluban például átlagosan 79 ezer forintos négyzetméteráron keltek el a házak tavaly, de fontos azzal is tisztában lenni, hogy ezen települések között számos zsákfalut találni és Debrecen sem mindegyikből egyszerűen megközelíthető saját autó nélkül.

Ezzel szemben Pest megyében a főváros közelsége és az agglomeráció kiépítettsége miatt még egy-egy községben is átlagosan 349 ezres négyzetméterárral kell számolnia annak a családnak, aki mondjuk Bagon, vagy Csemőn képzelné el a jövőjét.

Önerő nélkül is elég lehet a falusi CSOK

A Pénzcentrum kíváncsi volt, hogy az egyes CSOK-os keretösszegek elegek-e önerő, vagy egyéb kölcsönök nélkül is önálló házhoz jutni a jelenlegi ingatlanpiacon. Ahhoz hogy a kérdésre választ találjunk pedig a legnagyobb ingatlanportálon böngésztük át azokat az ajánlatokat, amelyeknél a hirdető egyértelműen jelezte, hogy falusi CSOK segítségével is megvásárolhatóak. Költözhető otthonokat kerestünk, ezért kizárólag a minimum közepes állapotú házakat böngésztük, de így 1580 hirdetést találtunk, melyek közül a legolcsóbban kínált ingatlanért 4 millió, míg a legdrágábbért nem kevesebb, mint 210 millió forintot kértek.

Utóbbi hacienda árát az alapterületén kívül az magyarázza, hogy a Badacsonnyal gyakorlatilag egybefüggő Badacsonytomajon található. Tehát, bár papíron egy falusi, a gyakorlatban az egyik legnépszerűbb balaton-parti lokáción vehető bármikor birtokba, akár állandó otthonként, akár nyaralóként. De térjünk most vissza a szerényebb ingatlanokhoz és nézzük, mire is elegendőek a CSOK keretösszegei. De térjünk most vissza a szerényebb ingatlanokhoz és nézzük, mire is elegendőek a CSOK keretösszegei.

Az egyetlen gyermek után járó támogatásokból ugyan január után sem  kapunk majd kulcsrakész vityillót, a két gyermek után utalt 2,6 millió mellé csupán 1,4 milliós önrészt kigazdálkodva, vagy a januári emelést megvárva 4 millióra bővülő keretösszegből viszont már több házat is találtunk. Az elsőt lakható állapotú, de egy felújításra azért megérett otthont például Himesházán.

Ez a régi építésű vályogház 1296 m2 területű telken egy csendes utcában helyezkedik el. Az épület közművesített (villany,víz,gáz), illetve rendelkezik fatüzelésű kályhával is. Berendezéssel együtt árulják és az udvaron található egy ásott kút is, tehát a vidéki élethez szükséges kellékek jó része már megtalálható benne. A baranyai falucskából Mohács (a legközelebbi nagyobb település) autóval 18, míg vonattal 44 perc, de Pécs is nagyjából 40 perc, illetve másfél óra alatt elérhető innen, attól függően, hogy van-e gépkocsink.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amennyiben pedig a falusi CSOK megkötésekor három gyereket is vállalunk (vagy babaváróval, esetleg piaci hitel segítségével kibővítjük a keretösszeget) már kimondottan otthonos, felújított  házikókat is találhatunk.

Ilyen az a Baranya megyei Kiskassán, a Petőfi utcában 9,90 millió forintért hirdetett ház is, melynek alapterülete ugyancsak 50 négyzetméter, a hatalmas, 2500 négyzetméteres telkének köszönhetően viszont mind zöldség és gyümölcs termesztésére, mind pedig állatok tartására is kiválóan alkalmas lehet. A leírás szerint alacsony rezsijű és még egy lakással bővíthető ház komoly hátulütője, hogy a vizet még be kell köttetnie az új tulajnak, a település viszont kimondottan jó elhelyezkedésű, így Pécs háztól házig 20 perc alatt elérhető.

Ha pedig ez mellé (akár saját megtakarításból, vagy hitelből) ki tudunk gazdálkodni kétmillió forintnyi önerőt, Szabolcs megyében 12 millió forintért már többgenerációs családi házakat is találhatunk.

A Nyíregyházától 1 órányi autóútra elhelyzekedő (vonattal jó esetben is 1 óra 46 percre levő) Porcsalmán például 104 négyzetméteres családi házat találtunk, 844 négyzetméteres telekkel. A szép karban tartott emeletes házban található előszoba, nappali, három szoba, konyha étkezővel, fürdőszoba WC-vel. A ház alatti pincében egy nagy garázs és tároló kapott helyet. Ezen kívül az udvaron több tároló, fatároló, kazánház és bográcsozó is található.

Ha pedig még pár millióval ki tudjuk bővíteni az önrészt. Vagy kivárjuk a jövő év elejét és addig nem drágulnak drasztikusan a falusi ingatlanok, akkor 15 millió forint körüli büdzséből többek között a Debrecen vonzáskörzetében (autóval 40 perc, busszal akár 1 óra alatt elérhető) található Fülöpön is új otthonra lelhetünk.

Jó állapotú, 72 nm hasznos alapterületű, 2 szobás, amerikai konyha-nappalis, gázfűtéses, teljes közművel ellátott, Kádár kockát találtunk itt, ami mellé gazdálkodásra is alkalmas, hatalmas telek és több melléképület is dukál.

Ha pedig  ezen túl is szeretnénk szélesíteni a lehetőségeinket, azok a falusi CSOK-ot a babaváróval, vagy piaci hitelekkel kombinálva gyakorlatilag végtelenek lehetnek. A falura költözés viszont nem szabad hogy kényszer legyen, hiszen saját és családunk jövőjéről van szó, ezért fontos hogy a tökéletes otthont találjuk meg.

Jó hír a jövőre nézve, hogy nem vagyunk egyedül. A kisebb települések, de különösen a vidéki, de frekventált, adott esetben a nagyvárosok agglomerációjában lévő helyek iránti kereslet az elmúlt 3 évben folyamatosan élénkül. Amíg a városok ürülnek ki, addig a kis falvak népessége folyamatosan nő. Ez pedig mind a jövőbeni infrastrukturális fejlesztéseket segítheti, mind pedig a jól választott otthonok értékállóságát garantálhatja, akár évtizedes távlatban is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem