21 °C Budapest
Chair on terrace of apartment residential buildings quarter in the city.

Ilyen luxuslakásokban él a dúsgazdag pesti elit: ezeknek tényleg semmi sem elég drága

2022. szeptember 10. 13:03

Szinte felfoghatatlan, mi folyik a fővárosi új építésű lakóingatlanok piacán. Hiába szálltak el a lakáshitel-kamatok, hiába dönt újabb és újabb csúcsokat az infláció, mindez meg sem kottyan az árszínvonal emelkedésének. A legdrágább fővárosi kerület, 2 millió 395 ezer forintos fajlagos árral a II. kerület, de a legolcsóbb XXIII. kerületben is már bő 873 ezer forintot kell kifizetni egyetlen négyzetméterért. Cikkünkben az elmúlt 19 negyedév adatait vettük górcső alá, hogy megtudjuk, mi újság az új építésű lakások piacán Budapesten. Előre szólunk, nincsenek jó híreink a lakásvásárlóknak, tovább fújódik a vélt (vagy valós) ingatlanpiaci lufi... :-(

Bő 4,5 éve, negyedévről-negyedévre górcső alá vesszük itt a Pénzcentrumon a Budapesti Lakáspiaci Riport új építésű lakásokat összesítő adatsorát. Ahogy az elmúlt negyedévben, most is arra igyekeztünk választ kapni, hogy folytatódott-e a tavalyi évben kibontakozó kitörés, amely egyértelműen igazolta, hogy a koronavírus-járvány miatt kibontakozott válság nem érte el a budapesti lakáspiac ezen részét.

Mindezt már a nagyátlag is egyértelműen igazolja. Mint az látható, az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 2019 utolsó negyedévétől stagnálni kezdett, majd a 2020-tól újra erőre kapott az árszínvonal emelkedése. Viszont arra már kevesen számítottak, hogy 2021-ben, a járványhelyzet miatti válság ellenére, konkrétan kilőtt az átlagár, és ez a kitörés folytatódott egész évben. És ez a trend, vágtató infláció ide, elszálló lakáshitel-kamatok oda, 2022-ben is folytatódott. Olyannyira erőteljes volt az idei emelkedés, hogy a legfrissebb statisztika szerint már az 1,4 millió forintot közelíti a fővárosi árszínvonal. Íme:

Természetesen fontos, hogy a fővárost ennél erősebb nagyító alatt is megvizsgáljuk, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengést is képesek produkálni. Az például már évek óta egyértelműen kivehető, hogy Buda és Pest viszonylatában, a Duna árban is komoly vízválasztó. Az elmúlt bő 4,5 évben az átlagosan majd 185 ezer forintos árdifferencia 2018 II. negyedévében volt legközelebb egymáshoz (86 762 Ft), míg 2022 harmadik negyedévében több mint 392 ezer forintos a különbség a budai oldal javára. Ez némi mérséklődést jelent az előző negyedévben mért 423 ezer forintos árdifferenciához képest, ami a budai oldal árszinvonal-lendületének visszaesése magyaráz. Íme:

Az igazi érdekességek persze akkor tárulnak elénk, ha kerületi bontásban kezdjük el szemügyre venni az elmúlt évek átlagárait. Ehhez alábbi infografikánkon, a könnyebb ábrázolhatóság érdekében, árszínvonal alapján 4 csoportba osztottuk a budapesti kerülteket. Először is nézzük a listavezetőket, ahol már jó ideje 2 millió forint környékén jár a négyzetméterár.

Nos, talán a legfrissebb adatsor egyik legérdekesebb mozzanata az, hogy a luxuskerületek kvázi benchmark-jának tekinthető V. kerület hosszú évek óta tartó stagnálása véget érni látszik, az idei évben ugyanis egyértelmű ebben a kerületben is az árszínvonal kitörése. Ezzel együtt is, a belvárosi városrész 2 millió 132 ezer forintos fajlagos átlagára jelenleg nem elég a dobogó 3. fokára sem.

A képzeletbeli dobogóra 3 olyan kerület állhatott fel, amelyeknél még ennél is őrültebb tempóban emelkedett tovább az átlagár; köztük  2022 harmadik negyedévében a II. kerület a listavezető, 2 millió 396 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárral. Érdekesség, hogy az I. kerület árszínvonala ezúttal komolyabb áresést produkált, ez viszont főként azzal magyarázható, hogy a kerületben kezdenek elfogyni a piacon lévő új építéásű lakások, így egy-egy erősebb tranzakció kiesése is komoly anomáliákat okoz az "erőben". Íme:

Noha az I. kerületben tapasztalható áresés nem egyedülálló a főváros egészét tekintve, de nem sok kerület produkált hasonlót az elmúlt negyedév statisztikái szerint. Az említett I. kerületen kívül kizárólag a XXI. kerületben esett még az árszínvonal. A teljes fővárosi mezőnyre tehát továbbra is az áremelkedés a jellemző: az adatsor szerint a legnagyobb mértékben, bő 10 százalékos emelkedéssel a II. kerületben (+261 ezer Ft), a X. kerületben (+118 ezer Ft) és a XVI. kerületben (+98 ezer Ft) nőtt az előző negyedévhez képest a fajlagos ár.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Érdemes még megnézni a Pénzcentrum méretkategóriák szerinti elemzését is. E szerint jól láthtó, hogy a lakások méretének növekedésével nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Jelen állás szerint az a helyzet, hogy a fővárosban többnyire a legmélyebbre annak kell a zsebébe nyúlnia, aki garzont vagy méretes luxuslakást vásárolna magának.

Az viszont mindenképp érdekesség, hogy a legkisebb és legnagyobb méretkategóriákban is brutálisan kilőttek az átlagos négyzetméterárak, jelenleg egy 40 négyzetméternél kisebb lakást átlagosan 1 millió 425 ezer forintos, míg egy 101 négyzetméternél nagyobbat 1 millió 556 ezer forintos fajlagos áron vehetünk meg Budapesten.

Ezúttal sem fejezhetjük be cikkünket természetesen anélkül, hogy ne turkálnánk picit a leggazdagabbaknak szánt lakáskínálatban is. Megdöbbentő, de a legdrágább új építésű lakóingatlant jelenleg 1 415 827 450 forintért kínálják a VI. kerületi Hübner Udvarban (ezért az összegért 4 szobát kap a vevő 265 négyzetméteren, és mindössze 14 négyzetméter terasz jár hozzá :D ). Érdekesség, hogy ennek az ingatlannak a kínálati ára bő 57 millió forinttal drágul a legutóbbi adatközlés óta, pedig annyiért sem kellett senkinek.

Amúgy őrület, de meglepően széles a dúsgazdagoknak szánt felhozatal, ráadásul bővülni látszik. Az aktuális lista szerint ugyanis 17 db 500 millió forintnál drágább, 166 darab 200 millió forintnál drágább, és 947 darab 100 millió forintnál drágább lakás vár vevőre jelenleg a fővárosban. E tekintetben tehát jócskán növekedett a kínálat, az előző negyedévben ugyanis mindössze 831 db 100 milliónál drágább ingatlan kereste gazdáját, szemben a III. negyedévben mért 1130-as darabszámmal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem