Az eredeti mézeskalács recept, mézeskalács máz recept: Hogyan lesz puha a mézeskalács?

2020. december 19. 17:00

A karácsony elengedhetetlen kelléke az illatos, puha, gyönyörűen díszített mézeskalács, ami nem csak finom csemege kicsiknek és nagyoknak, hanem a mézeskalács elkészítése is nagyszerű családi program. Járjunk utána, milyen sütemény a mézeskalács, mi mindent érdemes tudni a mézeskalács sütés és a mézeskalács máz készítés, illetve a mézeskalács díszítés kapcsán! Egy egyszerű mézeskalács recept segítségével bemutatjuk, hogyan lesz puha a mézeskalács, mi van a mézeskalács fűszerkeverékben, illetve, hogy a mézeskalács sütés hány fokon történik!

A mézeskalács készítés és a mézeskalács díszítés az egész család egyik kedvenc karácsonyi eseménye: ilyenkor kiélhetjük ünnepi kreativitásunkat a frissen sült mézeskalács formákon: készülhet többek között mézeskalács szív, mézeskalács ház vagy mézeskalács emberkék, de az egyedi mézeskalács készítés is izgalmas lehetőségekkel kecsegtet. Rajzolhatunk rájuk arcot és más, kedves mintákat, feldobhatjuk a mézeskalács máz fehérségét különféle ételszínezékekkel (színes mézeskalács máz), cukorkákkal, mazsolával, magvakkal, sőt, a mézeskalács díszítés során használhatunk akár ehető csillámot is. Tudd meg, hogyan készül a hagyományos mézeskalács, a mézeskalács meddig áll el, a mézeskalács hány fokon kell sütni, illetve hogyan lesz puha a mézeskalács karácsonyra! Ha nem szeretnénk magunk fűszerezni, azt is leírjuk, mi van a mézeskalács fűszerkeverékben, mitől lesz olyan finom és illatos a mézeskalács!

Mézeskalács készítés

A mézeskalács készítés története

Mielőtt rátérnénk a legfinomabb mézeskalács recept rejtelmeire, nézzük, mi a mézeskalács és miért övezi ekkora izgalom a mézeskalács sütését! Nos, a mézeskalács készítés hagyománya ősibb múltra tekint vissza, mint azt gondolnánk: a méz már az ókor óta ismert, pótolhatatlan édesítőszer, fogyasztása az előkelők, uralkodók luxusa volt. A méznek nem csak, mint élelmiszernek tulajdonítottak nagy jelentőséget, misztikus tulajdonságokkal is felruházták, ezek a vonások pedig a mézeskalácsra is átragadtak: a régészek számos ókori görög és római ásatáson találtak a sírokban különféle mézeskalács maradványokat, amelyek a mondák szerint a holtak túlvilágra való átkelését biztosították.

Magyarországon a mézeskalács sütés hagyománya Nagy Lajos király idejében honosult meg, még a középkorban, ugyanis már akkoriban is készítettünk különféle aprósüteményeket, kekszeket. A méz mindig is nagyon drága élelmiszer volt, ezért az emberek csak ritkán, főként ünnepi alkalmakkor engedhették meg maguknak a fogyasztását. Mivel a karácsony volt az egyik legnagyobb keresztény ünnep, így a mézeskalács sütés az évek során összekapcsolódott Krisztus születésének a megünneplésével. A mézeskalács sütést kezdetben a kolostorokban művelték, ám fokozatosan kialakultak mézeskalács készítő céhek is: a gyönyörűen készített, drága sütemények nagyszerű ünnepi ajándékokká váltak.

A mézeskalács sütés az évszázadok során beépült az európai népi hagyományokba és a népmesékbe is: a Grimm testvéreknek köszönhetően fennmaradt Jancsi és Juliska című meséből mindannyiunk számára ismerős lehet a mézeskalács ház. A mesékben a méz és az azzal készített mézeskalács mindig az ellenállhatatlan csábítás szimbólumaként jelenik meg, amelyre egyetlen gyermek sem tud nemet mondani. A legyakoribb mézeskalács formák ma is a mézeskalács ház, a mézeskalács szív, a tányér és a mézeskalács baba, a vásárokban jelenleg is nagy hagyománya van a szépen díszített mézeskalács szívek, mézeskalács figurák eladásának.

Mi van a mézeskalács fűszerkeverékben?

A mézeskalács tészta gyúrása és a mézeskalács fűszerezése igazi művészet – éppen ezért, mivel a megfelelő mézeskalács tészta összeállítása nem egyszerű feladat, sokan inkább a „könnyebbik utat”, azaz a mézeskalács fűszerkeverék használatát választják. A mézeskalács fűszerkeverék használata is ugyanolyan jó lehet, mintha magunknak fűszereznénk a tésztát, ugyanis egy-egy tasak mézeskalács fűszerkeveréken fel van tüntetve, hogy mennyi tésztához használjuk fel: vigyázzunk, ne fűszerezzük vele alul vagy túl a mézeskalács tésztánkat!

A mézeskalács fűszerkeverék különböző arányban tartalmazhat fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, természetesen szárított gyömbért (a mézeskalács angolul „gingerbread”, tükörfordításban „gyömbérkenyér”), édesköményt, szegfűborsot és egy csipet „sima” borsot, illetve egy kis ánizst, csillagánizst és kardamomt is. A mézeskalács fűszerek keleties ízvilágát értelmezhetjük egyféle kapcsolódási pontként is az ősi tradíció és a keresztény vallás között, ugyanis a keleti fűszerek a Jézus születését ünneplő három királyt idézik.

Mézeskalács sütés 180°-on

Mézeskalács sütés: a mézeskalács sütése hány fokon történjen?

Mind a tapasztalt háziasszonyok, mind a lelkes kezdők részéről gyakori kérdés, hogy a mézeskalács hány fokon kell sütni, hiszen köztudott, hogy a mézeskalács és a hozzá hasonló kekszek hamar elkészülnek. Azt, hogy a mézeskalács sütés hány fokon történik, befolyásolhatja a mézeskalács mérete, vastagsága (pl. egy mézeskalács ház készítés esetében sokan nagyobb, strapabíróbb mézeskalács formák sütését tűzik ki célul), azonban általánosságban elmondhatjuk a mézeskalács sütés kapcsán, hogy

a legtöbb aprósüteményhez hasonlóan a mézeskalács sütése is 180°-on történik, előmelegített sütőben, a mézeskalács tészta vastagságától függően kb. 8-10 percig; hőlégkeveréses sütési mód ajánlott.

A tökéletes mézeskalács titka: hogyan lesz puha a mézeskalács?

A mézeskalács frissen kisütve kezdetben ropogós, száraz hatású – nem kell megijednünk, ugyanis a mézeskalács a pihentetésnek köszönhetően lesz puha, másnapra-harmadnapra. Érdemes előre gondolkodnunk és karácsony előtt 1-2 nappal elkészítenünk, hogy az ünnepekre megkapjuk a tökéleseten puha mézeskalácsot! Most pedig nézzük, hogyan készül az eredeti mézeskalács egy egyszerű mézeskalács recept segítségével!

Az eredeti mézeskalács recept: hogyan készül a mézeskalács?

A mézeskalács készítés valójában egyáltalán nem nagy ördöngösség: a tökéletes mézeskalács titka leginkább abban rejlik, hogy sikerült-e jól eltalálnunk a tészta és a mézeskalács fűszerek arányát, illetve, hogy a megfelelő ideig sütöttük-e a mézeskalácsot. Nézzük, mi kell a mézeskalács készítéshez, milyen lépéseket ír elő a mézeskalács recept!

A mézeskalács tészta hozzávalói

  • 500 g búza finomliszt
  • 250 g porcukor
  • 100 g méz
  • 3 db tojás
  • 60 g sütőmargarin
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 csipet só

A mézeskalács máz hozzávalói

  • 1 db tojás fehérje
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 200 g porcukor
  • 1 tk citromlé
Mézeskalács formák

A mézeskalács tészta készítése

  1. Egy kisebb lábasban kis lángon melegítsük a mézet és a cukrot addig, míg el nem olvadnak (nem karamellizáljuk!). Ehhez keverjük hozzá a vajat, majd hagyjuk őket kihűlni.
  2. Szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sót és a szódabikarbónát, keverjük hozzá a citrom reszelt héját és a mézeskalács fűszerkeveréket is.
  3. Verjük fel a tojásfehérjét habosra, majd keverőlapáttal forgassuk hozzá a mézes-vajas masszához. Ezt követően dolgozzuk össze a két keveréket alaposan, kézzel, majd tegyük be egy éjszakára a hűtőbe pihenni, hogy az ízek megfelelően összeérjenek.
  4. Másnap gyúrjuk át a mézeskalács tésztáját újra, majd nyújtsuk ki lisztezett deszkán vékonyra (2-3 mm). Lisztbe mártott mézeskalács formákkal szaggassunk a tésztából formákat. A maradékot gyúrjuk össze és nyújtsuk ki újra (ismételjük addig, amíg el nem fogy a mézeskalács tészta).
  5. Helyezzük a mézeskalácsokat sütőpapírral kibélelt tepsibe (van, aki ilyenkor megkeni a tetejüket egy kis tojássárgájával, hogy fényes legyen, de nem kötelező), majd süssük őket készre 180°-ra előmelegített sütőben, 8-10 perc alatt.
  6. Hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, mielőtt kidíszítjük őket a tojásfehérjés mézeskalács máz segítségével. Tálalás előtt érdemes 1-2 napig puhítani a süteményeket (ez a mézeskalács pihentetési ideje).
Mézeskalács ház

A mézeskalács máz készítése

  1. A mézeskalács máz készítés mindig frissen, közvetlenül a mézeskalács díszítés előtt történik: üssük egy tányérba a tojásfehérjét, keverjük el benne a citromlevet. Habverővel is nyugodtan habosíthatunk rajta egy keveset, azonban bánjunk vele óvatosan, mert nem kemény hab verése a cél!
  2. Keverjük el az átszitált porcukrot az étkezési keményítővel, majd apránként adagoljuk a tojásfehérjéhez, sűrű kevergetés közben (a legjobb, ha egy pohár alját használjuk hozzá).
  3. Amikor kellőképpen masszív mézeskalács máz jött létre, töltsük a mázat habzsákokba (ha nincs, egy-egy zacskó is megteszi), vágjunk apró lyukat a végére és kezdődhet is a mézeskalács díszítés!

Mézeskalács díszítés ötletek

Az, hogy hogyan díszítsük ki a mézeskalács figurákat, csak rajtunk áll: a különböző formájú mézeskalács daraboknak adjunk arcot, borítsuk be őket „hóval”, pöttyözzük, csíkozzuk, írjuk rá szeretteink nevét – a határ a csillagos ég! A mézeskalács díszítés során használhatunk más édességeket is, amelyeket beleragaszthatunk a mázba: megfelelő alapanyagok a különböző aszalt gyümölcsök, a magvak (pl. mandulaszirom, zúzott dió, mogyoró), de a drazsék és cukorkák is megfelelhetnek például a mézeskalács ház díszítés céljának attól függően, hogy mennyire vagyunk édesszájúak.

Ha minden ötlet befuccsolt, akkor sem kell aggódnunk: a mézeskalács díszítés során ugyanolyan élvezetes, ellenben haladósabb programot jelent, ha „absztrakt” formákat rajzolunk a mézeskalács figurákra, majd ízlés szerint meghintjük a tetejüket például cukordrazséval. Az így elkészített és kidíszített mézeskalács szavatossági ideje is hosszú: nem kell sietnünk a mézeskalács elfogyasztásával, még az ünnepek utáni egy-két hétben is nyugodtan ehetjük őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem