2 °C Budapest

Ekkora lakást vehetsz 20 millió forintért Budapesten és vidéken

2020. szeptember 11. 14:31

Nagyot nem lehet álmodni 20 millió forintért, de a jelenlegi ingatlanpiacon igenis érezhető kereslet mutatkozik az ekkora összegért kínált lakások iránt. Ennyiért egy 27, a nagyobb vidéki városokban pedig egy 57 négyzetméteres téglalakást lehet vásárolni. Apanelek valamivel olcsóbbak.

Elsősorban az egyedülállók, a fiatal párok, illetve az életüket újrakezdők körében népszerűek a húszmillió forintért kínált lakások. Ezek az egy, maximum másfél szobás lakások méretükből fakadóan nemigen alkalmasak egy négytagú család kiszolgálására. Mindazonáltal az ennyiért kínált ingatlanok iránti folyamatos kereslet jelzi, hogy ezt a piaci rést egyre inkább szélesíti a kereslet-kínálat törvénye - írja friss elemzésében az Otthon Centrum.

A vételárat minden esetben markánsan meghatározza az ingatlan mérete, állapota és fekvése

- mutatta be a legfontosabb paramétereket Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető szerint 20 millió forintért a budapesti átlagos négyzetméterárakat figyelembe véve egy 27 négyzetméteres tégla vagy egy 38 négyzetméteres panellakást lehetett vásárolni nyár végén. Kerületenként azonban jelentős eltérés mutatkozott: amíg Budán ez az összeg csupán egy kis garzonra elég (22-26 négyzetméteresre), addig a belső pesti kerületekben ennyiért jóval nagyobbhoz is hozzá lehet jutni (25-35 négyzetmétereshez), a külső városrészekben pedig akár ennek majdnem a kétszeresére is futja az említett összegből (40 négyzetméteresre).

KATT! Új otthont keresel? A finanszírozáshoz nézz körül kalkulátorunkban!

Vidéken jóval kedvezőbb az árfekvés a legnagyobb városokban a budapestinél kétszer nagyobb lakás is vásárolható ekkora összegért (57 négyzetméteres), a kisebb megyei jogú városokban pedig még ennél is nagyobb téglalakás érhető el (63 négyzetméteres). Sőt a panelek már egy átlagos családot is kiszolgálnak (63-67 négyzetméteres). A kisebb városokban még ennél is kedvezőbbek a lehetőségek, 20 millió forintért az átlagos árral számolva 80-95 négyzetméteres tégla vagy 85-100 négyzetméteres panellakás is elérhető.

A fővárosi agglomerációban 45 négyzetméteres tégla vagy 50 négyzetméteres panellakást lehet vásárolni ennyiből.

A panelházakban a népszerűbb kerületekben 30 négyzetméteres, míg a külső pesti kerületekben 40-45 négyzetméteres lakást lehet kapni a fajlagos ár átlagos értéke alapján. Vidéken ennél tágasabb otthon is realizálható ennyiből: a debreceni átlagos négyzetméterárral számolva akár 50 négyzetméteres panellakás is  kijöhet 20 millió forintból, Zalaegerszegen pedig 63 négyzetméteres téglalakás vehető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A piaci trendből egyértelműen kitűnik, hogy a kisebb lakások magasabb fajlagos áron kelnek el, mint a nagyobbak. A fővárosban 20 millió forint csak szerény lakásra elegendő, leginkább a külső pesti kerületek valamelyikében volt érzékelhető a mozgás

- összegezte a tanulmányt Soóki-Tóth Gábor. Elmondta, a peremkerületekben azért akadtak kedvező ajánlatok: Csepelen jó állapotú kétszobás panellakást, Újpesten jó állapotú 34 négyzetméteres tégla lakást értékesítettek ennyiért. A belső kerületekben már jóval szűkebb volt a választék, de akadt rá példa: ezért az összegért József Attila lakótelepen adtak el egy 27 négyzetméteres felújítandó panellakást.

Megvennéd első lakásod, de nincs elég önerőd? A finanszírozáshoz nézz szét kalkulátorunkban!

A fővároson kívül vásárolni szándékozók már sokkal kényelmesebb helyzetben vannak: 20 millió forintért Debrecenben egy 45 négyzetméteres lakást vettek az elmúlt hónapban, míg Nyíregyházán 59 négyzetméteres, kiváló állapotú téglalakás kelt el ennyiért. Kecskeméten egy háromszobás családi házat tartottak ennyire. A fővárosi agglomeráció népszerűsége töretlen a lakást keresők körében, de óriási különbségek alakultak ki: Pilisvörösváron és a tágabb környéken 20 millióért nem volt a piacon ingatlan, ebben a régióban a lakásárak magasabban kezdődnek. Tárnokon ellenben egy könnyűszerkezetes, teraszos családi házat, Cegléden egy 85
négyzetméteres családi házat értékesítettek 20 millió forintért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm