5 °C Budapest
inner courtyard of an apartment building. european archtecture. budapest, hungary. balconies to the courtyard of a multi-storey building. view from top floor. Housing conditions in the old town quarter

Szabályosan lerohanták ezt a fővárosi kerületet az ingatlanvásárlók 2023-ban: mégis, mit tudhatnak?

2023. március 20. 13:31

Élre tört a II. kerület a budapesti lakásvásárlók körében készült felmérés szerint februárban. A kerületben 990 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehetett használt ingatlant vásárolni tavaly, míg az idei eladások alapján 1,4 millió forintra nőtt a négyzetméterár. A vevők főként befektetési céllal vásároltak a kerületben és átlagosan 109 millió forintot költöttek ingatlanra 2022-ben.

Tarolt a kerületek közötti népszerűségi versenyben a II. kerület. A Duna House ügyfelei között végzett felmérés alapján idén februárban az első helyen végzett, maga mögé utasítva a keresettségben csúcstartó XIII. kerületet, illetve a befektetők által kedvelt Teréz- és Erzsébetvárost is.

„Sosem volt még ilyen magas arányú az érdeklődés a kerület iránt, a februári hónapban rögzített adatok szerint a fővárosi érdeklődők 18,9%-a részesítette előnyben a II. kerületet otthonkeresése során” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A főváros ötödik, a III. kerület után pedig a budai oldal második legnagyobb kerületének számít a II. kerület. A népesség szempontjából azonban nem minden a méret, a KSH 2021-es adatai szerint a kerület állandó lakosainak száma nem éri el a 87 ezer főt, ezzel népességét tekintve Budapest 23 kerületéből mindössze a nyolcadik a sorban.

A terület jelentős hányadát a Budai Tájvédelmi Körzet foglalja el, védett erdők, hegyek tarkítják a kerületet, ahol a földrajzi jellegzetességeknek köszönhetően mind a belváros nyüzsgését keresők, mind pedig a természetközeli, csendes, panorámás luxus iránt érdeklődők megtalálhatják a számukra ideális ingatlant. A Duna House értékesítési adatai alapján a kerületben 990 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni tavaly, ami a pandémia évéhez mérten közel 30%-os, 2021-hez képest pedig 27%-os növekedést jelent. A vásárlók átlagosan 109 millió forintot költöttek II. kerületi, átlagosan 110 négyzetméteres ingatlanokra. A legfrissebb, 2023-as tranzakciók alapján nem állt meg az áremelkedés a kerületben, a vevők 10%-kal többet költöttek lakásvásárlásra, az átlagos négyzetméterár pedig közel 1,4 millió forint volt az idén értékesített ingatlanok adatai szerint.

A vevők kiemelkedő arányban, 78%-ban téglaépítésű lakásokra szerződtek 2022-ben, amelyekért 75,9 millió forintos átlagárat, illetve millió feletti négyzetméterárat fizettek. Az átlagos ingatlannagyság 71 négyzetméter volt. Családiházak tekintetében az átlagos ár 2022-ben már kevéssel 226 millió Ft fölé emelkedett, ami 68%-os növekedést jelent az ingatlanra költött átlagos összegben, míg a négyzetméterárak 47%-ban drágultak 2021-hez képest. Újépítésű otthont elenyésző arányban találni a kerületben, az idei, első negyedéves adatok alapján 2,1 millió forintos négyzetméteráron lehetett hozzájutni új ingatlanhoz, amelyért közel 250 millió forintos átlagárat fizettek a vevők.

Bár a kerület iránt érdeklődők száma rekord nagyságú volt az idei év második hónapjában, rossz hír számukra, hogy a tulajdonosok nem szívesen válnak meg otthonaiktól ezen a területen. Az aktuális budapesti ingatlankínálatnak mindössze a 6 százalékát teszik ki a II. kerületben eladásra szánt házak és lakások

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– folytatta a szakértő. A meghirdetett otthonok között olyan ritka különlegességekre bukkanhatnak a kerület iránt érdeklődők, mint például egy tájvédelmi terület mellett található, 3 milliárd forint felett kínált családi luxusrezidencia, amit kereken 3 millió forintért vásárolhat meg a vevő négyzetméterenként, de van közel 2 milliárdos összértéket képviselő villa is a palettán, amelyért 4,2 millió Ft-os négyzetméterárat vár az eladó. A kerületben jelenleg elérhető, legalacsonyabb árú lakás egy 25 négyzetméteres, felújított garzon, ami központi elhelyezkedésének köszönhetően ideális befektetés, tulajdonosa közel 40 millió forintért válna meg tőle. Aki nagyobb összeget szán ingatlanpiaci befektetésre, közel 700 négyzetméter nagyságú, örökpanorámás telket is vásárolhat mindössze 211 ezer forintért négyzetméterenként.

„A 2022-es ingatlanpiaci tranzakciókat vizsgálva a fővárosi eladások mindössze 4%-a zárult a kerületben, az eladók legnagyobb arányban örökségüket értékesítették, míg a tavalyi év során ingatlant vásárlók motivációját 28%-ban a befektetési szándék, 25%-ban a nagyobb ingatlanba költözés adta, a vevők 11,7%-a pedig első lakására szerződött a II. kerületben.” – árulta el Benedikt Károly.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm