6 °C Budapest
Sweet rolls with cocoa filling

Hogyan készül a kakaós csiga leveles tésztából és kelt tésztából?

2021. szeptember 11. 13:58

A házi készítésű péksüteményekre mindig nagy a kereslet: akár egy gyerekzsúr, akár egy baráti összejövetel, vagy egy családias ünnepi rendezvény a program, a kakaós csiga az a sütemény, aminek mindig helye van az asztalon. Na de hogyan készül a kakaós csiga az eredeti recept alapján és hogyan készül a kakaós csiga kelt tésztából?

A kakaós csiga készítése közel sem olyan bonyolult, mint ahogy tűnik, elég begyúrnunk hozzá egy egyszerű kelt tésztát, amit utána kedvünkre ízesíthetünk. Népszerű sütemény többek között a klasszikus kakaós csiga, a túrós kakaós csiga vagy például a sós ízvilágú pizzás csiga is. Gondoltad volna, hogy a „megúszós” kakaós csiga leveles tésztából is készülhet, amivel szinte semmi dolgunk sincs? Cikkünkben azt is eláruljuk, hogy egy kakaós csiga hány gramm, 1 kakaós csiga hány kcal, ha diétázol, illetve ha a búza finomliszt nem a kedvenced, teljes kiőrlésű kakaós csiga hol kapható!

1. Klasszikus kakaós csiga recept kelt tésztával

A kakaós csiga hozzávalói

A kelt tésztához

  • 500 g búza finomliszt
  • 1 db tojás + 1 db tojássárgája
  • 25 g friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 4 ek kristálycukor
  • 70 g vaj
  • 1 csipet só

A kakaós csiga töltelékéhez

  • 100 g cukrozatlan kakaópor
  • 100 g vaj
  • 100 g porcukor

A kakaós csiga készítése

  1. Futtassuk fel az élesztőt a meglangyosított tejben kb. 15 perc alatt. Ez alatt kézzel vagy dagasztógéppel dolgozzuk össze a lisztet a cukorral, a sóval és a tojással, majd a vajjal is. Öntsük hozzá az élesztős tejet és dagasszuk addig, míg homogén, elég ragacsos állagú tésztát nem kapunk.
  2. Lisztezzük körbe a kakaós csiga tésztáját, majd tegyük egy tiszta tálba körülbelül egy órára kelni, meleg helyen. Ezt a megkelt tésztát terítsük ki egy deszkára és nyújtsuk ki olyan vékonyra, ahogy csak tudjuk.
  3. Olvasszuk fel a vajat, majd kenjük meg vele a kakaós csiga tésztáját. Ezt követően szórjuk meg a tésztát egyenletesen a cukrozatlan kakaóporral és a cukorral. Ha van maradék vajunk, csorgassuk a kakaós töltelékre, hogy jobb tapadást biztosítsunk a kakaós csiga feltekerése közben.
  4. Tekerjük fel a kakaós csiga tésztáját ne túl szorosan, de ne túl lazán, majd vágjuk 4-5 cm vastag szeletekre. Ezeket a kakaós csiga szeleteket tegyük egy tepsibe sütőpapírra és hagyjuk kelni szintén meleg helyen további 20 percen keresztül.
  5. Kenjük meg a kakaós csiga tetejét egy kevés tejjel, majd süssük őket pirosra 180°-ra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt. Fogyasszuk frissen vagy elhűlve, egy kis porcukorral meghintve.

2. „Megúszós” kakaós csiga leveles tésztával

A kakaós csiga hozzávalói

  • 100 g cukrozatlan kakaópor
  • 100 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 2 csomag leveles tészta
  • 1 tojássárgája

A kakaós csiga készítése

  1. Terítsük ki a boltban készen megvásárolt leveles tésztákat egy deszkára, majd kenjük meg a fent leírt módon vajjal és szórjuk rá a tölteléket.
  2. Tekerjük fel a leveles tésztás kakaós csigát, majd szeleteljük ujjnyi vastagságú darabokra (az egész kakaós csiga kisebb lesz, mint a kelt tésztás verzió) és fektessük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  3. Kenjük meg a kakaós csiga tetejét egy kevés tojássárgájával, majd 180°-ra előmelegített sütőben süssük pirosra őket, kb. 15 perc alatt.

Extra töltelékek csigákhoz

A fent leírt kakaós csiga recept nem csak a kakaós töltelékkel készíthető el. Nagyon finom verzió többek között a túrós kakaós csiga, vagy a lekváros csiga, amit érdemes darabos dzsemmel elkészítenünk a finom, gyümölcsös ízélményért. Használhatunk a kakaós csiga töltéséhez kakaó helyett fahéjat, mogyorókrémet is, illetve meg is szórhatjuk a kakaós csigák tetejét tört mogyoróval, dióval, hogy igazán különleges péksüteménnyel kínálhassuk meg a vendégeinket.

Hány gramm egy kakaós csiga?

Nagyon gyakran felmerül a kérdés, főként a kalóriaszámlálás kapcsán, hogy egy kakaós csiga hány gramm lehet. Nos, a kakaós csiga kalória tartalma elég változó, ugyanis nagyban befolyásolja a tápértéket az, hogy milyen tésztából van elkészítve, vagy, hogy milyen gazdag a kakaós csiga belsejében a töltelék.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Egy átlagos (kelt tésztás) kakaós csiga kalória tartalma körülbelül 80-100 gramm.

1 kakaós csiga hány kcal?

Egy kakaós csiga kalória tartalma 350 és 600 kcal között mozog, szintén a méret és a töltelék függvényében (100 gramm kakaós csiga kb. 400 kcal). Ha a kisebb méretű kakaós csiga leveles tésztából készül, körülbelül 200-250 kcal kalória tartalomra kell számítanunk.

Teljes kiőrlésű kakaós csiga hol kapható?

Manapság már nem számít különlegességnek, ha valaki teljes kiőrlésű kakaós csigát szeretne vásásrolni. Ez a pékáru beszerezhető minden nagyobb élelmiszeripari áruház pékáru-osztályán, illetve az országos szintű pékséghálózatokban is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem