11 °C Budapest
Brandenburg.

A legfontosabb kérdések és válaszok a visszavágott rezsicsökkentésről: ez rengeteg családnak fog fájni

2022. július 14. 13:10

Mi szükség volt a rezsicsökkentés megváltoztatására, és mit jelent pontosan a most bejelentett változás? Mennyi most a gáz és a villamos energia piaci ára? Mennyivel kell többet fizetnie annak, aki átlag felett fogyaszt? A rezsicsökkentés csökkentés legfontosabb kérdéseire keressük a választ.

Gulyás Gergely a július 13-i kormányinfón 7 pontos intézkedéscsomagot jelentett be. Várható volt, hiszen Orbán Viktor az európai energiaellátással kapcsolatos helyzet miatt már szerda délelőtt összehívta a kormánykabinetet.

A miniszter azzal kezdte, hogy energiaveszélyhelyzetet hirdetett Magyarországon, ennek oka, hogy egy év alatt a világpiacon az áram ára ötszörösére, a gázé pedig hatszorosára emelkedett. Az intézkedéscsomag többek között a gázkitermelés és a szénbányászat fokozását, az erőművek ügyének rendbetételét tartalmazza, ám az utolsó pontja a lakosságot érinti:

aki az átlagnál több energiát fogyaszt, az a többlethez már piaci áron jut hozzá.

Tulajdonképpen mi a rezsicsökkentés?

Rezsicsökkentés alatt a közszolgáltatások végfogyasztói árainak jogszabályok által megszabott mértékű csökkentését kell érteni, melyet egy 2013-as törvény garantál. Gyakorlatilag az energia- és közműszolgáltatók szektorában a lakossági végfogyasztói oldalon a szabadáras díjszabás helyett a hatósági árakra történő áttérést jelentette. Az intézkedést a fosszilis energiahordozók akkoriban rendkívül alacsony világpiaci ára segítette.

Mi szükség volt a rezsicsökkentés megváltoztatására?

Mostanra azonban a gáz világpiaci ára elszállt, így a különbözet mostanra óriásira nőtt a piaci és a fogyasztói ár között. A Portfolio számításai szerint 400-450 milliárd forintnyi vesztesége keletkezhet az állami MVM-nek a rezsicsökkentés fenntartásából – ezt azonban nem tudják jelen gazdasági körülmények között tovább finanszírozni.

Mit jelent pontosan a most bejelentett változás?

Tulajdonképpen annyit, hogy aki az átlagnál több energiát fogyaszt, az a többlethez már piaci áron juthat hozzá.

Mennyi a megállapított átlagfogyasztás?

Elektromos áram esetében 210 kWh per hó, azaz éves szinten 2523 kWh éves szinten, földgáz esetében 144 köbméter per hó, azaz 1729 köbméter éves szinten.

Mennyi most a gáz és a villamos energia piaci ára?

A Kormányinfón Németh Szilárd kormánybiztos által elmondottak alapján az áramnál kilowattóránként 36,9 forintos rezsicsökkentett és 242 forintos piaci árral, a gáznál köbméterenként majdnem 110 forintos átlagos és 913 forintos piaci árral számoltak.

Mennyivel kell többet fizetnie annak, aki átlag felett fogyaszt?

A Kormányinfón elhangzottak alapján 210 kW-ig 36,9 forint az ára egy kilowattórának, efelett 242 forint az ára. A gáz esetében 110 helyett 913 forintot kell fizetni egy köbméterért 144 köbméter felett. Aki tehát egy téli hónapban 200 köbméter gázt elhasznál, az 22 ezer forint helyett 66 968 forintot fog fizetni ezért a mennyiségért ezentúl.

Ezek a számok azonban még nem tekinthetőek véglegesnek, mint ahogy a Telex cikke rámutat, hiszen Német Szilárd számaiban a szolgáltatás költségét is felszorozták, nem csak az energiahordozókét. A hivatalos rendelet megjelenése után pontosabb képünk lesz a tényleges árváltozásokról

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Én átalánydíjat fizetek, velem mi lesz?

Gulyás Gergely szerint ők az év 12 hónapjára elosztva fizetik a piaci árat is az átlag fölötti fogyasztásuk után.

Nagycsaládos vagyok, milyen kedvezmények járnak nekem?

A nagycsaládosok ez alól is kivételt képeznek. Számukra a kedvező fogyasztási limit megmarad: a 3 gyerekes családoknak a limit: 2329 köbméter, és minden további gyereknél még 300 köbméter kedvezményes fogyasztást fognak biztosítani.

A távhővel fűtőket is érinti a változás?

Nem, a távhőt használókat nem érinti ez a változás

A júliusi és a januári fogyasztásom között óriási a különbség: ez azt jelenti, hogy januárban a többszörösét fogom fizetni a mostani számlámnak?

Jelenleg úgy tűnik, hogy a rezsicsökkentési limitet havonta kell értelmezni. Aki egyik hónapban alatta marad, annak abban a hónapban nem keletkezik piaci fizetési kötelezettsége, de ha egy másik hónapban a limit fölött fogyaszt, azt a részt piaci áron kell kifizetnie.

Elektromos/plug-in hibrid autóm van, amit otthon szoktam tölteni. Az beleszámít az átlagba?

Persze. Az elektromos, vagy plug-in hibrid kocsik ugyanolyan fogyasztók, mint mondjuk egy fagyasztóláda, vagy egy tévé - ugyanúgy beleszámítanak a kormány által húzott határba.

Szóval, ha nincs napelemed, vagy más, saját termésű villamosenergiád, akkor óvatosan az otthoni töltéssel!

Ha mondjuk egy 25 kWh-s kapacitású elektromos autót otthon négyszer feltöltesz, akkor már el is ment a "rezsikvóta" nagyjából fele.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem