27 °C Budapest
Young family with baby worried about family budget and high taxes and bills. Inflation concept.

Hivatalos! Így változik a falusi CSOK és a Babaváró támogatás 2024-től: megjelent a rendelet

2023. július 11. 22:06

Megjelentek a Babaváró támogatás- és a kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról, azaz ismertebb nevén falusi CSOK módosításáról szóló rendeletek a Magyar Közlönyben - szúrta ki a Pénzcentrum

Mint arról korábban beszámoltunk, 2023 végén megszűnik a CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A Babaváró támogatás, illetve a falusi CSOK kondíciói pedig a jövő évtől változnak - ezekről a mai este folyamán jött ki a részletes kormányrendelet a Magyar Közlönyben - szúrta ki a Pénzcentrum. Az alábbiakban mutatjuk a két utóbbi konstrukció, 2024-től hatályos legfontosabb részleteit. Illetve cikkünk végén elérhető vadiúj kalkulátorunk is, amely ahhoz nyújt személyre szabható segítséget, hogy bárki eldönthesse, megéri-e még idén lecsapni a meglévő támogatásokra, vagy jobban jár-e, ha csak 2024-től kezd el gondolkodni az otthonteremtésen.

Mielőtt azonban belecsapnánk a Babaváró támogatás, illetve a falusi CSOK 2024-től érvényes kondícióinak ismertetésébe, cikkünk megjelenésével párhuzamosan befutott a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) tájékoztatója is a megjelent kormányrendeletekről. Ebben elsősorban azt hangsúlyozzák, hogy 2024-től a Babaváró támogatás, illetve a falusi CSOK összege egyaránt emelkedik, arról már szűkszavúbban fogalmaznak, hogy megszűnik az eddig legnépszerűbb támogatási forma, azaz a sima CSOK.

A kormány az Otthonteremtési Program részeként vezette be 2015-ben a CSOK-ot, annak érdekében, hogy támogassa a magyar családok önálló lakhatáshoz jutását. A vissza nem térítendő támogatást a gyermeket nevelő vagy vállaló családok új lakás építésére vagy vásárlására, valamint használt ingatlan vásárlására vagy bővítésére használhatják. A CSOK, valamint a hozzá kapcsolódó államilag támogatott, kedvezményes hitel lehetőségével eddig 226 ezer család élt összesen, 734 milliárd forint összegben

- írja a a CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény megszűnése kapcsán a KIM.

Magyar Közlöny: így változik a Babaváró támogatás 2024. január 1-jétől

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, jövőre csak a 30 év alatti nők számára, ugyanakkor 10 millió forint helyett 11 millió forintos összeghatárral biztosítja a Babaváró támogatást a kormány. A KIM kommentárjában azt is kifejti, hogy amennyiben az anya elmúlt 30 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét és igazolja várandósságát, továbbra is jogosult a támogatás igénybevételére 2024. december 31-ig.

A 2024. január 1-től 10 millió forintról 11 millió forint összeghatárra emelkedő hitel továbbra is kamatmentes marad

- tette hozzá a KIM.

A Babaváró támogatás 2024. január 1-jétől érvényes részletszabályait a Magyar Közlöny 2023. évi 103. számának 5312. oldalától lehet elolvasni, de hamarosan a Pénzcentrumon is jövünk majd - szokásunkhoz híven - mélyebb elemzésekkel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Magyar Közlöny: így változik a falusi CSOK 2024. január 1-jétől

A kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról, azaz ismertebb nevén falusi CSOK módosításáról szóló rendelet 41 oldalon tartalmazza az új falusi CSOK részletszabályait, illetve kapott a dokumentum egy 50 oldalas mellékletet is, amelyben 50 oldalra fért rá az összes olyan település, ahol fel lehet venni a falusi CSOK-ot 2024-től. Ugyanakkor talán a legfontosabb azt kiemelni, hogy új lakás építése vagy vásárlása esetén NEM emelkedik meg a kistelepüléseken elérhető CSOK összege (marad a maximum 10 millió forint), tehát az emelések kizárólag az eddig is kizárólag használt lakásokra elérhető falusi CSOK-ot érintik (maximum 15 millió forintnyi támogatás).

A KIM kommentárjában, a falusi CSOK-ra vonatkozó szabályok módosításával kapcsolatban kiemeli, hogy meglátásuk szerint míg a sima CSOK nem, "a falusi CSOK továbbra is hatékonyan járul hozzá a családok lakhatási terveinek megvalósításához". Mint kifejtik, használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén 2024. január 1-jétől a falusi CSOK összege

  • 1 gyermek után az eddigi 600 ezer forintos támogatás 1 millió forintra,
  • 2 gyermek esetén 2,6 millióról 4 millióra,
  • 3 vagy több gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra nő.

A KIM közleményében hozzáteszi, meglévő lakóingatlan korszerűsítésénél, bővítésénél a támogatási összeg

  • egy gyermek esetén 300 ezerről 500 ezer forintra,
  • két gyermeknél 1,3 millióról 2 millióra,
  • három vagy több gyermeknél pedig 5 millióról 7,5 millió forintra emelkedik.

"A falusi CSOK igénybevételének lehetőségére kijelölt kistelepülésen új családi ház építése vagy vásárlása esetén a 2023-ban érvényben lévő összegek 2024-ben is elérhetők lesznek: 1 gyermek esetén 600 ezer forint, 2 gyermek esetén 2,6 millió forint, 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint igényelhető" - zárul a KIM közleménye, utalva arra, hogy a klasszikus CSOK csak a kistelepüléseken marad meg az eddigi formájában.

A kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról, azaz ismertebb nevén falusi CSOK 2024. január 1-jétől érvényes részletszabályait a Magyar Közlöny 2023. évi 103. számának 5215. oldalától lehet elolvasni, de hamarosan a Pénzcentrumon is jövünk majd - szokásunkhoz híven - mélyebb elemzésekkel.

Otthonteremtés 2023-ban vagy 2024-ben? Itt a kalkulátor!

Az egyes lakásvásárláshoz igényelhető támogatások megszüntetése, illetve a megmaradók részletszabályainak megváltoztatása sokakat elgondolkodtatnak, hogy vajon érdemes-e még idén kihasználni a 2024 végéig érvényben lévő családtámogatásokat (mint például a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, azaz CSOK), vagy érdemes kivárni a lakásvásárlással, -felújítással. Nos, a Pénzcentrumon már elérhető az a kalkulátor, amivel bárki könnyedén kiszámolhatja, az ő adott paraméterei (élethelyzet, stb.) alapján, mikor járhat a legjobban. Íme:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. május 20. 08:32
Még a héten megszületik a döntés a spot Ethereum ETF-ekről, a piac pesszimista. Nehéz nem politikai...
Bankmonitor  |  2024. május 20. 07:58
Megjelent az MNB Lakáspiaci jelentésének legfrissebb, 2024. májusi kiadványa. A dokumentumban a jegy...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem