35 °C Budapest
Brandenburg.

A legfontosabb kérdések és válaszok a visszavágott rezsicsökkentésről: ez rengeteg családnak fog fájni

2022. július 14. 13:10

Mi szükség volt a rezsicsökkentés megváltoztatására, és mit jelent pontosan a most bejelentett változás? Mennyi most a gáz és a villamos energia piaci ára? Mennyivel kell többet fizetnie annak, aki átlag felett fogyaszt? A rezsicsökkentés csökkentés legfontosabb kérdéseire keressük a választ.

Gulyás Gergely a július 13-i kormányinfón 7 pontos intézkedéscsomagot jelentett be. Várható volt, hiszen Orbán Viktor az európai energiaellátással kapcsolatos helyzet miatt már szerda délelőtt összehívta a kormánykabinetet.

A miniszter azzal kezdte, hogy energiaveszélyhelyzetet hirdetett Magyarországon, ennek oka, hogy egy év alatt a világpiacon az áram ára ötszörösére, a gázé pedig hatszorosára emelkedett. Az intézkedéscsomag többek között a gázkitermelés és a szénbányászat fokozását, az erőművek ügyének rendbetételét tartalmazza, ám az utolsó pontja a lakosságot érinti:

aki az átlagnál több energiát fogyaszt, az a többlethez már piaci áron jut hozzá.

Tulajdonképpen mi a rezsicsökkentés?

Rezsicsökkentés alatt a közszolgáltatások végfogyasztói árainak jogszabályok által megszabott mértékű csökkentését kell érteni, melyet egy 2013-as törvény garantál. Gyakorlatilag az energia- és közműszolgáltatók szektorában a lakossági végfogyasztói oldalon a szabadáras díjszabás helyett a hatósági árakra történő áttérést jelentette. Az intézkedést a fosszilis energiahordozók akkoriban rendkívül alacsony világpiaci ára segítette.

Mi szükség volt a rezsicsökkentés megváltoztatására?

Mostanra azonban a gáz világpiaci ára elszállt, így a különbözet mostanra óriásira nőtt a piaci és a fogyasztói ár között. A Portfolio számításai szerint 400-450 milliárd forintnyi vesztesége keletkezhet az állami MVM-nek a rezsicsökkentés fenntartásából – ezt azonban nem tudják jelen gazdasági körülmények között tovább finanszírozni.

Mit jelent pontosan a most bejelentett változás?

Tulajdonképpen annyit, hogy aki az átlagnál több energiát fogyaszt, az a többlethez már piaci áron juthat hozzá.

Mennyi a megállapított átlagfogyasztás?

Elektromos áram esetében 210 kWh per hó, azaz éves szinten 2523 kWh éves szinten, földgáz esetében 144 köbméter per hó, azaz 1729 köbméter éves szinten.

Mennyi most a gáz és a villamos energia piaci ára?

A Kormányinfón Németh Szilárd kormánybiztos által elmondottak alapján az áramnál kilowattóránként 36,9 forintos rezsicsökkentett és 242 forintos piaci árral, a gáznál köbméterenként majdnem 110 forintos átlagos és 913 forintos piaci árral számoltak.

Mennyivel kell többet fizetnie annak, aki átlag felett fogyaszt?

A Kormányinfón elhangzottak alapján 210 kW-ig 36,9 forint az ára egy kilowattórának, efelett 242 forint az ára. A gáz esetében 110 helyett 913 forintot kell fizetni egy köbméterért 144 köbméter felett. Aki tehát egy téli hónapban 200 köbméter gázt elhasznál, az 22 ezer forint helyett 66 968 forintot fog fizetni ezért a mennyiségért ezentúl.

Ezek a számok azonban még nem tekinthetőek véglegesnek, mint ahogy a Telex cikke rámutat, hiszen Német Szilárd számaiban a szolgáltatás költségét is felszorozták, nem csak az energiahordozókét. A hivatalos rendelet megjelenése után pontosabb képünk lesz a tényleges árváltozásokról

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Én átalánydíjat fizetek, velem mi lesz?

Gulyás Gergely szerint ők az év 12 hónapjára elosztva fizetik a piaci árat is az átlag fölötti fogyasztásuk után.

Nagycsaládos vagyok, milyen kedvezmények járnak nekem?

A nagycsaládosok ez alól is kivételt képeznek. Számukra a kedvező fogyasztási limit megmarad: a 3 gyerekes családoknak a limit: 2329 köbméter, és minden további gyereknél még 300 köbméter kedvezményes fogyasztást fognak biztosítani.

A távhővel fűtőket is érinti a változás?

Nem, a távhőt használókat nem érinti ez a változás

A júliusi és a januári fogyasztásom között óriási a különbség: ez azt jelenti, hogy januárban a többszörösét fogom fizetni a mostani számlámnak?

Jelenleg úgy tűnik, hogy a rezsicsökkentési limitet havonta kell értelmezni. Aki egyik hónapban alatta marad, annak abban a hónapban nem keletkezik piaci fizetési kötelezettsége, de ha egy másik hónapban a limit fölött fogyaszt, azt a részt piaci áron kell kifizetnie.

Elektromos/plug-in hibrid autóm van, amit otthon szoktam tölteni. Az beleszámít az átlagba?

Persze. Az elektromos, vagy plug-in hibrid kocsik ugyanolyan fogyasztók, mint mondjuk egy fagyasztóláda, vagy egy tévé - ugyanúgy beleszámítanak a kormány által húzott határba.

Szóval, ha nincs napelemed, vagy más, saját termésű villamosenergiád, akkor óvatosan az otthoni töltéssel!

Ha mondjuk egy 25 kWh-s kapacitású elektromos autót otthon négyszer feltöltesz, akkor már el is ment a "rezsikvóta" nagyjából fele.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?