13 °C Budapest
baked homemade banana cupcakes inside oven, Bangkok, Thailand, Southeast Asia, Indochina.

Mennyi áramot fogyaszt a klíma, sütő, hűtő, mosógép, TV, laptop? Így kalkulálj a rezsiemeléssel

2022. július 16. 09:55

Mennyi egy klíma fogyasztása, mennyi áramot fogyaszt a hűtő, mosogatógép, konvektor, hajszárító? Kiderült, mennyi a laptop fogyasztása, és mennyi áramot fogyaszt a villanykörte.

A rezsiemelés hírére minden bizonnyal a legtöbb magyar azonnal számolgatni kezdett, hogy belefér-e a keretbe, amivel a kormány számol. Ez az elektromos áram esetében 210 kWh/hó, azaz éves szinten 2523 kWh, földgáz esetében 144 köbméter/hó, azaz 1729 köbméter éves szinten. Az efölötti fogyasztást már piaci áron kell kifizetni, ami az eddigi számítások alapján eléggé fájdalmas is lehet, ha valaki nagyon kicsúszik a rezsicsökkentésből.

Vélhetően napok óta több millióan gondolkodnak azon, hogyan is lehetne visszább fogni a fogyasztást. Ehhez nem árt tudni, hogy mennyi áramot esznek meg az egyes elektronikai berendezések. Most az MVM tájékoztatója, az Ecocostsavings és a belga Energuide segítségével összeszedtük, mennyit fogyasztanak a különböző háztartási és technikai cikkek.

Mennyi áramot fogyaszt egy laptop?

A belgák számításai szerint egy átlagos laptop jellemzően 50-100 Wh áramot fogyaszt, azaz napi 8 óra üzemidővel évente 150-300 kWh-t adnak hozzá a villanyszámlához, ez havi szinten 12,5-25 kWh-t jelent. Alvó módban egyébként harmadára esik vissza a fogyasztás, szóval ha nem használod a gépet, akkor érdemes inkább kikapcsolni.

Mennyi áramot fogyaszt egy asztali számítógép?

Szintén a belgák számításai szerint egy átlagos PC (hangszórókkal, nyomtatóval és az internetmodemmel együtt) 200 Wh körül kér, ez napi 8 órával számolva évente 600 kWh-t jelent, havonta 50-et. Itt fontos megjegyezni, hogy nagyjából végtelenszámú konfiguráció létezik, és az sem mindegy, mire használod a gépet - például játék közben nyilván a teljesítmény és a fogyasztás is megnő.

Mennyi áramot fogyaszt a tűzhely?

Itt az MVM-re tudunk hagyatkozni, akik szerint egy elektromos tűzhelyen egy heti étel elkészítése egy négytagú családnak 20 kWh energiát emészt fel.

Mennyit fogyaszt a hajszárító?

Az MVM szerint egy 1000 W-os hajszárító esetén 6-szor 10 percnyi használat = 1 kWh fogyasztás.

Mennyi áramot fogyaszt a mosogatógép?

Egy teli „töltet” 2 kWh áramot igényel - írja az MVM.

Mennyi áramot fogyaszt a hűtő?

Egy átlagos hűtőszekrény fogyasztása az MVM szerint 2 kWh naponta.

Mennyi áramot fogyaszt a fagyasztó?

Egy átlagos fagyasztószekrény az MVM szerint kb. 2 kWh-t eszik meg naponta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyi áramot fogyaszt a mosogép?

Típusa válogatja, de az MVM a következőket számolta ki:

  • 1,8 kg műszálas mosás 50 fokon = kevesebb, mint 1 kWh
  • 4 kg pamutmosás előmosással 90 fokon = 2,5 kWh
  • heti mosás egy négytagú családnak = 10 kWh

Mennyi áramot fogyaszt a PlayStation 5?

Az Ecocostsavings szerint egy PS5 160-200 W körül fogyaszt, de ez nagyban függ attól, hogy játszol-e vagy csak böngészel például a játékok között az áruházban. Ha napi három órát játszol, akkor éves szinten kb. 180-200 kWh-ra jön ki a fogyasztás, ami havonta 15-16,6 kWh-t jelent. Persze, ha minden nap 3 órát ülsz előtte.

Mennyit fogyaszt az Xbox Series S/X?

Az Xbox Series S/X fogyasztása nagyjából megegyezik a PS5-ével.

Mennyi áramot fogyaszt egy TV?

A televízióknál is elég nagy a szórás, de annyi elmondható, hogy egy átlagos, 127 centis LED TV 1000 óránként kb. 80-90 kWh-t eszik meg. Ha napi 5 órát tévézel, akkor 200 nap alatt fogsz elfogyasztani ennyit, napokra leosztva pedig 0,4-0,45 kWh jön ki. Nyilván a korszerűtlenebb készülékek többet esznek, ezért érdemes megnézni a címkét.

Mennyi áramot fogyaszt a villanykörte?

Az MVM erről a következőket írja:

  • 40W-os 25 órányi használata = 1 kWh
  • 65W-os 16 órányi használata = 1 kWh
  • 100W-os izzó 10 órányi használata = 1 kWh
  • Energiatakarékos izzó (20W): 50 órányi használat = 1 kWh

Mennyi áramot fogyaszt a hősugárzó, konvektor?

Az MVM számításai szerint:

  • Egy 3 kW teljesítményű hősugárzó 20 percnyi fűtése = 1 kWh
  • A 2 kW teljesítményű konvektor fél órányi fűtése = 1 kWh

Mennyit fogyaszt a kíma?

A szakik szerint a leggyakrabban használt 3,5-kW hűtőteljesítményű, átlagos hatékonyságú invereteres klíma fogyasztása kb. 1,1 kW óránként (1,1 kWh). Ha a mostani hőségben naponta 5 órát klímázol, az értelemszerűen 5,5 kWh, harminc napra számolva 165 kWh. Persze, a teljesítmény függ attó, hogy mennyire állítod a klímát, és mekkora hőmérsékletről kell lehűtenie a szobát. Általában, ha már közelebb áll a szoba hőmérséklete a beállítotthoz, akkor csökken a fogyasztás is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?