8 °C Budapest
German Christmas biscuits called plätzchen and vanillekipferl. A well known tradition baked widely across Germany at Christmas.

Klasszikus és hamis mézes puszedli recept: nem titok, hogy mindkettő isteni!

2021. október 9. 18:16

A mézes puszedli egyértelműen az egyik legnépszerűbb őszi és egyben téli, főként karácsonyi édességek egyike. De vajon hogyan készül a mézes puszedli az eredeti mézes puszedli recept alapján, illetve mi a hamis mézes puszedli, a könnyebbik út titka?

Cikkünkben egy egyszerű mézes puszedli recept alkalmazásával eláruljuk, hogyan készül a mézes puszedli a jól bevett, magyaros szokások alapján. Mi a mézes puszedli titka, mitől puha a mézes puszedli, milyen mézes puszedli máz kerüljön a süteményre? Mézes puszedli készítés esetén mire figyeljünk oda? Hogyan zajlik az eredeti mézes puszedli készítése? Hogyan lehet elrontani a mézes puszedlit?

A mézes puszedli

A mézes puszedli mind Magyarországon, mind Európában ez egyik legelterjedtebb ünnepi édesség, amit kifejezetten a hideg, télies hónapokban, illetve karácsony tájékán szokás készíteni. A mézes puszedli bolti verziója is nagyon elterjedt, azonban mindig akkor a legfinomabb a mézes puszedli, ha azt mi magunk készítjük. Vigyázat, ne süssük túl, különben kiszárad a mézes puszedli!

A mézes puszedli recept nagyon egyszerű: egy kellemesen fűszeres tésztát sütünk ki, a süteményeket pedig a végén mázzal borítjuk be az intenzívebb ízélményért. Mint számos más sütemény recept, a mézes puszedli is variálható: bolondítsuk meg azt a mézes puszedli közepébe rejtett aszalvánnyal, lekvárral, vagy akár csokoládéval, az ízlésünknek megfelelően. Na de nézzük, hogyan készül a mézes puszedli!

Az eredeti mézes puszedli recept

A mézes puszedli hozzávalói

A mézes puszedli tésztájához

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • 500 g finomliszt
  • 150 g rétesliszt
  • 150 g méz
  • 150 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 3 db tojás
  • 1 kk reszelt gyömbér
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 kk őrölt fahéj

A mézes puszedli mázhoz

  • 200 g porcukor
  • 2 db tojásfehérje
  • 1 kk citromlé

A mézes puszedli készítése

  1. Olvasszuk fel a vajat és a mézet, majd alaposan keverjük ki őket a cukorral és a három tojással. Szitáljuk hozzá a liszteket, majd adjuk hozzá a mézes puszedli fűszereit is, és gyúrjuk össze alaposan, addig, míg a mézes puszedli tésztája össze nem áll.
  2. Csomagoljuk fóliába a mézes puszedli tésztáját, majd pihentessük egy éjszakán át. Ez a lépés azért szükséges, hogy a masszában „összeérjenek az ízek”, illetve, hogy a mézes puszedli tészta is megfelelő állagú legyen.
  3. Másnap finoman gyúrjuk át a tésztát, majd egy jól belisztezett deszkán gyúrjunk belőle gombócokat, körülbelül pingponglabda méretűeket. Helyezzük ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól néhány centiméter távolságra, majd süssük készre 15 perc alatt, 190°-ra előmelegített sütőben.
  4. A mázhoz keverjük össze a habosra vert tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével, mártsuk bele a mézes puszedliket, majd tegyük vissza őket a sütőbe további 3 perc erejéig.

Hamis mézes puszedli

Gyakran emlegetjük a hamis mézes puszedli készítését, ami gyakorlatilag ugyanolyan mézes puszedli, mint a fent leírt egyszerű mézes puszedli recept, azonban sokan szeretik ezt a süteményt még egyszerűbb úton elkészíteni. Hamis mézes puszedli esetén a fent leírt kimért fűszerek helyett használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket, nem kell a tésztát egy éjszakán át a hűtőben pihentetnünk, elég azt egy órára betennünk, illetve, ha nem szeretnénk bajlódni vele, a tojásos mázat is kihagyhatjuk, megkenhetjük a mézes puszedli tetejét cukros olvasztott vajjal is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm