11 °C Budapest
baked homemade banana cupcakes inside oven, Bangkok, Thailand, Southeast Asia, Indochina.

Mennyi áramot fogyaszt a klíma, sütő, hűtő, mosógép, TV, laptop? Így kalkulálj a rezsiemeléssel

2022. július 16. 09:55

Mennyi egy klíma fogyasztása, mennyi áramot fogyaszt a hűtő, mosogatógép, konvektor, hajszárító? Kiderült, mennyi a laptop fogyasztása, és mennyi áramot fogyaszt a villanykörte.

A rezsiemelés hírére minden bizonnyal a legtöbb magyar azonnal számolgatni kezdett, hogy belefér-e a keretbe, amivel a kormány számol. Ez az elektromos áram esetében 210 kWh/hó, azaz éves szinten 2523 kWh, földgáz esetében 144 köbméter/hó, azaz 1729 köbméter éves szinten. Az efölötti fogyasztást már piaci áron kell kifizetni, ami az eddigi számítások alapján eléggé fájdalmas is lehet, ha valaki nagyon kicsúszik a rezsicsökkentésből.

Vélhetően napok óta több millióan gondolkodnak azon, hogyan is lehetne visszább fogni a fogyasztást. Ehhez nem árt tudni, hogy mennyi áramot esznek meg az egyes elektronikai berendezések. Most az MVM tájékoztatója, az Ecocostsavings és a belga Energuide segítségével összeszedtük, mennyit fogyasztanak a különböző háztartási és technikai cikkek.

Mennyi áramot fogyaszt egy laptop?

A belgák számításai szerint egy átlagos laptop jellemzően 50-100 Wh áramot fogyaszt, azaz napi 8 óra üzemidővel évente 150-300 kWh-t adnak hozzá a villanyszámlához, ez havi szinten 12,5-25 kWh-t jelent. Alvó módban egyébként harmadára esik vissza a fogyasztás, szóval ha nem használod a gépet, akkor érdemes inkább kikapcsolni.

Mennyi áramot fogyaszt egy asztali számítógép?

Szintén a belgák számításai szerint egy átlagos PC (hangszórókkal, nyomtatóval és az internetmodemmel együtt) 200 Wh körül kér, ez napi 8 órával számolva évente 600 kWh-t jelent, havonta 50-et. Itt fontos megjegyezni, hogy nagyjából végtelenszámú konfiguráció létezik, és az sem mindegy, mire használod a gépet - például játék közben nyilván a teljesítmény és a fogyasztás is megnő.

Mennyi áramot fogyaszt a tűzhely?

Itt az MVM-re tudunk hagyatkozni, akik szerint egy elektromos tűzhelyen egy heti étel elkészítése egy négytagú családnak 20 kWh energiát emészt fel.

Mennyit fogyaszt a hajszárító?

Az MVM szerint egy 1000 W-os hajszárító esetén 6-szor 10 percnyi használat = 1 kWh fogyasztás.

Mennyi áramot fogyaszt a mosogatógép?

Egy teli „töltet” 2 kWh áramot igényel - írja az MVM.

Mennyi áramot fogyaszt a hűtő?

Egy átlagos hűtőszekrény fogyasztása az MVM szerint 2 kWh naponta.

Mennyi áramot fogyaszt a fagyasztó?

Egy átlagos fagyasztószekrény az MVM szerint kb. 2 kWh-t eszik meg naponta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyi áramot fogyaszt a mosogép?

Típusa válogatja, de az MVM a következőket számolta ki:

  • 1,8 kg műszálas mosás 50 fokon = kevesebb, mint 1 kWh
  • 4 kg pamutmosás előmosással 90 fokon = 2,5 kWh
  • heti mosás egy négytagú családnak = 10 kWh

Mennyi áramot fogyaszt a PlayStation 5?

Az Ecocostsavings szerint egy PS5 160-200 W körül fogyaszt, de ez nagyban függ attól, hogy játszol-e vagy csak böngészel például a játékok között az áruházban. Ha napi három órát játszol, akkor éves szinten kb. 180-200 kWh-ra jön ki a fogyasztás, ami havonta 15-16,6 kWh-t jelent. Persze, ha minden nap 3 órát ülsz előtte.

Mennyit fogyaszt az Xbox Series S/X?

Az Xbox Series S/X fogyasztása nagyjából megegyezik a PS5-ével.

Mennyi áramot fogyaszt egy TV?

A televízióknál is elég nagy a szórás, de annyi elmondható, hogy egy átlagos, 127 centis LED TV 1000 óránként kb. 80-90 kWh-t eszik meg. Ha napi 5 órát tévézel, akkor 200 nap alatt fogsz elfogyasztani ennyit, napokra leosztva pedig 0,4-0,45 kWh jön ki. Nyilván a korszerűtlenebb készülékek többet esznek, ezért érdemes megnézni a címkét.

Mennyi áramot fogyaszt a villanykörte?

Az MVM erről a következőket írja:

  • 40W-os 25 órányi használata = 1 kWh
  • 65W-os 16 órányi használata = 1 kWh
  • 100W-os izzó 10 órányi használata = 1 kWh
  • Energiatakarékos izzó (20W): 50 órányi használat = 1 kWh

Mennyi áramot fogyaszt a hősugárzó, konvektor?

Az MVM számításai szerint:

  • Egy 3 kW teljesítményű hősugárzó 20 percnyi fűtése = 1 kWh
  • A 2 kW teljesítményű konvektor fél órányi fűtése = 1 kWh

Mennyit fogyaszt a kíma?

A szakik szerint a leggyakrabban használt 3,5-kW hűtőteljesítményű, átlagos hatékonyságú invereteres klíma fogyasztása kb. 1,1 kW óránként (1,1 kWh). Ha a mostani hőségben naponta 5 órát klímázol, az értelemszerűen 5,5 kWh, harminc napra számolva 165 kWh. Persze, a teljesítmény függ attó, hogy mennyire állítod a klímát, és mekkora hőmérsékletről kell lehűtenie a szobát. Általában, ha már közelebb áll a szoba hőmérséklete a beállítotthoz, akkor csökken a fogyasztás is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem