Hungarian currency: Forint banknotes and coins (500 Forint, 1000 Forint, 50 Forint, 20 Forint, 10 Forint, etc.)

Családi pótlék utalás 2023: itt vannak a hivatalos időpontok, ekkor számítsanak pénzre a családok

2023. január 2. 16:01

Miután decemberben a szokásosnál korábban érkeztek meg a családtámogatási ellátások a jogosultak részére legközelebb csak február elsején várható a következő utalás. A Pénzcentrum most összeszedte, hogy mikor várható a családi pótlék 2023-ban, illetve mit is kell róla tudni pontosan.

Az állam havi rendszerességgel hozzájárul a gyermekek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az úgynevezett nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás, azaz a családi pótlék formájában. Erre a fajta ellátásra a gyakorlatban mindenki jogosult, aki gyermeket nevel: nem szükséges semmiféle előzetes feltételnek megfelelni azonkívül, hogy a saját háztartásunkban neveljük a gyermeket. Az igénylő lehet a vér szerinti szülő, a nevelőszülő, a gyám, vagy akár az a személy is, akihez a gyermeket átmenetileg helyezték.

A nevelési támogatás a kisgyermekek, a bölcsődébe, óvodába járok után jár, míg az iskoláztatási támogatás a tanköteles korba tartozó, azaz általános iskolás és középiskolás gyerekek után fizeti az állam. A szabályok szerint

  • az 1 gyermeket nevelő családok 12 200 forintot,
  • az 1 gyermeket nevelő egyedülálló szülő 13 700 forintot,
  • a 2 gyermeket nevelő család gyermekenként 13 300 forintot, összesen 26 600 forintot,
  • a 2 gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 14 800 forintot, összesen 29 600 forintot,
  • a 3 vagy több gyermeket nevelő család gyermekenként 16 ezer forintot, azaz minimum 48 ezer forintot,
  • a 3 vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 17 ezer, azaz minimum 51 ezer forintot kap.

A családi pótlék összege már 2008 óta nem emelkedett, az árak viszont jelentősen emelkedtek azóta: csak 2021. november és 2022. novembere között 22,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak átlagosan.

Mikor utalják 2023-ban a családi pótlékot?

A családi pótlék utalás 2023 dátumairól érdemes elmondani első körben, hogy a juttatás banki jóváírása után általában egy napot kell várni rá. Míg, ha postai kifizetést kértünk, akkor a családi pótlék összegére akár 3-5 napot is várhatunk.

Na de nézzük, hogy mikor van a családi pótlék utalás hivatalos időpontjai 2023-ban:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • 2023. január: február 1. szerda a hivatalos banki jóváírás napja
  • 2023. február: március 1. szerda
  • 2023. március: április 3. hétfő
  • 2023. április: május 2. kedd
  • 2023. május: június 1. csütörtök
  • 2023. június: július 3. hétfő
  • 2023. július: augusztus 2. kedd
  • 2023. augusztus: augusztus 25. péntek
  • 2023. szeptember: október 2. hétfő
  • 2023. október: november 2. csütörtök
  • 2023. november: december 1. péntek
  • 2023. december: 2024. január 2. kedd

Hogyan igényelhető a családi pótlék 2023-ban?

Ahogyan azt már fent is írtuk a családi pótlékot bármely szülő vagy gyám igényelheti 2023-ban, az egyetlen feltétel, hogy gyermeket neveljen. Ráadásul álláskeresőként is igényelhetjük, akkor is ha munkanélküli segélyt kapunk. Azonban attól még, hogy minden szülőnek alanyi jogon jár a támogatás minden esetben igényelni kell azt.

A családi pótlékot 2023-ban háromféleképpen igényelhetjük: személyesen, online és postai úton. Ha online szeretnénk igényelni, akkor azt a Magyar Államkincstár aloldalán tehetjük meg Kérelem családi pótlék megállapítására nyomtatvány címszó alatt. Ez talán a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás, azonban ehhez mindenképpen szükséges, hogy ügyfélkapus regisztrációval rendelkezzünk.

Ha személyesen szeretnénk benyújtani az igénylést, akkor a magyarorszag.hu-ról vagy a Magyar Államkincstár oldaláról tudjuk letölteni a nyomtatványt, amit kitöltve bármelyik budapesti vagy megyei kormányhivatal ügyfélszolgálatán, vagy a kormányablakok egyikén le tudunk adni a személyes okmányok és igazolások másolatával. Ugyanezeket a dokumentumokat postán is elküldhetjük, a Magyar Államkincstár, 1919 címre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem