25 °C Budapest
Karácsonyi máglyarakás kalácsból: az eredeti máglyarakás recept

Karácsonyi máglyarakás kalácsból: az eredeti máglyarakás recept

2020. november 15. 13:04

Isteni máglyarakás kalácsból: így készül a karácsonyi máglyarakás recept egyszerűen. A maglyarakas recept nem csak finom, hanem egyszerű is, a máglyarakás kalácsból az igazi!

A tél kedvenc desszertje a karácsonyi máglyarakás, ami ötvözi a finom, kalácsos ízt és a gyümölcsös zamatot az édes tojáshabbal: magában foglal minden gazdag hozzávalót, amelyek kellőképpen megalapozzák az ünnepi hangulatot. Gondoltad volna, hogy a máglyarakás recept valójában nagyon egyszerű? Cikkünkben leírjuk, hogyan készül az ikonikus máglyarakás recept, meddig sül és hogyan találjuk el a megfelelő arányokat. Vigyázat: a máglyarakás olyan finom, hogy függőséget okoz!

Máglyarakás kalácsból

A máglyarakás hozzávalói

  • 1 db fonott kalács
  • 1 üveg baracklekvár
  • 6 dl tej
  • 6 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 6 db savanykás alma
  • 10 dkg sütőmargarin
  • 5 dkg darált dió
  • 10 dkg mazsola
  • 5 ek porcukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
Máglyarakás

A karácsonyi máglyarakás recept elkészítése

  • 1. Előkészületként előző este szeleteljük fel a fonott kalácsot és hagyjuk megszikkadni.
  • 2. Hámozzuk meg az almát, majd vágjuk egyforma, vékony szeletekre. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, azon cukorral karamellizáljuk az almát, nyomjuk rá egy fél citrom levét. Addig forgassuk, míg az alma puha nem lesz.
  • 3. Vajazzunk ki egy tepsit vagy egy jénai tálat, abban rétegeljük a kalácsot almával, mazsolával, szórjuk meg dióval.
  • 4. A tejet forraljuk föl, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojássárgákat keverjük el kristálycukorral, vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával, majd engedjük föl a langyosra hűlt tejjel; ízesítsük fahéjjal. Keverjük simára, majd locsoljuk meg vele egyenletesen a máglyarakás rétegeit. Nyomkodjuk meg, hogy biztosan minden kalács felszívja.
  • 5. Kenjük meg a máglyarakás tetejét bőségesen baracklekvárral! Ha nagyon lekvárosan szeretjük, nyugodtan tegyünk a rétegek közé is.
  • 6. 180°-ra előmelegített sütőben süssük 20 percen keresztül, majd vegyük ki a sütőből.
  • 7. A tojások fehérjét 4 ek porcukorral verjük kemény habbá, dolgozzuk hozzá a citrom maradék levét és a végén keverjünk bele óvatosan még 2-4 evőkanál baracklekvárt.
  • 8. A felvert habot egyenletesen oszlassuk el a maglyarakas tetején, majd süssük keményre 170°-on további 10 perc alatt.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35