"De szeretnék gazdag lenni, / Egyszer libasültet enni, / Jó ruhába járni kelni, / S öt forintér kuglert venni." Így szól a híres vers első...
Az ünnepi, például húsvéti vagy karácsonyi aprósütemények elkészítése sokszor még a legtapasztaltabb háziasszonyoknak is nagy fejtörést okoz: mit süssünk az ünnepekre a rokonságnak a bejglin és a megszokott mézeskalácson kívül, milyen aprósütemények kerüljenek az asztalra egy egyszerű családi teadélutánon? Járjunk utána, hogyan készül a magyar aprósütemények koronázatlan királynője, a hagyományos diós hókifli!
Melyik az a desszert, ami mindenkit megmosolyogtat és a gyermekkorára emlékeztet, amiből bárki szívesen vesz néhány falatot, ráadásul nem csak a hétköznapi családi összejöveteleken, hanem a legnagyobb ünnepeken is megállja a helyét? Elárulhatjuk, hogy a hókifli készítése az összes kritériumnak megfelel: omlós, édes, hagyományos diós tölteléke gazdag és laktató, emellett a hókifli porcukorba van forgatva, ami mindannyiunkat a hóra, karácsonyra emlékeztet. Cikkünkben utánajárunk, hogyan készül a diós hókifli zsírral, az eredeti, nagymama-féle diós hókifli recept alapján!
A klasszikus magyar aprósüteményekről
A vendégváró asztalok, ünnepi családi összejövetelek elmaradhatatlan kellékei közé tartoznak a különféle aprósütemények, amelyeket számtalan formában, végtelen számú receptúra alapján elkészíthetünk: léteznek puha tésztájú, omlós, vagy éppen ropogós sütemények, vagy például különféle töltelékekkel és bevonatokkal ízesítettek, azonban mindannyiuknak van egy közös tulajdonsága: apró méretüknek köszönhetően jellemzően két-három falattal eltüntethetjük őket. A legnépszerűbb aprósütemények közé soroljuk például a linzert, a kókuszgolyót, a mézeskalácsot, a különböző kekszeket, vagy cikkünk főszereplőjét, a hókifli névre hallgató hazai klasszikust is. Nézzük, mi a hókifli, miért nevezik így és hogyan készül a hagyományos diós hókifli zsírral, az eredeti hókifli recept alapján!
Milyen sütemény a hókifli?
A hókifli egyike azoknak a klasszikus magyar aprósüteményeknek, amelyek elmaradhatatlan kellékei az ünnepi asztaloknak: készítsük akár húsvétra, karácsonyra vagy egy családi szülinapra, egy dologban biztosak lehetünk: az édes és laktató hókifli minden vendégünket kóstolásra fogja csábítani. A hókifli egyébként egy zsírral készített, omlós tésztájú aprósütemény, amelyet hagyományosan diós hókifli formájában készítünk, de ízlés szerint megtölthetjük más finomságokkal is – diós hókifli helyett készülhet például mákos hókifli, szilvalekváros hókifli, emellett számos más omlós hókifli recept is létezik (pl. bármilyen lekváros hókifli, vaníliás hókifli vagy marcipános hókifli receptek).
A „hókifli” elnevezés egyébként az aprósütemény külleméről árulkodik: a kész, kisült hókifli süteményeket még melegen vaníliás cukorral ízesített porcukorba forgatjuk, aminek köszönhetően a hokifli úgy néz ki, mintha frissen hullott hó borítaná be a külsejét. A hókifli készítése esetében is rengeteg különféle hókifli recept kering az interneten és a szakácskönyvekben: a hókifli elkészítése során ragaszkodhatunk a hagyományos vaníliás kifli formához, de készíthetünk belőle egyszerű, félhold alakú „batyukat” is. Most pedig nézzük, hogyan készül a legfinomabb hókifli zsírral, egy hagyományos diós hókifli recept alapján!
Hagyományos hókifli recept
Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha elmondjuk: a hagyományos diós hókifli recept zsírral készül, hiszen csak így kerülhet az asztalra igazán omlós karácsonyi hókifli. A hókifli egy egyszerűen elkészíthető, közkedvelt aprósütemény, édes, diós töltelékkel (vagy ízlés szerint bármilyen más hokifli töltelékkel), porcukorba forgatva - na de nézzük, hogyan készül az omlós hókifli zsírral!
A diós hókifli hozzávalói
A hókifli tésztájához
- 100 g búza finomliszt
- 400 g rétesliszt
- 200 g disznózsír (vagy vaj)
- 2 dl tejföl
- 1 csipet só
A diós hókifli töltelékhez
- 100 g darált dióbél
- 200 g porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 marék mazsola ízlés szerint
- 2 ek rumaroma ízlés szerint
- 1 dl víz
A hókifli forgatásához
- 150 g porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
Hogyan készül a diós hókifli zsírral?
- A hókifli készítése során egy tálban dolgozzuk össze az átszitált lisztet és réteslisztet a zsírral, a sóval és a tejföllel. Az összegyúrt hókifli tésztát tegyük félre a hűtőbe, míg a diós hókifli tölteléket elkészítjük.
- A következő lépés a diós hókifli töltelék elkészítése: keverjük össze a darált diót a cukorral, ízlés szerint a mazsolával, a rumaromával és a vízzel. Főzzük addig, míg ragacsos masszát nem kapunk.
- A pihent hokifli tésztát gyúrjuk át megint, majd nyújtsuk ki vékonyra. Nagylyukú pogácsaszaggatóval vagy bögrével szaggassunk belőle egyforma korongokat.
- Tegyünk minden hókifli tésztakorongra 1-1 kanál diós tölteléket, majd tekerjük fel szorosan, hogy a töltelék nehogy kisüljön a süteményből. Formázzunk mindegyikből kifli alakot.
- 180°-ra előmelegített sütőben, sütőpapíron süssük készre a hókifliket 20 perc alatt.
- A kész hókifliket nem forrón, de még melegen forgassuk meg a vaníliás cukorral elkevert porcukorban.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
-
De'Longhi Rivelia automata kávégép lenyűgözte a piacot a három International Forum Design Awards (IF) Díj elnyerésével (x)
2024. március 1-jén a De’Longhi, a világszerte elismert vezető háztartási termékeket gyártó vállalat, büszkén mutatta be legújabb innovációját, a Rivelia teljesen automata kávégépet.
- Golovin Vlagyimir: szerencsés sorsolást kaptunk, tovább akarunk jutni a csoportból Párizsban
- Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő
- Kiderült, mikortól lehet készpénzt felvenni a postán
- Végső búcsút vettek Tordy Gézától - képek
- Késes támadás történt Franciaországban
- Kémkedéssel gyanúsított kettős állampolgárokat vettek őrizetbe Bayreuthban – merényletre készültek