14 °C Budapest

Vége a magyar fiatalok kálváriájának: hosszú évek óta nem láttak ilyen albérlet árakat

2020. július 17. 17:33

Várhatóan július 23-án hirdetik ki a felsőoktatási intézmények a felvételi ponthatárokat. Ahogy minden évben idén is roham várható az albérletekért az egyetemi hallgatók körében. Friss adatok szerint ezen a nyáron a diákok akár 20 százalékkal olcsóbban is találhatnak kiadó lakást.  

Izgalmas időszaknak néz elébe a nagyvárosok albérlet-piaca a következő hetekben. Mint minden évben ezrével jelennek meg az albérlet után vadászó egyetemisták, idén azonban kicsit más a helyzet. A járvány hatására alaposan megváltozott az albérlet-piac is. A turisztikai célú lakások egy része ugyanis visszatért a hosszú távú bérleti piacra, amely a kínálat bővülését eredményezte, jobb alkupozícióba hozva ezzel a leendő bérlőket, nemcsak az ár, de az elvárható minőség vonatkozásában is - írja közleményében az Otthon Centrum.

A hirdetésekben megjelenő díjaknál - a kedvező alkupozíciónak köszönhetőn - négyzetméterenként akár 5-600 Ft-tal olcsóbban kötöttek bérleti szerződéseket a diákok körében népszerű fővárosi kerületekben (VI., VII., IX., XIII.)

- hangsúlyozta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Különösen a belső kerületekben jelentek meg korábban turistáknak bérbeadott lakások az albérleti piacon, amelyek révén a megszokottnál igényesebb ingatlanok kerültek a kínálatba, immáron nemcsak az árazás, de a lakások minősége tekintetében is erősítve a versenyt - emelte ki az elemzési vezető. 

Ez azt jelenti, hogy a budai oldalon az egy szobás lakásokat 110-140 ezer forintért, kétszobás lakásokat 115-160 ezer forintért, míg az ennél nagyobb, 3-4 szobás lakásokat 150 ezer forinttól lehet bérelni. A pesti belső kerületekben a legtöbb idén kiadott egy szobás lakás a 100-130 ezer forintos tartományban maradt. A nagyobb, két-három szobás ingatlanok bérleti díja ennél magasabb, 150-200 ezer forint, de az említett ársáv alatt és felett is akadt bérbeadott lakás idén. Azok a diákok, akik vállalják az összeköltözés diáktársaikkal, akár havi 80 ezer forintért bérelhetnek belvárosi lakást a nagyobb egyetemek közelében, míg panellakás bérlése esetében 50 ezer forintból is megoldható a diákok lakhatása - tette hozzá Soóki-Tóth Gábor.

A vidéki albérletpiacról szólva az elemzési vezető 10-20 százalékos áresésről számolt be: a kínálati árak és a szerződésekben szereplő díjak között négyzetméterenként mindössze 100-200 forintos különbség tapasztalható. Mint mondta, Debrecenben és Szegeden 2020 II. negyedévében csökkent a bérbeadásra kínált lakások száma 2019 IV. negyedévéhez képest, ugyanakkor Győrben közel 15%-kal több lakást hirdettek meg az említett időszakban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elemzési vezető azt is elmondta, hogy Debrecen belvárosában 90-130 ezer forintért adtak ki 1-2 szobás lakásokat, ugyanakkor a külsőbb városrészekben már 60 ezer forintért is volt bérbeadó ingatlan. A nagyobb lakások és házak bérlése ennél jóval drágább 4-5 szobás házat 290 - 300 ezer forintért vettek bérbe az idén a cívisváros népszerű kertvárosi területein. Szegeden a belvárosban havi 80 ezer forintért is lehet stúdiólakás bérelni, de jellemzően nagyobb, 2-3 szobás ingatlant adtak ki, ezek havonta 130-170 ezer forintért voltak elérhetők idén. Ugyanakkor Miskolcon már 55 ezer forintért is találhatnak a diákok albérletet, de a belvárosi nagyobb lakásokért itt is többet, akár ennek háromszorosát kell fizetni. A dunántúli egyetemvárosok piacán 100 ezer forint alatt nem lehet kis lakást bérelni, Pécsett 110 ezer, Győrben 120 ezer forint az átlagos bérleti díj.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem