6 °C Budapest
Sokan örömködni, mások sírni fognak: így rendeződhet át Budapesten az albérlet-piac

Sokan örömködni, mások sírni fognak: így rendeződhet át Budapesten az albérlet-piac

2020. július 9. 19:03

A Gazdasági Operatív Törzs ülésén tegnap elfogadott javaslat értelmében az Airbnb és a hozzá hasonló internetes felületeken szállásként hirdetett lakásokat egy évben maximum 120 + 30 napon át adhatják bérbe tulajdonosaik. A legfrissebb hírek szerint a végleges döntés a kérdésben az önkormányzatokhoz kerül. Az azonban biztos, hogy amennyiben szigorítások jönnek az jelentősen átrendezheti a fővárosi albérletpiacot.

A COVID világjárvány következtében drasztikusan csökkenő turisztikai kereslet már az elmúlt negyedév során is éreztette hatását az albérleti piacon. Egyes becslések szerint a fővárosban 14-15 ezer férőhelyre tehető magán szálláshely piac bedőlése több ezerrel növelte a hosszabb távon bérbeadó lakások kínálatát, miközben a korlátozások hatására az albérlők száma is csökkent.

Az Otthon Centrum közvetítésével 2020 II. negyedéve során Budapesten bérbe adott lakások átlagos egy négyzetméterre vetített havi bérleti díja 3030 Forint volt, ami a 2019. IV. negyedévéhez képest 13,5% csökkenést jelent. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy az albérleti piacon általános lenne a bérleti díjak csökkenése, sőt! Az adatok azt mutatják, hogy a belvárosi albérleti átlagárnál jellemzően harmadával-negyedével olcsóbb külső kerületekben fél év alatt akár 15-24%-kal is megnőtt az új bérbeadások során érvényesített bérleti díj, míg a rövid távú bérbeadás népszerű célterületein, a VI, VII, VIII kerületben 10% feletti volt az átlagos havi díj egy négyzetméterre vetített értékének csökkenése - fogalmazott Soóki - Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője. A jelentősebb albérleti piaccal rendelkező vidéki nagyvárosokban szinte nem volt változás az elmúlt időszakban, ami jól mutatja, hogy a rövid távú kiadás elsősorban a fővárosi ingatlanpiacon meghatározó.

Az óvatos nyitás egyelőre nem hozta vissza a turistákat, de a munkavállalók és egyetemisták visszatérése várhatóan újra élénkíti majd a keresletet Budapesten. A jó minőségű airbnbn-k megjelenése az albérlet piacon nemcsak a bérleti díjakat mérsékelte, de a megszokottnál jóval igényesebb, berendezett lakásokkal bővítette a kínálatot, ami várhatóan a hosszú távra bérbeadott lakások átlagos minőségére is hatással lesz, mivel azonos árszinten már kevésbé lesz elfogadható az igénytelen műszaki állapot vagy a berendezés hiányossága. Soóki-Tóth Gábor szerint az új szabályozás bevezetése a mostanra kialakult helyzet konzerválása felé mutat, annyiban, hogy jóval kevesebb tulajdonosnak éri majd meg a rövidebb szezonális bérbeadás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?